САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"

Апелативните магистрати застанаха зад решението на Софийския градски съд
Обновена: 9 фев 2015 17:44 | 9 фев 2015 16:54,
357
САС потвърди: 4 г. затвор за Цветанов за 6-те "Не"
Снимка: архив БТА

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър  Цветан Цветанов, съобщиха от съда.

Присъдата е по така нареченото дело за шестте „Не“. Цветанов бе осъден през май миналата година заради отказа да разпише използване на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Орлин Тодоров, Пламен Дачков и Милен Иванов въпреки настояването на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в града.

Още по темата
САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло. Решението на САС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд, се казва в съобщението на съда.

В аргументите си да потвърди присъдата на Цветанов Софийски апелативен съд го обвинява, че се е намесил в разпределението на властите и е присвоил чужди правомощия, различни от неговата сфера на компетентност.

Според магистратите министърът не е имал право да откаже да даде писмено разпореждане, защото законодателят го е задължил само него да прави такова.

„Присъдата следва да бъде потвърдена изцяло, като се отхвърлят всички възражения на защитата на подсъдимия Цветанов“, се казва още в решението на съда.

Защитата на зам.-шефа на ГЕРБ е обявила пред съда, че доказателствата по делото са били обсъждани едностранно, а не в тяхната съвкупност и цялост. Това според нея е довело до незаконосъобразни и необосновани правни изводи. Затова адвокатът е настоял присъдата от 4 години затвор, поставена от СГС, да бъде отменена и САС да оправдае Цветанов.

Магистратите обаче бяха категорични, че жалбата на адвоката на бившия МВР шеф трябва да бъде оставена без уважение.

Делото за 6-те „Не“ е едно от трите, които се водят срещу бившия вътрешен министър.

На 29 януари Цветанов бе оправдан в процеса срещу него за незаконно подслушване, след като прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу него.

Цветанов бе подсъдим заедно с трима бивши директори на дирекцията за подслушване в МВР СДОТО и бе обвинен за това, че не им е оказал контрол и съзнателно е допуснал те да извършат престъпление. Тримата бяха обвинени, че не са осигурили защита за опазване на класифицирана информация в продължение на три години.

Мотивът, с който прокуратурата се отказа от обвиненията си срещу Цветанов, бе, че престъплението, за което тримата директори са обвинени, вече не е криминализирано според поправките от миналата година на Закона за МВР и Наказателния кодекс.

Другото дело, което се води срещу Цветанов, е за длъжностно присвояване. Очаква се  Софийският апелативният съд да се произнесе до средата на март. Зам.-шефът на ГЕРБ е обвинен, че като вътрешен министър неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Делата срещу Цветан Цветанов бяха спрени, след като ГЕРБ спечели изборите, а бившият МВР шеф влезе в парламента с депутатски имунитет. Главният прокурор обаче поиска имунитета му заедно с този на още четирима депутати и Цветанов доброволно се отказа от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
poravki v zakona imuniteti izbori iiiiiio oktopod
259
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква е тая държава бе българи,човек който е разследван и дори осъден както пишат по новините продължава да бъде на поста ЗАМЕСТНИК ШЕФ НА ГЕРБ тоест управляващите БЪЛГАРИЯ
258
2
 
3
 
! Отговори
Boiko преди 9 години
Mnogo malko 4g toja gimnastik Zezo saslujava pove4e godini da e v Satvora no bB drugara mu boiko go pasi saschtoto zz Zezo ako si otvori ustata kakvo snae sa bB boiko togava Skandala e gotov i resila e sa bB sa Tova Zezo besche Minister Aide Zezo v Satvora 6 apartm. Ot schofiora baschta ti li sa milionite ili ot bB booko
257
0
 
0
 
! Отговори
provans преди 9 години
ofisioza na gerb *** se podeme meropriyatiq i se go izmiknat se izmiqt istoriqta mu te *** nemat ravni
256
1
 
7
 
! Отговори
mitova преди 9 години
За такова престъпление, присъдата е доста мека.....
255
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престъплението е много сериозно за политик от такъв ранг! Това се нарича разпъване на чадър над мафиотска структура! И то не един път, за да си помисли човек, че го е направил от недоглеждане.....
254
1
 
9
 
! Отговори
цецо-клепоухи преди 9 години
ВЕДНАГА да се промени закона ! Не може така...невинни хорица да влизат в затворите.Цецката е невинен.Темида е полудяла,къде се чуло и видяло виден политик,лидер на партия,първо ухо на най-първия да го осъдят за глупости-за някакво си "НЕ!"
253
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветанов е жертва в ръцетена мафията заради някакви си катерушки??? Не се виждат милионите на Бисеров и Доган а за Станишев да не говорим,че жена му като "консултант" му гаратира 700,000 лева и секретните документи "загубени" не са от значение за Цацаров??????
252
1
 
6
 
! Отговори
menku преди 9 години
zalagam si jivota 4e toia garvan niama da wleze w zatwora , w kraen slu4ai 6te iz4ene bezsledno kato drugite prestupnitsi...to e to
251
1
 
7
 
! Отговори
Опърничавата Темида преди 9 години
Цветанов е вече "поръчан" от съда и неговите ближни съпартийци. Но политиците, особено когато техните партии са на власт, ще се отърсят от страха и отговорът на съдийската бруталност също ще бъде бруталност плюс мерки съдийската отмъстителност повече да не се повтаря. А МВР и ДАНС все ще измислят нещо за укротяване на опърничавата Темида. И това в скоро време ще стане. Гаранция от Р.Кънев.
250
3
 
3
 
! Отговори
Каракашчо Иванчев преди 9 години
ЗЗО (злобни, злопаметни, отмъстителни) съдиите от СГС и САС не можаха да разберат, че тяхната бруталност при изпълнение на политически и икономически "поръчки" първоначално предизвикват страх, който сетне преминава в омраза и ярост. Поне да се сапикасат,че техният рейтинг - позорните 8% - е резултат от омразата у хората и все ще избие нанякъде в някой добър момент.
249
6
 
2
 
! Отговори
294 преди 9 години
6 кирливи апартамента, а бре рамбо,ти *** ли си. те други има с хотелски комплекси с по 200 апартамента
248
2
 
11
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
този престъпник правил далавери с цигари алкохол и откраднал от голия народ 6 апартамента ощте ли не е в затвора където му е мястото.сега се държи като ученичка а е престъпник и крадец и мафиот.на всичко отгоре е агент на държавна с9игурност и за лагерите белене и скравена трябва да лежи доживотен затвор и той и борисов.
247
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе хора не се вживявайте има още две инстанции - първо ВКС, ако и той го осъди ЦЦ ще обжалва в СТрастбург.
246
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Става много интересно. Ако и ВКС потвърди присъдата, предлагам дружно да носим порцион на Ушев в панделата..........да не умре от глад човека.
245
1
 
6
 
! Отговори
Свещенна простота преди 9 години
До АлексДрога.рчета и други.арки. Народа е много ***, то се вижда и от състоянието му и от начина му на мислене. Тук-там има по някой амбициран идеен човек който всички сочат с пръст и обвиняват че спекулира и иска някакви глупости ужким за добро ама няма кой да се занимава че всички им е тъпо и ги мързи. Този не е единствения престъпник, но е от най-големите, и това че има такива които го отричат, означава че на много инстанции този народ е изгубен, но очудващо за всички съществува.
244
0
 
4
 
! Отговори
Из мотиви на съда преди 9 години
Из мотивите на решението на Софийския апелативен съд за 4-годишната присъда на Цветан Цветанов. Съставът в САС, който потвърди присъдата е с председател Спас Иванчев и членове Елена Каракашева и Петър Михайлов: ........ в afera.bg
243
0
 
9
 
! Отговори
Из мотиви на съда преди 9 години
Цветанов не е изпълнил задълженията си и това е попречило на наказателното преследване на 3-*** душиЦветанов е с висше образование, с базови правни познания, поне със сигурност с такива, достъпни за всеки вменяем български гражданин. С положителност може да се заключи, че той е осъзнавал , че с отказа си той осуетява наказателното преследване. Прекият умисъл е налице, както и специалната цел.Относителността по отношение на характеристичните данни съдът съзира в крайна сметка от резултата от публичната дейност на този подсъдим в качеството му на министър на вътрешните работи за първи път
242
0
 
19
 
! Отговори
Невменяем преди 9 години
Значи четейки мотивите на съда, Цецко и мафиотския му адвокат остава да пледират единствено, че въпросния индивид Цецко е невменяем и не е съзнавал що е сторил, което няма да е далеч от истината!!!
241
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Цветанов реши да пропее, с Борисов и ГЕРБ е свършено. САЩ едва ли ще допуснат да загубят така лесно, дълго дресираните си пудели.