ВСС образува дисциплинарно производство срещу Ченалова

Предложението за това дойде от Христо Иванов
Обновена: 9 фев 2015 11:52 | 9 фев 2015 11:47, Камелия Цветанова
4
ВСС образува дисциплинарно производство срещу Ченалова
Съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Снимка: Булфото, архив

Висшият съдебен съвет /ВСС/ образува дисциплинарно производство на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.

Още по темата
Производството беше образувано по предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов, който се позовава на текст от Закона за съдебната власт.

В искането се посочва, че може да се наложи дисциплинарно наказание на съдия в случаи на действие или бездействие, което неоправдано забавя производството, за нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, за действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт, за неизпълнение на други служебни задължения.

По закон наказанието на Ченалова може да е забележка, порицание, намаляване на заплатата с 10-25 на сто за срок от 6 месеца, понижаване в ранг или в длъжност в същия орган на съдебната власт за срок от една до три години, освобождаване от длъжност като административен ръководител или заместник на административен ръководител, дисциплинарно освобождаване от длъжност.

Предложението на министъра е изготвено въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на Панайот Велков в качеството му на временен синдик, назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела. Едно от тях е това за френската компания "Белведере", за проблема с която сигнализира посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

А също и на базата на проверка по сигнал от 7 януари 2015 г., депозиран в деловодството на Министерството на правосъдието от Обединена българска банка, по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела.

Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова в края на януари за 6 месеца.

Мотивът беше, че срещу нея се водят три дисциплинарни производства, а това според Закона за съдебната власт е основание за временно отстраняване от системата.

Решението е взето по предложение на дисциплинарния състав, сформиран по казуса на френската фирма "Белведере".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ше може да рапортува пред посланника на Франция че е изпълнил мисията този брадат протестър
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното размахване на пръсче. Но не че го е направила, а че е хваната. Кога ще има дисциплинарно уволнение, лишаване от адвокатски права, присъда за злоупотреба със служебно положение и незаконно облагодеталстване? Сега ще я скрият за малко от публичното пространство и след това тихичко ще си я върнат.