Съдиите зоват политиците да не решават кой да бъде обвинен за "Червеи"

Това е заплаха за правовата държава, предупреди ССБ
5
Съдиите зоват политиците да не решават кой да бъде обвинен за "Червеи"
Снимка: Булфото, архив

Съюзът на съдиите в България поиска от политиците, коментиращи разработката "Червеи", да насочат усилия за постигане на действителна съдебна реформа и придържането към държавнически подход при конституирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него, вместо да коментират кой да бъде обвинен или съден. Позицията на най-големия съдийски съюз е изпратена до медиите.

Още по темата
ССБ отново призовава да се спазва принципът на независимост на съдебната власт. Този основополагащ конституционен принцип изисква въздържане от страна на представителите на другите две власти от всякакви действия, които биха могли да бъдат възприети като намеса в осъществяването от страна на органите на съдебната власт на техните функции.

Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да бъдат задължително оправдани и кои да бъдат съдени, представляват заплаха за правовата държава, пишат от ССБ.

Съдийската организация напомня, че България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека за подобни изказвания, които поставят под съмнение презумпцията за невинност и правото на справедлив процес.

След като гръмна скандалът с разработката по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, премиерът Бойко Борисов коментира, че прокуратурата трябва да повдигне обвинения и да каже кой е виновен.

"Защото ако на Цветанов са му дали 4 години за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост. Защото Цветанов го осъждат за 4 години за това, че след като съдията е дал разрешение, той едното не го е разрешил. А тези 300 дни са подслушвали или какво са правили никой не знае, включително и съдията е нарушил закон. Сега имаме с кого да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен", заяви Борисов в Брюксел.

Той коментира и думите на ръководителя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, че председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е магистратът, който е разписвал всички разрешения за използване на специални разузнавателни средства във връзка с разработката "Червеи".

"Гледам, че медиите много ревниво пазят съдийката, която е издала разрешителното - Владимира Янева. Шеф на съд е, след като шефът на съда издава такова разрешително и то за такива срокове, затова вчера на Министерски съвет възложих на правосъдния министър, като председател на ВСС, да инициира и да направят едно изслушване във ВСС. Защото това е притеснително. За мен 300 дни да текат мероприятия и някой да ходи да ги продължава и да казва, че става въпрос за банички дали ще откраднат, или туба бензин, ми изглежда доста несериозно", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOGO LOSHA SADEBNA SISTEMA.
4
0
 
2
 
! Отговори
ДАН преди 9 години
До Анонимен........ГЛУПАВИ.ИЛИ НАИВНИ--------И САМ СИ ВЯРВАТ.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аБЕ ТЕЗИ СЕ МИСЛЯТ ЗА ВЕЛИКИ И НЕДОСЕГАМИ... мИСЛЯТ НАРОДА ЗА ОВЦЕ И ТРЕВА ПАСАТ КАТО ВИЖДАТ КОЛКО БОНУСИ ПОЛУЧИХА ТЕЗИ ХАПЛЮВЦИ...
2
1
 
4
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Кой е ползвал събираната информация?
1
0
 
5
 
! Отговори
Нене преди 9 години
Разбира се! Винавният вече е посочен и просто съдиите ще направят поредния театър.