ВСС се скара на Борисов и ГЕРБ заради "Червеи" и Цветанов

Уронват престижа на съдебната власт, обидиха се магистратите
Обновена: 16 фев 2015 14:15 | 16 фев 2015 14:03, Камелия Цветанова
72
ВСС се скара на Борисов и ГЕРБ заради "Червеи" и Цветанов
Заседание на ВСС. Снимка: Булфото, архив

Висшият съдебен съвет се противопостави в декларация на изказвания на премиера Бойко Борисов за разработката "Червеи" и на обвиненията на партия ГЕРБ за натиск върху съда във връзка с присъдата на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Относно разработката „Червеи“, която е била по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, Бойко Борисов коментира, че прокуратурата трябва да повдигне обвинения и да каже кой е виновен.

Още по темата
"Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост. Защото Цветанов го осъждат за 4 години за това, че след като съдията е дал разрешение, той едното не го е разрешил. А тези 300 дни са подслушвали или какво са правили, никой не знае, включително и съдията е нарушил закон. Сега имаме с кой да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен", коментира миналата седмица Борисов в Брюксел.

Депутатите от ГЕРБ пък в петък в специална декларация обвиниха БСП, че оказва натиск върху институциите и заради това се е стигнало до решението на Софийския апелативен съд да потвърди присъдата, наложена от градския съд на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от четири години затвор по обвинението, че е отказал да разпише прилагането на специални разузнавателни средства за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

ГЕРБ призова всички политически сили, както и органите, формиращи общественото мнение в държавата, "да проявят обективност и да спрат целенасоченото дискредитиране на един политик, придобило формата на лична вендета, вместо на обективна оценка за работата му".
 
От ВСС обаче посочват, че това са "недопустими препоръки относно хода на предстоящо разследване, свързано с разработката "Червеи" и внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил на въззивна инстанция осъдителна присъда срещу бивш министър на вътрешните работи".

Според ВСС подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено уронва авторитета на съдебната власт.

Изказвания по висящи разследвания са явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и спрямо конституционно установения правов ред в страната, пише ВСС.

Въпросите кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви престъпления и каква наказателна репресия да бъде упражнена спрямо тях, са единствено от компетентността на органите на съдебната власт, напомнят от Съвета.

Общественото насаждане на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати създава конфронтация между властите и не допринася за ефективния междуинституционален диалог, пише в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм възмутен от една банда престъпници зовящи се ВСС, които ако ги беше изходила мисирка и снасяха яйца, държавата щеше да има много по-добър икономически растеж от досегашния. А те се правят на ощипани госпожици в перманентен цикъл.
34
7
 
7
 
! Отговори
ВСС ДОГАН преди 9 години
Преди не много време, мисля че бе по Канал 3, небезизвестния Иво Прокопиев заяви в прав текст че ...ВСС е ПОД ЛИЧНИЯ КОНТРОЛ на АХМЕД ДОГАН от ДОСТА ВРЕМЕ
33
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Уронват престижа на съдебната власт, обидиха се магистратитe...."Какъв престиж бе братко, съдебната власт е с най-ниското удобрение сред народа, най-корумпираната инстанция в България. Последният бастион на ДС мафията.Колко още може да паднеш по-надолу?
32
6
 
13
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Аз не зная какво иска Бойко! Не стига, че опростиха една дузина престъпления на неговия приятел, ами не се сниши, колкото може по-ниско!
31
4
 
16
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Че съдебната власт има ли престиж, че някой да и го уронва. Последна справка -Русе.
30
5
 
9
 
! Отговори
Споко преди 9 години
Споко бе съдийчетата! Ние и без съвети ви знаем колко струвате! А в Европа отдавна са ви разбрали, затова и докладите им стават все по-лоши и по-лоши! На всички сте ясни, няма страшно!
29
6
 
11
 
! Отговори
ТИМ преди 9 години
Ще перефразирам думите на Борисов: Ако на Цветанов са дали само 4 години, то всички останали престъпници в страната трябва да бъдат освободени....
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тези 16 млрд. лв., дето ги откраднаха ( пардон- изтеглиха), да не са за да платят гаранцията на Цвъки?
27
4
 
13
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Ауууу ВСС се скарало на Борисов! Най-сериозният орган в държавата вече пет години решава и наказва за софтуера за случайно разпределение на делата, а садийката Янева накрая ще я уволнят за криминални престъпления или ще напусне под носа на ВСС.
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може да се урони нещо, което го няма в съдебната власт. Престижът на съда е чисто и просто лайнстиж, просто по-голямо зловоние и по-изразен нюанс на кафявото от моментната ситуация в съда нямам как да има!!!
25
5
 
18
 
! Отговори
Kaval преди 9 години
ВСС се държат като ощипана ку-ва на оргия, санким не знаят за рушвети, за манипулирани присъди и не осъдени престъпници. баси наглеците!
24
8
 
20
 
! Отговори
Духовников преди 9 години
Ако присъдата на Цветанов бъде потвърдена и на последна инстанция, ще започна да вярвам, че и в България има правосъдие!
23
5
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Много ...хамсалаци са наредени въфф ВСС и...надолу.Като им кажат истината в очите и вземат да мяукат.Те като че ли не са наши хора...посттоталитарни българи,а извънземни,облечени в бели дрехи и целите в...светлина.Браво на Боко,каза им каквото трябва,а и между впрочем,ако чака човек...сега правосъдие в нашата държава -умира...прав.
22
6
 
10
 
! Отговори
ДИДИ преди 9 години
Чудно ми е, защо Бойко мълча след като оправдаха Цецо за предишното му престъпление?!?! Че тогава беше повече от ясно, че натискът е бил доста солиден!
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тези хора /съ диите/ защо за вдичко си мислят,че са недосегаеми много"разбиращи" а народа го мислят за овце???Това са толкова очевадни неща, че едва ли някой ще се съгласи при тази криза те да вземат милиони бонуси еи каква я вършат ???
20
9
 
14
 
! Отговори
Умерения преди 9 години
Изпълнителната власт се бори с всички сили срещу съдебната система! И то, защото най-сетне един престъпник може и да бъде осъден....
19
9
 
14
 
! Отговори
Кой нормален ... преди 9 години
... човек ще се хване на тъпотиите на Борисов!?
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това е най-черната клоака,ВСС
17
6
 
7
 
! Отговори
кво става тук бе преди 9 години
"Нормално е да има база данни с факти за всички. Тя е създадена от контраразузнаването и продължава да се обновява. Ненормалното е, че големи масиви от тази база данни се съхраняват на друго място. На 2500 км от тук, по-точно в Москва, заради което нашите партньори са освирепели, тъй като е засечено изтичане на особено големи обеми информация", каза още Лилов.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое уронват че не разбрах.