ВСС се скара на Борисов и ГЕРБ заради "Червеи" и Цветанов

Уронват престижа на съдебната власт, обидиха се магистратите
Обновена: 16 фев 2015 14:15 | 16 фев 2015 14:03, Камелия Цветанова
72
ВСС се скара на Борисов и ГЕРБ заради "Червеи" и Цветанов
Заседание на ВСС. Снимка: Булфото, архив

Висшият съдебен съвет се противопостави в декларация на изказвания на премиера Бойко Борисов за разработката "Червеи" и на обвиненията на партия ГЕРБ за натиск върху съда във връзка с присъдата на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Относно разработката „Червеи“, която е била по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, Бойко Борисов коментира, че прокуратурата трябва да повдигне обвинения и да каже кой е виновен.

Още по темата
"Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост. Защото Цветанов го осъждат за 4 години за това, че след като съдията е дал разрешение, той едното не го е разрешил. А тези 300 дни са подслушвали или какво са правили, никой не знае, включително и съдията е нарушил закон. Сега имаме с кой да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен", коментира миналата седмица Борисов в Брюксел.

Депутатите от ГЕРБ пък в петък в специална декларация обвиниха БСП, че оказва натиск върху институциите и заради това се е стигнало до решението на Софийския апелативен съд да потвърди присъдата, наложена от градския съд на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от четири години затвор по обвинението, че е отказал да разпише прилагането на специални разузнавателни средства за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

ГЕРБ призова всички политически сили, както и органите, формиращи общественото мнение в държавата, "да проявят обективност и да спрат целенасоченото дискредитиране на един политик, придобило формата на лична вендета, вместо на обективна оценка за работата му".
 
От ВСС обаче посочват, че това са "недопустими препоръки относно хода на предстоящо разследване, свързано с разработката "Червеи" и внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил на въззивна инстанция осъдителна присъда срещу бивш министър на вътрешните работи".

Според ВСС подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено уронва авторитета на съдебната власт.

Изказвания по висящи разследвания са явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и спрямо конституционно установения правов ред в страната, пише ВСС.

Въпросите кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви престъпления и каква наказателна репресия да бъде упражнена спрямо тях, са единствено от компетентността на органите на съдебната власт, напомнят от Съвета.

Общественото насаждане на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати създава конфронтация между властите и не допринася за ефективния междуинституционален диалог, пише в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
5
 
! Отговори
кво става тук бе преди 9 години
Григор Лилов: Операция "Червеи" е създадена, за да изпревари въвеждането на системата на ЕврополНе е нормално големи масиви от нашите база данни да се съхраняват в Москва, твърди журналистът
14
6
 
10
 
! Отговори
При ... преди 9 години
... едноличното "управление" на Борисов на неконтролируемия хаос 245.000 българи загубиха работата си, Борисов докара дефлация, дестабилизира финансовата с-*** и забатачи икономиката в депресия, продължаваща вече 5 година. Вместо да се търсиш решение на тези проблеми, Борисов и психодясното се занимават от 3 седмици с това, че някои послушвал ромът Асан Генов и Цона.
13
5
 
10
 
! Отговори
100 дена... преди 9 години
... изтраяха някак си и като видяха, че няма какво друго да предложат на Народа, започнаха с простотиите и чалгата - червеи, *** и други тъпизми.Този път психодясното ще надмине Борисов по простотия.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдията е последна инстанция.Как така ще променя решение на съдия на своя глава.Сам си го е нахендрил.Вари го печи го на гайда мирише.Така ,че не преяждайте с власт.Със съдии на глава не се излиза.Особено ако е много печен.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С цялото ми неуважение към ГЕРБ не мога да не отбележа, че до сега ВСС не е приел нито една декларация срещу вшиянието върху съдебната система от страна на Доган и наглото му придворно прасе.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформите забуксуваха. Реформаторска тишина, скараха им се. Много искаха да реформират съдебната система, но както винаги, накрая ще продадат малко останало държавно имущество, на свои хора, а жалките пари от приватизация ще потънат в бюджетния дефицит.
9
8
 
4
 
! Отговори
калинко преди 9 години
За такова изказване-данъчни проверки до дупка,публично охулване,откровено мачкане чрез всички правораздавателни органи и накрая,ако не се разбере-арест с камери и неколкократно повторение на дублите.Изглежда ви познато,а,май беше по цветановски.
8
5
 
6
 
! Отговори
Zhoro-Husha преди 9 години
Koe tochno im se uronva?!?!?!?!?
7
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обективна оценка за живота и делото на Цвинокьо...НА БЕСИЛОТО!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В панделата всички ! Съд за продажниците българоубийци !
5
7
 
19
 
! Отговори
на снимката преди 9 години
сборище на комунистически мафиоти, наричащи себе си " съдебна власт " !
4
9
 
23
 
! Отговори
Цялата работа,... преди 9 години
... за да може *** Цветанов да отърва панделата.
3
11
 
20
 
! Отговори
То е ... преди 9 години
... ясно на всеки, че ако изобщо има нещо в борисовата глава, то това са червеи.За психодясното (Реф. Блок) ситуацията е още по-трагична, защото го правят от убеждение. Борисов, както винаги, от глупост.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво насаждане на съмнения относно незвисимостта на съда, то гигантски секвои пораснаха вече
1
9
 
24
 
! Отговори
Защо ... преди 9 години
... си карате на Борисов? Не ви ли стига, че той е ощетен от Еволюцията. Моля за малко чувство към Борисов.