ВСС се скара на Борисов и ГЕРБ заради "Червеи" и Цветанов

Уронват престижа на съдебната власт, обидиха се магистратите
Обновена: 16 фев 2015 14:15 | 16 фев 2015 14:03, Камелия Цветанова
72
ВСС се скара на Борисов и ГЕРБ заради "Червеи" и Цветанов
Заседание на ВСС. Снимка: Булфото, архив

Висшият съдебен съвет се противопостави в декларация на изказвания на премиера Бойко Борисов за разработката "Червеи" и на обвиненията на партия ГЕРБ за натиск върху съда във връзка с присъдата на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Относно разработката „Червеи“, която е била по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, Бойко Борисов коментира, че прокуратурата трябва да повдигне обвинения и да каже кой е виновен.

Още по темата
"Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост. Защото Цветанов го осъждат за 4 години за това, че след като съдията е дал разрешение, той едното не го е разрешил. А тези 300 дни са подслушвали или какво са правили, никой не знае, включително и съдията е нарушил закон. Сега имаме с кой да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен", коментира миналата седмица Борисов в Брюксел.

Депутатите от ГЕРБ пък в петък в специална декларация обвиниха БСП, че оказва натиск върху институциите и заради това се е стигнало до решението на Софийския апелативен съд да потвърди присъдата, наложена от градския съд на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от четири години затвор по обвинението, че е отказал да разпише прилагането на специални разузнавателни средства за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

ГЕРБ призова всички политически сили, както и органите, формиращи общественото мнение в държавата, "да проявят обективност и да спрат целенасоченото дискредитиране на един политик, придобило формата на лична вендета, вместо на обективна оценка за работата му".
 
От ВСС обаче посочват, че това са "недопустими препоръки относно хода на предстоящо разследване, свързано с разработката "Червеи" и внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил на въззивна инстанция осъдителна присъда срещу бивш министър на вътрешните работи".

Според ВСС подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено уронва авторитета на съдебната власт.

Изказвания по висящи разследвания са явна форма на натиск и посегателство не само спрямо независимостта на прокурорите и съдиите, но и спрямо конституционно установения правов ред в страната, пише ВСС.

Въпросите кои лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви престъпления и каква наказателна репресия да бъде упражнена спрямо тях, са единствено от компетентността на органите на съдебната власт, напомнят от Съвета.

Общественото насаждане на съмнения в независимостта и безпристрастността на българските магистрати създава конфронтация между властите и не допринася за ефективния междуинституционален диалог, пише в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
Тото преди 9 години
Само прах в очите ни. Сега ще оправдаят Цв.Цв.,защото решението ще е по съвест,а тя си има цена.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хе, що тия нямат пържили и кюфтаци на масата
53
2
 
8
 
! Отговори
Х преди 9 години
В *** бяло дупе и в съдебната система авторитет .Не става въпрос за Цветанов,Цонев или други които и да е.Погледнете статистиките 1% доверие в в съдебната система.Не виждате ли,че никой не ви вярва.
52
2
 
12
 
! Отговори
художника преди 9 години
Кой пусна Йоско дето уби двама души с джипа си в Бояна? Кой пусна Маргините под домашен арест?Кой пусна Алексей Петров под домашен арест? Кой пусна "братя" Галеви под дом. арест?Кой пусна Брендо под дом. арест?Днес всички те са на свобода, а Вие господа ми говорите за уронване авторитета на съдебната власт. ПО НАГЛИ ОТ НАГЛИТЕ !!!
51
8
 
7
 
! Отговори
Явно, са... преди 9 години
... сключили сделка с Борисов да оправдаят Цветанов и сега хвърлят прах в очите като разиграват театро пред електората.
50
1
 
15
 
! Отговори
ники преди 9 години
Кой в България не знае, че ВСС и съдиите са зависими и от политическите партии и от собствените си интереси.Плати и печелиш делото.Това е печелившата формула.Не плащаш - губиш.Често вместо плащане се обещават по-големи постове.Така и във ВСС можеш да влезеш без проблем.Като се каже истината която всички в България знаят много се обиждат.Ами решавайте делата по съвест или и съвестта Ви е зависима от политически и от собствени съображения.И как може да се уронва нещо което ВСС е съдиите нямат.
49
1
 
5
 
! Отговори
io v.4.4 преди 9 години
beseneto pochna da im se privijda kato savsem nejna prisada. :)))ami ia tsial jivot da go ostaviat na bg medii, bg forumi i bg sadii da go odumvat, huliat, psuvat po 24 chasa 366 dena vsiaka godina ...ta i tsiala vechnost sled kato vleze v groba...?!vmesto tiho da se gushne na nekoia partiina pusta vila v natsionalizirana gora.
48
2
 
17
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
ВСС правят много повече за уронването престижа на Съдебната Система отколкото всеки един друг на тази планета.
47
7
 
19
 
! Отговори
Амиии преди 9 години
На Цветанов 4 г. за отказ за подслушване на кражба на катерушки.на убиецът сгазил Паоло на пешеходна зона-3г. и 7 м....Има ли нужда от коментар,чак наглеят и пускат съобщения....
46
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Недопустимо е парламентарната група да се произнася по присъда на съд, още повече по осъдителна присъда срещу корумпиран български политик като Цветанов.Браво на съда, че потвърди осъдителната присъда на Цветанов, дано и ВКС се произнесе в същия дух и Цветанов да полежи 4 годинки на наровете при Бай Ставри в Централния Софийския затвор.
45
3
 
15
 
! Отговори
... преди 9 години
А пък вие сигурно сте по корумпирани и от ПОЛИТИЦИТЕ ....
44
6
 
15
 
! Отговори
недопустимо преди 9 години
Без значение кой от коя партя е - категорично е недопустимо Министър-председателят на РБ да оказва влияние върху предстоящо решение на ВКС на РБ. Не той е този, който да определя размера на присъда установена от СГС и потвърдена от АС на РБ - особено при предстоящо дело във ВКС. Нито той, нито който и да било друг висш или нисш държавен ЧИНОВНИК имат това право. Все пак - нека г-н Премиерът да не се чувства като самодържец... поне все още не...
43
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо Цв. цв. е още на свобода и най - различни ГЕРБ активистки се упражняват пред него и пред ББ в познаннията си право и наказателен процес
42
5
 
10
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Господа съдии, вижте как съдят румънските Ви колеги. Ако са тук няма да бръснат ни цецо ни цецовица, ни бойко ни бойковица. Те цял мин-председател осъдиха, та камо ли на един физкултурникняма да му сложат прангите. Ако искате да имате достойнство карайте като първа и втора инстанция. Ако го оправдаете, това е равносилно, че Вашите колеги не знаят законите и Вие ще им подложите динена ***. Ами нека тогава само да има трета инстанция и толкоз. Другите ги уволнете!!! УСПЕХ !
41
3
 
12
 
! Отговори
apppp преди 9 години
Време е всички ГЕРБери да ни обяснят, че за това са виновни БКП, БСП, КПСС, СССР, ЧРУ и сараите и библиотекарския университет
40
1
 
9
 
! Отговори
ром с мастика преди 9 години
Навремето имаше карикатури с нядпис НЯМАМ ДУМИ Това може да се напише под държавата България По точно Ромелия Сега разбирам защо сме били 500 години под ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ
39
9
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Тези са луди. Та Цветанов си пие кафето с Обама.Сега какво следва. Обама да нареди на 7 американски флот да влезе в Черно море ли?Само ще ни провалят туризма....
38
6
 
14
 
! Отговори
Деси преди 9 години
Като погледна Цветанов, веднага се сещам за една илюстрация на "Сън в лятна нощ" на Шекспир. Мисля, че двойникът ме се казваше Кросното.Ами за затвора си е Цветанов, спор няма. Много нагъл човек, много безпардонен!
37
7
 
15
 
! Отговори
Гербер преди 9 години
Айде да ви обясня разликата между гербер и комунист! А гласувам за ГЕРБ, обаче ако някой наистина е нарушил закона нека го осъдят! Бих казал ако са виновни, всички да влизат в затвора! Докато комунистите даже и да виждат, че е нощ, казвате светло е! А колко е справедлив българския съд не коментирам! Приемам решенията му, защото така е правилно! Трябва да има правила и ред!Дори и да осъдят Цветанов, пак ще съм за ГЕРБ!
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има свобода на словото. Борисов и компания могат да си говорят, каквото си искат. А разбира се и ВСС могат да говорят каквото си искат. Резултат обаче няма. Освен че спора между хора с власт става публично достояние. Борисов да си гледа министерски съвет и да си контролира министрите-това му е работата. ВСС да си гледа съдебната власт и да си контролира магистратите.