Цацаров поиска ВСС да отстрани Янева заради "Червеи"-те

Предстои искането за шефката на СГС да бъде гласувано
Обновена: 19 фев 2015 10:59 | 19 фев 2015 10:20, Анисия Иванова
11
Цацаров поиска ВСС да отстрани Янева заради "Червеи"-те
Архив: Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани временно председателя на Софийския градски съд Владимира Янева заради скандалната разработка "Червеи".

Стана ясно, че именно Янева е разписвала разрешенията за прилагане на СРС-та в неправомерно дългия срок от 300 дни.

Все още не е оповестено до какви резултати е достигнала разработката тогава, но е известно, че тя е била насочена към следене на информационната система на МВР.

Още по темата
Цацаров заяви, че по досъдебното производство се разследва и конкретен бивш служител на МВР, сега на ДАНС, заради това, че е съставил официални документи, касаещи искания за разрешаване на СРС, в които е удостоверил неверни обстоятелства. До момента няма официално обвиняеми по производството, посочи Цацаров, цитиран от БТА.

Той допълни, че все още се събират доказателства и е вероятно в бъдеще кръгът на евентуалните обвиняеми да се
разшири. Досъдебното производство е било отделено от цялата проверка в дирекцията "Сигурност" на МВР, каза главният прокурор.

Сотир Цацаров посочи, че Янева не е била уведомена от него за искането му за отстраняването й, защото това не е негово задължение. Членовете на съвета решиха, че преди да гласуват дали да уважат искането, трябва да поканят председателя на СГС за изслушване. Към Янева ще бъде отправена покана да бъде изслушана от ВСС в 14.30 часа днес.

Скандалът около разработката „Червеи“ гръмна преди около половин месец. Първоначалната информация беше, че при нея са подслушвани протестиращи по време на кабинета „Орешарски“.

Впоследствие от прокуратурата съобщиха, че тя е касаела действия на служители на МВР, осъществявали нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Премиерът Бойко Борисов също потвърди, че обект на подслушване е била информационна система, а не протестиращи, и поиска наказания. Главният прокурор обеща, че ще има обвинени заради скандала.

Името на Янева като човека, който е разписвал исканията за подслушвания, съобщи ръководителят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков по време на предишното заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък. По думите му тя е била единственият магистрат, слагал подписите си под тях.

Правосъдният министър Христо Иванов също заяви, че обмисля предложение за дисциплинарно производство срещу Владимира Янева заради аферата "Червеи". Той каза, че ще предложи това, ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не вземе сам подобно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Сотир Цацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
7
 
! Отговори
За затвора преди 9 години
Той защо не поиска да се отстрани и ББ, които като министър председател раздава присъди
6
1
 
3
 
! Отговори
Sunny ray преди 9 години
Добре че има все още хора с оцеляла съвест като г-н Цацаров, които да прилагат законовите мерки за закононарушенията, извършени от служители на съдебната система и от властта, но на беззаконните хора никой не може да им угоди и все ще пишат извратени и срамни коментари за да опюят дори и малкото хора,които си вършат съвестно работата. Сайтът на днес. бг би трябвало да спре нецензурни, цинични и отвратителни коментари срещу който и да е гржданин на Бг, и още повече срещу добрите управляващи.
5
1
 
9
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Даааа,...Не било кит, а обикновенна цаца и то червива.
4
0
 
7
 
! Отговори
Нови Затвори 2015 преди 9 години
Цацароооов Цацаров! Поръчай си едно проучване на общ. мнение какъв ти е рейтинга! Знаем че е добре да си в добри отношения и с престъпния свят и с обществото, но в случая единствено престъпността се радва от тебе. Пфуу, и Румъния ни показа как тават нещата, тук Азия ли е Африка ли е , не е ясно още.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бяха само Червеите, с мед да я намажеш.
2
4
 
11
 
! Отговори
адвокат преди 9 години
Тая Владимира Янева излезе много долна жена . Уж беше приятелка на семейството на Цветанов, а го предаде и го осъдиха. Ама за ортодоксалния комунист-социалист-социалдемократ Александър Томов няма присъда , той бил чист като херувимче. Айде сега да видиш как е като те прекараха да подпишеш за червеите .
1
2
 
14
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Гнили ябълки, миризливи сливи какви ли още джибри има там? Лошото е, че българският съд е слаба ракия!