Насрочиха пледоариите по делото "Костинброд" за 19 март

Софийският градски съд разпита днес четирима свидетели
Обновена: 19 фев 2015 15:58 | 19 фев 2015 15:51, Анисия Иванова
8
Насрочиха пледоариите по делото "Костинброд" за 19 март
Росен Желязков. Снимка, ахив Булфото

Софийският градски съд насрочи пледоариите по делото за бюлетините в Костинброд за 19 март. Единственият обвиняем по него е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.

Според прокуратурата Желязков е извършил престъпление по служба, като не е осъществил контрол и е допуснал отпечатването на повече бюлетини извън заявения тираж за предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Той е обвинен затова, че не е изпратил служители на МС в печатницата “Мултипринт“, които да контролират отпечатването им.

Още по темата
На днешното заседание съдът разпита четирима свидетели, сред които и Божидар Василев - началник на производство в печатницата на БНБ, който отговарял за отпечатването на бюлетините за последните избори.

Той обясни, че при печатарския процес трябва да се заложи над искания тираж. Василев даде пример със списание, като каза, че ако имате 5 броя списания, трябва да се заложи отпечатване на 10 броя.

По думите му през последните избори също е имало годни бюлетини, които са останали в печатницата на БНБ и след края на изборния ден те са унищожени.

Адвокатите на Желязков поискаха откритите в печатницата „Мултипринт“ годни 350-те хиляди бюлетини да бъдат предявени на страните. Освен тях съдът предяви искане и за предоставяне на записващите устройства от печатницата „Мултипринт“ в Костинброд, които пазят записите от видеокамерите там.

Делото срещу Желязков се гледа по съкратената процедура. Процесът започва от третия опит, защото съдът връщаше делото към прокуратурата заради нарушения в обвинителния акт.

Скандалът за костинбродските бюлетини гръмна на 11 май 2013 г. в деня на размисъл преди предсрочните парламентарни избори. При акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с МС. Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните.

На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху отпечатването. По закон престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, крайния резултат от този процес отдавна е ясен-НЯМА ВИНОВНИ. Виновни оставаме всички ние, които не можем да кажем СТИГА. Без "умните и красивите". Те постигнаха своето.
6
2
 
1
 
! Отговори
е преди 9 години
За аферата "Костинброд" е ясно на всички хора,колко подло скалъпен ДС компромат беше!
5
1
 
2
 
! Отговори
ПЕШО преди 9 години
ТОЯ ЧОВЕЧЕЦ Е ТОЛКОВА УПЛАШЕН ,ЧЕ СЕ ЧУДИ КАКВО ДА ГОВОРИ-ЯВНО МИШО БИРАТА МУ Е ПОВЛИЯЛ !
4
2
 
2
 
! Отговори
ЛАМБО преди 9 години
НЕ СЕ ВИЖДАТ ТРИМА ОСНОВНИ СВИДЕТЕЛИ И ЕВЕНТУАЛНО ОБВИНЯЕМИ - Ц.Ц. , Б.Б. И И.Ф. ! ДРУГОТО Е ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИТЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЛОТО !
3
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
До бай ИванДокога,бе хора ще се подвеждате по компромати? И по царя някой се подведоха! Аз пък се чудих дали пак да подкрепя Борисов и точно заради спретнатата афера "КОстинброд" толкова грозно мироприятие тогава гласувах за Борисов,защото наистина разбрах,че това,коет Маноловица и Бареков заедно с Цацаров и Местан е с цел и то точнов деня за размисъл! В Библията пише:"По плодовете им ще ги познаете"!Как да повярвам на комунисти?
2
3
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
И Цацаров в деня на размисъл се пинявеше,че има нарушение,без да са събрани доказателства.Той безропотно повярва на Мая Манолова и под строй се изтъпанчи пред медиите.Тогава аз не гласувах за Герб, а за Яне.Цацаров и Мая Манолова ме подведоха.Мая сега отново маниполира с ония 10 000 лева "Горанки" .Асоциацията ми по отношение на поведението и е,че е с манталитет на селска кметица.
1
6
 
7
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Защо *** Бареков не е подсъдим за опорочаване на деня за размисъл?