ВСС: Няма политически натиск в отстраняването на Янева

Случаят е дирижиран от изпълнителната власт, твърди експерт
Обновена: 20 фев 2015 10:24 | 20 фев 2015 10:24, Анисия Иванова
10
ВСС: Няма политически натиск в отстраняването на Янева
Снимка: архив Булфото

Няма политически аспекти в отстраняването на Владимира Янева като председател на Софийски градски съд заради нарушения по разработката “Червеи”. Това каза пред БНТ Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров поиска това и ВСС единодушно отстрани Янева като съдия и председател на Софийски градски съд. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска наказания заради разработката.

Още по темата
Според Тодоров репликата на премиера е без значение за вчерашното решение на ВСС.

Той призна, че предложението за отстраняването на Янева и било донякъде изненадващо за членовете на Съвета.

Магистратът обясни, че “ВСС има т.нар. оперативна самостоятелност в такива случаи да преценява дали да отстрани или не съответния магистрат. По отношение на г-жа Янева има образувано наказателно производство, но все още няма обвинения. От друга страна, ВСС беше принуден изцяло да се довери на доводите на прокуратурата, защото самото наказателно производство е по отделени материали от друго такова и е изцяло секретно.”

"Предполагам, че и за Янева  е било изненада искането на главния прокурор за нейното отстраняване, сигурно затова приложи своите аргументи писмено", каза Тодоров.

Той като цяло защити съдебната власт, като обясни, че тя била и остава остров на стабилност на фона на големите промени и сътресения в изпълнителната и законодателната власт.

„Масово българските магистрати си работят съвестно и ежедневно“, мотивира се той и добави, че тази стабилност сега се разклаща.

Тук става дума за проблеми в най-големия съд в страната, където се решават най-значимите и най-тежки дела – наказателни, граждански, търговски, подчерта Тодоров и допълни, че призивите за оставка на заместниците на Владимира Янева носят опасност за СГС, защото няма да има ръководство.

На следващото си заседание ВСС трябва да определи заместник на отстранения председател, докато приключи производството срещу Янева, поясни той. "Нека не сатанизираме Янева и председателите на окръжни съдилища, защото сега тези, които имат право да издават разрешение за използване на СРС-та, са между чука и наковалнята. Ако се доверят и дадат искане на МВР и ДАНС за използавне на СРС-та, рискуват да попаднат в същата ситуация. Ако откажат, рискуват да бъдат обвинени, че са осуетили наказателно преследване", допълни той.

Според анализатора от Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков обаче отстраняването на Владимира Янева остава неприятното впечатление, че случаят е политически дирижиран. Пред БНР той посочи, че с вчерашното решение се създава впечатлението, че ВСС действа под натиск.

За него е удобно да твърди, че всички решения, които се взимат, са продиктувани от изпълнителната власт, смята той.

По отношение на предстоящия избор на заместник на Владимира Янева Марков каза, че не очаква сериозна промяна в курса от страна на ВСС. "Надявам се все пак да се подходи по-открито и да се стигне до един диалог поне с магистратската общност, която работи в самия съд", каза той.

"Въпреки това съм скептично настроен, защото смятам, че целият случай е добре режисиран, всичко това е добре подготвено и изборът на изпълняващ длъжността е част от този сценарий, който още в самото начало е бил обсъден и до известна степен решен", допълни Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Без компромиси преди 9 години
Владимира Янева е само една изкупителна жертва заради своята некомпетентност и женска наивност. Прокуратурата е длъжна да изправи пред съда инициаторите и организаторите на това чудовищно престъпление - ликвидиране на държавността чрез източване на националната информационна система за вътрешна сигурност !!!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая *** , не бе ли някаква приятелка на Цветан Цветанов
7
0
 
4
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Трябва магистратски натиск, тая е за затвор! За дълго.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елате ги вижте в ямболския съд - некомпетентни, нагли и безпардонни. Вместо да дават пример на гражданите, газят закона какво си щат,. И на утрешния ден от тия хора ще чакаш законност и справедливост, ми те почти всичките за разстрел бе!!!!!!!!!!!
5
2
 
2
 
! Отговори
Х преди 9 години
Пушилка,накрая ще я оправдаят-липса на доказателства,или нарушението е несъвместимо с наказанието.
4
0
 
9
 
! Отговори
ВСС- Р преди 9 години
Не само политически натиск няма, Въобще няма натиск. Само и го набутаха ! Но това е съдбата на всички слуги, рано или късно господарите им го набутват .....
3
0
 
9
 
! Отговори
Аман... преди 9 години
Тези съдийки ,прокурорки ,все какви мазни лустросани *** са ,и нагли ,нагли до безобразие !!!Ама такива си ги създадохме и отгледахме ние с криворазбраната ни псевдодемокрация -на ви разделение на власти ,на ви независимо правораздаване,на ви *** и нагли персони с имунитети !!В другите страни магистратите са на най висока почит и уважение пред обществото -тук са нарицателно на крадец и рушветчия!!!!!!!!!!!!!
2
2
 
7
 
! Отговори
за ББ преди 9 години
Няма политически натиск в отстраняването на Янева, само ББ каза, че трябва да и се дадат 400 години затвор, но това не е политически натиск.
1
0
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Що бе...дръжте я;нали гарван...гарвану око не...вади.