Без дело срещу Москов заради ромите

Няма подбуждане към расова омраза, отсече обвинението
Обновена: 23 фев 2015 15:58 | 23 фев 2015 15:06, Камелия Цветанова
33
Без дело срещу Москов заради ромите
Снимка: Булфото, архив

Софийската градска прокуратура отказа да образува наказателно дело по сигнал на парламентарната група на ДПС срещу министъра на здравеопазването Петър Москов заради негови изказвания за нападенията на роми на екипи на „Спешна помощ“. Това съобщиха от прокуратурата.

Още по темата
Прокуратурата приема, че в конкретния случай не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза, основана на раса, народност или етническа принадлежност.

През декември миналата година Петър Москов обяви, че екипи на "Спешна помощ" няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.

Повод за това стана нападението на спешния медик д-р Ирина Маринова в ромската махала на ботевградското село Врачеш.

Москов цитира и статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки 174 са от роми.

След това Москов и вътрешният министър Веселин Вучков подписаха споразумение линейките да влизат в ромските махали само с полицаи.

„Държавността трябва да се върне и в ромските махали, защото липсата й води до случаи като тези, при които лекари са пребивани“, коментира тогава здравният министър и добави, че ако „някой е избрал да живее като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв“.

От ДПС реагираха изключително остро на думите на Москов и поискаха оставката му.

От движението се заканиха да инициират и вот на недоверие към кабинета заради изказванията на министъра, но не го направиха, защото се оказа, че нямат нужната подкрепа сред другите опозиционни партии в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ален делон преди 9 години
до момер 22 Прав сие министъра,най добрия от цялото правителство- вероятно ти си един от 5%- дето не са мизерници ,ами останалите?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В българския език малцинствената група спомената в заглавието се нарича ***! Не може заради малцинство да се променят езикови норми затова ако обичате ползвайте българската дума ***!
19
23
 
6
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
В една цивилизована и европейска държава Москов досега да си подал (помолили)оставката или да се "извинил" ,че не са го разбрали правилно ,но тъй като това е България то той получава "аплодисменти" от публиката .Коагто се хвърля вината срещу цел етнос ,то това показва безсилието на управниците или държаватА да се справи с проблема ,най-лесно и удобно да се прехвърли вината на "комшията",а не да се търси вина в "съпругата си ".25 анархия -законите трябва да прилагат в РБ,а не анархия да се шири!
18
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 22 ot Turchin!Kakvo ti napraviha romeite be, alo demokratichniq imigrant?
17
0
 
12
 
! Отговори
хехе преди 9 години
ДанъчноПартийнатаСметка пак се оака. Продължават да се чувстват увиснали в нищото. Спират им основните лостове за манипулация и сега няма какво да правят. Да не се окаже в един момент, че Местан го няма, защото е отишъл при Христо Бисеров и другите от корпорацията...
16
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 9 години
До До 1,всички доктори-анестеолози са такива,това се дължи на естеството на работата им.
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не се образува дело срещу Местан за насърчаване побоищата срещу екипите на бърза помощ?
14
5
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Той не е наркоман, единствения ДОКАЗАН наркоман е Сидеров, и това е ФАКТ!!!!
13
16
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Иван,че сте *** народ е ясно,но този наркоман министер как го разбра,с вдигането му пушилка срещу *** ли,с такива изказвания ,реформи в здравеопазването не се прави.
12
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ЗАЩО ЩЕ ВОДЯТ ДЕЛО СРЕЩУ ЧОВЕКА, ЗА ТОВА ЧЕ КАЗА ИСТИНАТА ЗА ***?
11
1
 
35
 
! Отговори
младен преди 9 години
До Анонимен"Москов не е никакав лекар. Успя да завърши единсвено на мамчето си, дъртата комунистка Москова,...."И така да е не отменя факта че е единственият който каза истината.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов e поискал председателят на здравната комисия ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ.
9
6
 
20
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
До АнонименЗависим от белото е твоя лидер, белата златка, известен още като златния пръст, или Сидер ага!
8
7
 
43
 
! Отговори
Браво! преди 9 години
Не е престъпление да казваш истината!Ако на Агент Павел (Местан) не му харесва, да вземе мерки, да си възпита електората!А защо не излезе и да защити и обикновените тютюнопроизводители, на които им ограбват субсидиите? Сигурно защото кметовете на ДПС прибират парите!?
7
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя е доказан наркоман,зависим от бЕлото.
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаквам Атака да организира митинг по тоя случай.
5
10
 
23
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
Ало, ДПС-то! Кво стана с вашата "остра реакция" (пушилка)? А що не поискахте оставката на Лютфито като нарече аферата с бюлетините "държавна измяна" и дигна луда паника в деня за размисъл? Или това беше законно, след като никой не поиска образуването на наказателно дело? А може би публичният побой над Енимехмедов от депутати на конгреса ви беше законен? Да живее ДПС, аферим, машалла!
4
14
 
59
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Един свестен министър ще имаме и типично по български, всички ще го псуваме! *** народ сме и затова сме на това дередже...
3
8
 
42
 
! Отговори
Десислава преди 9 години
Искрено се надявам тази пушилка от страна на министъра да не е само на думи!
2
9
 
23
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Вие кажете дали ще образува дело срещу бившия шеф на ВМА?