Няма пари за скок на заплатите в съдебната власт!

Горанов: Финансовото състояние на държавата не е балансирано
Обновена: 26 фев 2015 17:59 | 26 фев 2015 11:40, Анисия Иванова
42
Няма пари за скок на заплатите в съдебната власт!
Владислав Горанов. Снимка БТА

Пари за увеличение на възнагражденията в съдебната власт няма, каза министърът на финансите Владислав Горанов пред ВСС. Министърът беше поканен на редовното заседание на съвета, на което се обсъжда разчет на средствата, необходими за възнагражденията в съдебната система.

Магистратите искат актуализиране на заплатите им - повишение около 12 на сто, за което са нужни около 24 милиона лева. От ВСС твърдят, че за последните почти три години те не са променяни. Според тях това е нарушение на Закона за съдебната власт, в който се казва, че "основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средна заплата на заетите лица в бюджетната сфера". 

Горанов призна правното основание за актуализацията на парите им, но обясни, че финансовото състояние на държавата не е балансирано. Като изход от ситуацията министърът предложи да се промени Законът за съдебната власт и заплатите на магистратите вече да се изчисляват по друг начин. "Ако напишете в закона, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил", отбеляза Горанов.

„Мога да помогна само с едно - законодателят ни е дал право да правим предложения за промяна на закона, за разлика от вас. Може да променим чл. 218 от Закона за съдебната власт и няма да сте в такова некомфортно състояние“, каза министърът.

Той използва вчерашните дебати за дълга в парламента, като се пошегува, че не е в комфортната ситуация да разпределя излишъци, а е в ситуацията да го слагат на фалшиви банкноти.

„Проблемът е, че няма пари, трябва да се печатат, а само Мая Манолова ги печата", заяви Горанов, визирайки раздаваните от нея "горановки" пред НС вчера.

Той обясни, че не може да приеме за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото го изисква законът. "Всяка власт трябва да си намери баланса", посъветва ги той.

По думите на министъра финансирането на съдебната власт от данъци в България е твърде високо.

„Изследването в рамките на ЕС, което помолих да направят, показа, че България не се различава от общата практика. С много малки изключения, където има други правни доктрини и концепции, финансирането на съдебната система се извършва в различна пропорция между данъци и такси" посочи Горанов.

Членът на ВСС Юлиана Колева заяви, че има неадекватности в тарифата за съдебните такси. Така например, за много тежки дела се плащала такса едва от 50 лева. Събираемостта на вземанията е друг проблем, според нея, който стои между ВСС и НАП. Става дума за разноски, които се правят за правораздаване.

Горанов на свой ред заяви, че е изкушен да предложи промяна на тарифата за съдебните такси. "Трябва да се търси балансът между достъпа до правосъдие и реалната цена на услугата, която се предлага на обществото от страна на съдебната власт. Все пак трябва да има стъпка в тази насока. Затова ще имам и разговор с правосъдния министър", каза той и намекна, че може да се обсъди увеличение на номиналните такси, за сметка на пропорционалните, и обвърза темата със съдебните такси с качеството на правосъдието.

Според члена на ВСС Румен Георгиев възражението "няма пари" от страна на Горанов е несъстоятелно. Ние не сме правителство на съдебната власт и затова трябва да взаимодействие с всички останали. Нужно е съотношение и отношение между властите, за да има държава, добави Георгиев.

Горанов заяви, че не може да приема, че вчера в НС се водеше дебат за дълг от 16 милиарда лева, а днес се говори за увеличение на заплатите в съдебната власт с 12 процента- "Да не мислите, че на Христо (Иванов - бел.а.) му е хубаво с неговия бюджет. Не се оплаква, защото е възпитан", продължи министърът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов вика Няма Пари Президента вика че сме вече Стабилни Тази Пародия на Правителство и Президент е Обречена на Тотален Провал Най лошото е че ни Завличат Отново в техните Аферки
31
0
 
2
 
! Отговори
мая преди 9 години
ГОРАНОВ НЕЩО СИ ПРОМЕНИ ФИЗИОНОМИЯТА, БАЯ ВИСОКОМЕРЕН ПОГЛЕД Е ИЗВАДИЛ, Я ДА МУ ДАМ МОЙТА СЕСТРИНСКА ЗАПЛААТ ПА ДА ТЕ ВИДЯ ДОЛНО СЕЛСКО МОМЧЕНЦЕ!мамка ви мръсна1
30
0
 
2
 
! Отговори
Алинея ента преди 9 години
Дела, дела, само дела! Това дядо Тошо завеща!И съдии, прокурори, адвокатистроят си къщи кат палати,не само от ... заплати!
29
0
 
2
 
! Отговори
Може но при условие преди 9 години
Аз съм съгласен да им увеличат заплатите, НО"-вършат си работата-не се сключват споразумения и не се намалява присъдата на доказани престъпници-инициират промяна в НК - за защита на частната собственост и промяна в института на неизбежната отбрана-носят лична отговорност за неправилни, незаконни и противоконституционни решения-отговарят с имуществото си , когато България бива осъдена в ЕС по правата на човекаКогато тези условия се спазят , нямам нищо против да им се увеличат заплатите .
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Павката - 34,Ако ще ежесекундно и с дронове да ни облитат нашите са и ще си останат тюфлеци.
27
0
 
3
 
! Отговори
А преди 9 години
"Няма пари за скок на заплатите в съдебната власт!" Няма пари за повишаване на социалния статус на гражданите. Но за тия в парламента винаги има пари за увеличение на заплатите. До кога ???
26
1
 
3
 
! Отговори
То бива, ама чак пък преди 9 години
Тея от Съдебната система направо са НАГЛИ! - по 3 хил. лв. месечни заплати вземат, че и 15-та, че и 16-та, че и 17-та, че и 18-та, че и Антикорупционна заплати, че и за костюми и обувки им дават пари, че и от далавери с адвокатите и рушвети прибират, че и хонорари от преподавателска дейност в университетите им плащат - и пак НЕ им стигат!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Павката преди 9 години
До брейСпокойно няма да отидат за такъв тип оръжия парите. Тихомълком се пазарува един американски софт, който преглежда и събира информация от всякакви форумчета, социални мрежи, телефонни разговори и ги закача към подателя им, за да ги предостави и на нашето правителство, защото амбасадата отдавна ги има тези данни та сега и нашите тюфлеци да могат да реагират на време при нужда. Историческия момент, който най-добре описва сегашното положение в България е Маккартизъм.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на г-н ГОРАНОВ. Срещу какво искат увеличение на заплати ??????????Не им стигнаха бонусите ли на тези безсрамници ???
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ КОЙ ПОЛУЧАВА ПАРИ ЗА НИЩО!!! СРАМА НЯМАТ...??????????
22
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Нямат ли срам? Ограбилите България са на свобода, а искат увеличение. Искайте си парите от Василев, Пеевски и т.н
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за наглос от страна на съдебната власт. Нямат срама, постоянно да те критикуват от страна ЕС, да чакат какво ще пише в доклада и все лошо пишат а те заплати с 12%, когато има инфлация 1-2%. За пенсионери увеличение с 1,6%, а за тях увеличение с 12%.Нямам думи...
20
0
 
6
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Ама тези и заплати ли вземат?
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
neraboteshta sadebna sistema--znaci i niama pari.
18
0
 
2
 
! Отговори
хатака преди 9 години
Защо не публикувате заплатите на "магистратите". В голямото си мнозинство това са корумпирани хора, вредни за държавата, съсипали стотици лични съдби. И отгоре на всичко - да искат 12% увеличение! Колкото си по-богат, толкова си по-безочлив. И все пак май ще получат исканото - защото управниците се страхуват да не попаднат "под удара на закона". А тези удари са винаги целенасочени и конюнктурни.
17
2
 
6
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Май ще търсим Дянков като гледам Горанов !
16
2
 
4
 
! Отговори
ААА преди 9 години
на съдиите да не съм им намалели рушветите, че започнаха да плачат за увеличени ена заплатите с някой и друг лев :)
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не трябва да има такса за водене на дело,която да се плаща предварително. Такса следва да се плати след като е отсъдено кой е крив и кой е прав., т.е. след като съда си е свършил работата. Ако влачат дело до безкрай, няма пари.Другото е отказ от правосъдие и достъп само за привилегировани платежоспособни господа.А уж сме правова държава...
14
1
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
От време на време някои удря по масата и казва ,аз много работя даите ми пари,пък дали има полза от него
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм ЗА да получават по-високи заплати, но само онези, които са показали резултати. Онези в "златната среда" (които работят, но не могат да бъдат отличени с постижения)-без промяна,на останалите заплатите надолу.А когато присъдите в Страсбург са за липса на справедливост или постановяват обратно решение на взетото от БГ съдия-да се плаща за сметка на бюджета на съдебната власт,при това приоритетно.Ако не достигат пари за заплати-намаляване за всички по веригата(а първи всички замесени състави)