"Батко и Братко" привикаха в съда Орешарски

Бившият пътен шеф е подсъдим за далавери с обществени поръчки
26 мар 2015 12:00,
15
"Батко и Братко" привикаха в съда Орешарски
Снимка: архив, Булфото

 

Бившият премиер Пламен Орешарски свидетелства днес по делото срещу Веселин Георгиев, известно като "Батко и Братко".

Според прокуратурата Георгиев е действал в нарушение на Закона за обществените поръчки и на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 година.

Тогава бившият шеф на пътния фонд е одобрил сключването на договори с фирмите "Биндер", "Инмат" и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотни облаги за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

На излизане бившият министър- председател запази мълчание пред журналистите и отказа коментар по случая, както и по актуални теми като случващото се в КТБ и БТК.

По време на процеса обаче Орешарски е дал показания в качеството си на финансов министър по времето на правителството на Тройната коалиция.

Той обяснил, че финансирането на ЕК към Пътния фонд е спряло заради медиен шум, заради който европейските институции е нямало как да не реагират.

Орешарски обяснил също така, че плащанията са възстановени, след като е изпратена подробна информация до Брюксел за подобряване на контрола на пътната инфраструктура.

Бившият финансов министър признал, че е имало спирания на плащания по ИСПА, но те нямали пряка връзка с фирма "Биндер". Министерството на финансите тогава редовно е превеждало средствата на Пътния фонд. Според него не са били констатирани щети за държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 4 НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА НИКОЙ. ТЕ СЕГАШНИТЕ ГЕРБЕРИ ДА НЕ СА ПО СВЯСТНИ. НИМА ТЕ НЕ КРАДАТ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ. ВСИЧКИ НАРЕДЕНИ НА ТРАПЕЗАТА И ГРАБЯТ С ПЪЛНИ ШЕПИ А ПРОСТИЯ НАРОД ДА ПЛАЩА. ТОВА Е ТЯХНОТО МОТО. ТОВА СА ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. ВПИЛИ СА СЕ КАТО КЪРЛЕЖИ В БЕДНИЯ БЪЛГАРИН И МУ ИЗСМУКВАТ КРЪВЧИЦАТА.
10
0
 
7
 
! Отговори
аслфнх преди 9 години
Хайде сега и тоя клюн го вкарайте в затвора, ама в една килия със СерГЕЙ... дупе да му е яко...
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха нямало ха ха "Дюни Гейт или Цецо и Кумецо е прехвърляне на 29 декара държавна земя защитени дюни на кумеца на Цветан Василев. Земята е продадена за 500000лв. а на другия ден препродадена за 4 милиона. Ето така се ограбва родината ни.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами не пишат за " Дюни", защото такава далавера просто няма. Виж, ограбена КТБ и фалит на България при Орешарски имаше, нали така?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съд за престъпника Орешарски!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен орешарски да привикат йосковци и гагаозковци. И те са яко в играта.
5
3
 
3
 
! Отговори
Никаквец преди 9 години
А пък като гласуваме за Герп нещата са по-различни, така ли?Тепърва ще излизат далаверите
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не напишете нещо за далаверата в Дюни, по известна като ЦЕЦО и КУМЕЦО? Да видя тоя под мен ще напишели пак гласувайте за ГЕРБ!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо вие пак гласувайте за червените кратуни.
2
1
 
9
 
! Отговори
turliu преди 9 години
Е кВо нема да му е смешно като е гушнал 1-2% "стумулиращи" средства от далаверите на доганя или казано по друг начин има едни 100-200 млн. настрана кво, да реве ли?!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да осъдят Батко и братко. Няма да има никакви наказания, опозицията тогава вдигна шума за да искара дивиденти за себе си от това се получи само изхарчени пари на данъкоплатците и загубени пари от еврофондове. В.Георгиев не е собственик на Биндер а директор в предприятието, след като става шеф на Агенцията напуска работата а поста му заема брат му. Фирмата от години преди строи пътища при всички правителства, няма как да спре да работи, след като бивш неин директор става шеф на агенцията