ВАС потвърди решението за лиценза на КТБ

Вече може да започне делото за обявяването й в несъстоятелност
Обновена: 2 апр 2015 16:01 | 2 апр 2015 15:00, Веселина Йорданова
5
ВАС потвърди решението за лиценза на КТБ
Снимка: архив, Ройтерс

Петчленният състав на Върховния административен съд, председателстван от Георги Колев, е потвърдил решението на тричленния състав, с което беше оставена без уважение жалбата на основните акционери на КТБ срещу решението на БНБ, с което беше отнет лицензът на банката.

Още по темата

Така сега в Софийския градски съд може да започне по същество делото по обявяването на КТБ в несъстоятелност, предаде БНР.

Делото бе по жалбата на "Бромак" и останалите конституирани страни, недоволни от решението на тричленния състав, който прекрати делото срещу отнетия лиценз от БНБ с аргумента, че жалбоподателите не са заинтересовани от това решение и затова няма как да се гледа дело.

Преди време Георги Колев обеща, че ако се налага, в името на бързината е готов да влезе в петчленния съдебен състав, който ще има последната дума по казуса.

Както тричленният състав, така и петчленният състав на ВАС намира, че фирмата на Цветан Василев "Бромак", бившият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и акционерът Вера Архундова нямат правен интерес да атакуват пред ВАС отнетия лиценз на КТБ.

Причината - с поставянето на банката под особен надзор единствено назначените от Централната банка квестори имат такъв интерес да оспорват пред административния съд актове, свързани с бъдещето на банката.

Според петимата административни съдии "Бромак" и останалите акционери могат да защитят правата си по делото за несъстоятелност, което в момента е замразено в СГС.

Оттук нататък, когато съдия-докладчикът по него бъде официално уведомен за окончателното решение на ВАС, той ще има една седмица да насрочи заседание по дело за фалита и до седмица да обяви ще гледа ли този казус по същество.

Когато СГС се произнесе обявява ли КТБ в несъстоятелност, може да започне и назначаването на постоянните синдици. Тази процедура върви независимо дали някоя от страните ще атакува евентуално решение за фалит на банката пред Софийския апелативен съд. Междувременно адвокатите на акционерите коментираха, че след днешното окончателно решение на ВАС ще търсят правата си в европейския съд в Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: васКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
гочо до 8 преди 9 години
До 1.Не е само той.