Радикалните имами влизат в съда пак през юни

Адвокатите им искат още експертизи и материали по делото
4
Радикалните имами влизат в съда пак през юни
Снимка: Булфото, архив

Пловдивският апелативен съд отложи делото за разпространение на радикален ислям от 13 имами в Пазарджик за 23 и 24 юни.

В закрито заседание съдийският състав ще се произнесе по исканията на защитата на обвиняемите за назначаване на теологична експертиза на иззетите материали, които са на български и арабски език.

Адвокатите на 13-те обвиняеми поискаха от съда и допускането и приемането на нови доказателствени материали по делото.

Един от подсъдимите по делото е Ахмед Муса Ахмед. Той обжалва произнесената през март миналата година присъда от една година затвор при първоначален строг режим и глоба от 5 хиляди лева.

Още по темата

Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

За друг подсъдим по делото - Саит Мулту, магистратите определиха присъда от 1 година условно и 3 хиляди лева глоба.

Абдулах Салих е с 10 месеца условна присъда и глоба в същия размер, а останалите 10 подсъдими са само с парични санкции.

В жалбите на всички има оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и искат наказанията им да отпаднат.

От своя страна прокуратурата настоява наложените глоби да се увеличат до максималния размер.

Съдебното заседание днес започна с изслушването на проф. Йордан Пеев, водещ арабист, който в момента е пенсионер и хоноруван преподавател в Софийския университет, както и в други европейски висши учебни заведения. Неговата експертиза е относно съдържанието на иззетата от подсъдимите религиозна литература и брошури. Тя беше назначена след настояване на адвокатите, заради несъгласие с предишните експертизи, както и с преводите. Защитата днес се опита да оспори избирането на проф. Пеев за вещо лице, като заяви, че той не е безпристрастен, защото е участвал с коментар в телевизионно предаване след акцията на ДАНС през ноември, когато бяха задържани ислямисти в Пазарджик, Асеновград и Пловдив. Магистратите обаче бяха категорични, че няма да го отзоват като вещо лице.

„Тези книги са опасни с това, че разпространяването им сред мюсюлманите ги насочва към действия, които противоречат на Конституцията. Не става въпрос за забранена литература. Тук става въпрос за литература, която внушава, че немюсюлманите, били те християни или юдеи, не заслужават приятелството на мюсюлманите и води до последствия, които ги виждаме - "Ислямска държава" и други, даде своето обяснение за текстовете в иззетите книги проф. Йордан Пеев.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава интересите на осъдения за разпространяване на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация Ахмед Муса Ахмед, както и на още няколко от подсъдимите, каза, че от това, че у тях са открити книги не означава,че става въпрос за проповядване на идеология.

„По делото не са приложени проповеди на подсъдимите, които да установяват, че те разпространяват тази идеология. Избирането на пет книги от библиотеката на някого и повдигането на обвинение въз основа на това, ние намираме за изключително опасно, защото предполагам, че у всеки четящ човек може да бъде намерена литература, съдържаща идеология, която той не споделя, но е необходимо да я познава, за да може да я опровергава или да прецени своето отношение към нея“, аргументира се Лулчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
da pitam advokatkata sladak li ti e hliaba, spish li spikoino?radvai se oshte na tova, che tvoiata glava moje da hvrakne parva.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Специално на тези не е нужно да се отделя чак толкова много внимание. Решението е просто - да се намери друг спонсор, който да дава малко повече пари, за да бъде проповядвана друга, по миролюбива и толерантна религия, например будизъм. Осъществи ли се това, само след месеци в същата махала ще се издига будистки храм и ще се веят индийски сарита вместо фереджета.