ВАС отмени ремонта на Зимния дворец

Една част от предвидените пари не са преведени
7 апр 2015 10:22, Миглена Иванова
0
ВАС отмени ремонта на Зимния дворец
Снимка: архив, БулФото

Върховният административен съд (ВАС) отмени ремонта на Зимния дворец в София за почти 41 млн. лева.

Тричленен състав на съда е отхвърлил решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която преди това отмени решението на „Академика 2011“ ЕАД да прекрати процедурата за строителните дейности.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

Припомняме, че ремонтът на Зимния дворец в София беше включен в приоритетите на спортното министерство при правителството на Пламен Орешарски. Кабинетът очакваше обновяването на сградата да струва около 50 млн. лева, но реши да увеличи капитала на дружеството "Академика 2011", което стопанисва имота, със само 35 млн. лева.

От решението на съда става ясно, че една част от въпросните 35 млн. лева изобщо не са преведени и не са налични.

Процедурата за ремонта беше обявена преди година. Ръководството на „Академика 2011“ избра за изпълнител на ремонтните дейности обединението „София спорт“, в което участват “Главболгарстрой” и “Фор райс”, въпреки че то предложи най-висока цена.

Служебният министър на спорта Евгения Раданова впоследствие отмени търга заради високата цена на ремонта и уволни ръководството на дружеството, което не се беше съобразило с решението на министерството.

Меуждувременно КЗК отмени решението на спортното министерство за прекратяването на тръжната процедура за ремонта. Ведомството пък подаде жалба във ВАС.

Очаква се Министерството на младежта и спорта да обяви нова процедура за ремонт на Зимния дворец в София през тази година, която да се впише в 35-те млн. лева.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: вас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари