Внесоха обвинителния акт срещу Христо Бисеров

Бившият депутат от ДПС не може да напуска страната
Обновена: 9 апр 2015 12:56 | 9 апр 2015 12:42, Веселина Йорданова
23
Внесоха обвинителния акт срещу Христо Бисеров
Христо Бисеров. Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившия зам.-председател на НС Христо Бисеров.

Разследването срещу него започна през ноември 2013-а година, няколко часа след като парламентът го освободи от заместник-председателското място и като депутат. Три дни по-рано от пресцентъра на ДПС съобщиха изненадващо, че той напуска постовете в Народното събрание и в ДПС.

Още по темата

Бисеров е предаден на съд за извършени три умишлени престъпления - за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, извършено при условията на продължавано престъпление, и за затаяване на истина в писмена декларация по чл. 4 ал. 2 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата.

В годишната си данъчна декларация за 2012 г. Христо Бисеров не е включил в данъчната основа доходи, подлежащи на облагане с данък. С тях Бисеров се е разпоредил в полза на доведения си син Ивайло Главинков, нареждайки два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева, Швейцария.

Така той е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 25 678,25 лв. За това в НК се предвижда лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество.

Бисеров не е подал пред БНБ статистически форми, с които се отчитат и декларират вземания от чуждестранни лица, надвишаващи левовата равностойност на 50 000 лв.- наличностите по сметките му във валута в банка в Швейцария през 2012 г. са 314 529 щатски долара, равняващи се на 471 752,61 лева, и 82 515,39 евро, равняващи се на 161 387,07 лева. Такива вземания от чуждестранни лица по финансови кредити Бисеров е имал и през 2013 г. - 34 676,80 евро, равняващи се на 67 821,92 лева.

Бисеров не е декларирал пред БНБ и извършените от него разпореждания с тези суми - парични преводи по сметки на доведения си син Ивайло Главинков в банка в Република Македония. Осъществените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960,60 лв.

Предвижданото наказание в НК е лишаване от свобода до 6 години или глоба в двойния размер на предмета на престъплението - 700 960,60 лв.

Данните за наличностите по сметките си в различна валута в банка в Женева Бисеров не е декларирал и в подадена на 25 март 2013 г. пред Сметната палата декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Наказанието е лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.

Спрямо Христо Бисеров е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" от 25 000 лева. Наложена му е забрана да напуска страната, се посочва в съобщението от СГП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Христо Бисеров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ТОЙ Е ПРИ БРАТЯ ГАЛЕВИ---НА КОГО ЩЕ ВРЬЧИТЕ ОБВИНЕНИЕТО ---НЕ Е ЛИ ВИ ВЕЧЕ СРАМ
16
1
 
5
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
"Боли ли като ти вадят зъбките..., А?"
15
1
 
12
 
! Отговори
блабла преди 9 години
Ха, да бе, не можел да напуска страната.. един цига*ин, обвинен за убийство при ПТП напусна страната като стой та гледай, Бисеров ли няма ... ха-ха-ха
14
1
 
13
 
! Отговори
?!? преди 9 години
"Силният Цацаров " Всички дела му се спаружиха като суфле. Това Костинброд, Цветанов и др. Къде е прането на пари от Бисеров? Как така приемаш за невярна данъчната декларация, без да се останови произхода на парите, къде са търговските сделки, къде са декларациите за произход само толкова ли са парите? Цялото дело Цацаров минава много приятелската с ДПС, ами то остана само за административно наказание и да си плати данаците с лихвите и парите му са чисти като детско дупе. Ти му ги изпра по-евт
13
1
 
12
 
! Отговори
учудена преди 9 години
Ама той още в България ли е? Ако е още тук - оправдаването му вече е готово. Затова мислиха година и половина (от ноември 2013). Ще излезе като бистра момина сълза...
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Волен Сидеров кога ще бъде изправен пред съда за престъпленията си срещу българите?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
turskoto ime na Христо Бисеров e Mohamed ElmazostAite 4iliako da kradne- posle sha mu gu zemim, neka zbira altanite-ga *** do gaz upre on sam sha da gi dadiE
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отсега да ви кажа, че всички обвинения срещу него ще паднат като зрели мушмули
9
1
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА преди 9 години
По първото обвинение си внася данъците до приключване на делото на първа инстанция и ТОЛКОВА.По второто обвинение взема 2 години УСЛОВНО.По третото - глоба 300 лева.
8
1
 
21
 
! Отговори
Путев преди 9 години
айде бе, глобявайте го тия 200-300 лв и стига сте ни занимавали..
7
5
 
10
 
! Отговори
Апо преди 9 години
Ще му пръднат на сайдера ............
6
1
 
17
 
! Отговори
edin преди 9 години
Ами сложете му гривничка!
5
1
 
21
 
! Отговори
boc преди 9 години
И на тоя ще му съдят капата, след като изчезне.Това със забраната за напускане под парична гаранция е кьорфишек.Той вече я е напуснал.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ще осъди у нас милионер? Има ли поне един честен съдия у нас? Няма!!! Като им внесе Белоглавият орел по сметки по 300-400 хиляди и ще се размие всичко във времето, едно 2-3 деситилетия и ...ще изтече давността.
3
2
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Всъщност не е се отчел,и затова може да пострада
2
1
 
22
 
! Отговори
<><> преди 9 години
Така е, трябва да му се забрани да напуска о.Бора Бора
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно ми е тоя Бисеров колко трябва да лежи според американските закони.