"Гнилата ябълка" Ченалова окапа, търсят я

Прокуратурата я разследва за престъпление по служба
Обновена: 14 апр 2015 13:58 | 14 апр 2015 13:30, Камелия Цветанова
71
"Гнилата ябълка" Ченалова окапа, търсят я
Снимка: Булфото, архив

Съдия Румяна Ченалова, която ВСС отстрани от Софийския градски съд за срок от 6 месеца заради водени срещу нея няколко дисциплинарни производства, е обявена за общонационално издирване, съобщиха от държавното обвинение.

Още по темата

От прокуратурата обявиха, че срещу Ченалова е образувано досъдебно производство за престъпление по служба и за документно престъпление. То е било образувано на 26 февруари.

Ченалова не се е явила пред разследващите, които е трябвало да й предяват обвинения за престъпление по служба и документно престъпление.

Тя получава призовка на 25 март - лично и срещу подпис да се яви на 31 март, за да получи постановления. В документа са посочени и резервни дати за 2, 6, 9 и 20 април.

На 30 март в прокуратурата били получени две молби - една е от Ченалова, в която се казва, че адвокатът й Станимир Ченалов не може да се яви в периода от 31 март до 4 април поради уважителни причини.

Във втората молба, която е от адвокат Ченалов, той изброява всички работни дни на април, без 27-ми, както и три дати от май, в които е служебно ангажиран.

Впоследствие Ченалова получава втора призовка с нови дати - 6 април, 8 април и още няколко дати през този месец. На 6 април, когато Върховният адмнистративен съд заседава по молбата на Ченалова срещу временното й отстраняване, брат й Станимир Ченалов се явил в Софийска градска прокуратура (СГП) и депозирал молба за влошено здравословно състояние на съдията, за което бил представил и болничен лист. Той бил от лекар в Стара Загора и предписвал домашно лечение.

От прокуратурата уточняват, че в представените медицински документи не е отбелязано, че заболяването на Ченалова не й позволява да се яви пред разследващите органи, поради което са разпитани лекарите, подписали медицинските документи, както и д-р Сталева.

Разпитаните лекари са заявили, че възприетото от тях здравословно състояние на Румяна Ченалова не е пречка за явяването й пред разследващите органи и органите на съдебната власт.

Разследването е установило, че неявяването на Румяна Ченалова на 6 април, което е задължително, не е било поради наличие на уважителни причини. Затова било указано на Областна дирекция "Охрана" - София и Областна дирекция "Охрана" - Стара Загора тя да бъде принудително доведена. Но съдийката не била открита на нито един от известните й адреси и заради това е обявена за общодържавно издирване.

Румяна Ченалова беше съдията по делото "Белведере", за което френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан изнесе данни за нейните скандални действия и заяви, че има гнили ябълки в съдебната ни система.

Заради случаят правосъдният министър Христо Иванов поиска проверка, а след това ВСС взе решение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова.

Предложението за това дойде от Иванов въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, който бе назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела и настоя.

Извън това Висшият съдебен съвет образува още едно дисциплинарно производство срещу компрометираната съдийка, а после го присъедини към случая "Белеведере".

То е свързано с мегаделото по аферата "САПАРД". Ченалова е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак".

Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация да го приключи. Очаква се по този случай съдийката да се отърве без последствия, защото македонските власти прекратиха делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То щеше да е смешно ако не беше жалко!!! Колко престъпници си изчезват така от години вече и никакви мерки не се вземат. А е толкова просто - всеки, който се разследва за престъпление трябва да му се налага забрана да напуска страната и запор на сметките!!! А дано ама надали..
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбрахте ли сега защо прокурори и съдии са толкова милостиви към престъпниците, а. Просто те са същите.
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте какви хора са по върховете и после не се чудете защо нищо не върви.Всички мошенници и далавераджии са се намърдали във властта.Трябва като румънците да съберем изметта и да се тръгва най после в правилната посока.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Търсете я при братя Галеви!
7
0
 
23
 
! Отговори
ha преди 9 години
Еийй, Убавица бре, вижте я само каква мила и любезна женице е на снимката!!
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей голяма реформа, голямо чудо:) Може и при Брендо да е... вариянти много :)
5
0
 
27
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
Престъпниците се преселват в ЮАР,и тази няма да я видим вече
4
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
боже какви физиономии
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тази е луда
2
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ще се покаже на светло и най невинно ще ни информира че си е в къщи и никой не ятърсил наглостта на нашето правосъдие е безмерна
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тактическо отстъпление.