"Гнилата ябълка" Ченалова окапа, търсят я

Прокуратурата я разследва за престъпление по служба
Обновена: 14 апр 2015 13:58 | 14 апр 2015 13:30, Камелия Цветанова
71
"Гнилата ябълка" Ченалова окапа, търсят я
Снимка: Булфото, архив

Съдия Румяна Ченалова, която ВСС отстрани от Софийския градски съд за срок от 6 месеца заради водени срещу нея няколко дисциплинарни производства, е обявена за общонационално издирване, съобщиха от държавното обвинение.

Още по темата

От прокуратурата обявиха, че срещу Ченалова е образувано досъдебно производство за престъпление по служба и за документно престъпление. То е било образувано на 26 февруари.

Ченалова не се е явила пред разследващите, които е трябвало да й предяват обвинения за престъпление по служба и документно престъпление.

Тя получава призовка на 25 март - лично и срещу подпис да се яви на 31 март, за да получи постановления. В документа са посочени и резервни дати за 2, 6, 9 и 20 април.

На 30 март в прокуратурата били получени две молби - една е от Ченалова, в която се казва, че адвокатът й Станимир Ченалов не може да се яви в периода от 31 март до 4 април поради уважителни причини.

Във втората молба, която е от адвокат Ченалов, той изброява всички работни дни на април, без 27-ми, както и три дати от май, в които е служебно ангажиран.

Впоследствие Ченалова получава втора призовка с нови дати - 6 април, 8 април и още няколко дати през този месец. На 6 април, когато Върховният адмнистративен съд заседава по молбата на Ченалова срещу временното й отстраняване, брат й Станимир Ченалов се явил в Софийска градска прокуратура (СГП) и депозирал молба за влошено здравословно състояние на съдията, за което бил представил и болничен лист. Той бил от лекар в Стара Загора и предписвал домашно лечение.

От прокуратурата уточняват, че в представените медицински документи не е отбелязано, че заболяването на Ченалова не й позволява да се яви пред разследващите органи, поради което са разпитани лекарите, подписали медицинските документи, както и д-р Сталева.

Разпитаните лекари са заявили, че възприетото от тях здравословно състояние на Румяна Ченалова не е пречка за явяването й пред разследващите органи и органите на съдебната власт.

Разследването е установило, че неявяването на Румяна Ченалова на 6 април, което е задължително, не е било поради наличие на уважителни причини. Затова било указано на Областна дирекция "Охрана" - София и Областна дирекция "Охрана" - Стара Загора тя да бъде принудително доведена. Но съдийката не била открита на нито един от известните й адреси и заради това е обявена за общодържавно издирване.

Румяна Ченалова беше съдията по делото "Белведере", за което френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан изнесе данни за нейните скандални действия и заяви, че има гнили ябълки в съдебната ни система.

Заради случаят правосъдният министър Христо Иванов поиска проверка, а след това ВСС взе решение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова.

Предложението за това дойде от Иванов въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, който бе назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела и настоя.

Извън това Висшият съдебен съвет образува още едно дисциплинарно производство срещу компрометираната съдийка, а после го присъедини към случая "Белеведере".

То е свързано с мегаделото по аферата "САПАРД". Ченалова е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак".

Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация да го приключи. Очаква се по този случай съдийката да се отърве без последствия, защото македонските власти прекратиха делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да,така е гарга на гарга око не вади,цялата правосъдна система е на най ниско ниво,ако е някой беден човечец майката ще му разкатаят.
50
0
 
8
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Гарван гарвану око не вади въпрос на време е случая да се позабрави и "лудата" да се оттегли в тихи води и да си живее живота.
49
0
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
няма конспирация само тотална мафия и корупция "луда "е жената ще видите
48
0
 
9
 
! Отговори
РЕБЕГЕ преди 9 години
НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО В НАША ЛЮБИМА СТРАНА! ПРИМЕРИ КОЛКОТО ЩЕШ!
47
0
 
11
 
! Отговори
Алексей Петров преди 9 години
Октоподът ще си купи нов !!!
46
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 9 години
В КАКВА ДЪРЖАВА ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕСЪДИЯ...СЪДИЯ ДА ИЗЧЕЗНЕ...АКО ПРОДЪЛЖАВАТ НЕЩАТА ТАКА ЩЕ ИМА ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ ПРОТЕСТИ...НЕЗАВИСИМО, ЧЕ ПОДКРЕПЯМ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО...
45
0
 
11
 
! Отговори
смятай преди 9 години
на най-високи места в тази уж държава са окопани мафиотски ***, с "невинен вид". Ми така се беше започнало още от соца. Седи насреща ти чиновник с благ поглед, дали изобщо те чува, а ти се чудиш, работата ти пак не потръгва... Че и тая гнила ***. Как изчезна само, щото не е сигурна в омертата и въза. Гнила, гнили дойлери и евракита набрала и чао...
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде са "протестна мрежа" сега?!
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върти докато може, и после при избегалеви. Това е схемата, а ние като последните баламурници ше плащаме?!
42
1
 
28
 
! Отговори
РЕВОЛЮЦИЯ преди 9 години
ХАХАХАХА!Не знам да ли да се смея или да плача. После как ще ни имат доверие на правораздавателната система, кой не се е опитал той не е е избягал. Това е подигравка с народа, за пореден път някой висш измамник бяга и се съмнявам че ще бъде открита.Къде е "РЕФОРМАТА"? Тия не се ли научиха, на година бяга по някой известен измамник и без никакви последствия.Най гадното е че хорото не го играе един човек, а са навързани много на него. Ако хората знаеха щеше да има РЕВОЛЮЦИЯ.
41
6
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До АнонименДо неграмотния Веско02 с молба да се ограмоти!Тези съдии там /Не само тая/ до един са членове на разни западни тайни и не само тайни ОБЩЕСТВА! Няма случай висш съдия да е член на руско общество!===Свали си станиолената шапка и си пий хапчетата. Никакви тайни общества не не са си поставили за цел съсипването на България, ние си се справяме чудесно и сами.
40
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното шоу с елементи на екшън-комедияНякой вече предложи ли да пуснат жената на Сертов да я намери?
39
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя Ченалова и адвокатът й с името Ченалов, цели династии са окупирали съдебната система по роднински и всичките са гнили ябълки.
38
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До неграмотния Веско02 с молба да се ограмоти! Тези съдии там /Не само тая/ до един са членове на разни западни тайни и не само тайни ОБЩЕСТВА! Няма случай висш съдия да е член на руско общество!
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02Пишеш ГЛУПОСТИ! НЕГРАМОТЕН СИ по темата!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MOGE SKORO I CENALOVA DA IZLEZE NEVINNA,MNOGO SA INTERESITE.
35
9
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Какви господари ,какъв запад,Страната ни си е руска губерния при това безвъзвратно изостанала във всяко отношение.Заигравките с ЕС са лицемерни опити на алчните същества начело на държавата да смучат пари откъдето падне
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен44 : На никой не му пука за народа български. Той съществува за да обслужва и мие задниците на западните пенсионери. Виж ...когато има засегнат техен западен интерес реакцията е тази за която четете в статията. Ако не беше си позволила да краде францизи никой нямаше да я закачи. На нея и е дадено право да граби и ощетява само БЪЛГАРИ ! :)
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почтеният човек навсякъде си е почтен човек. А съдията си е просто съдия. Едните с другите нямат нищо общо. Но... и над съдията има СЪДИЯ.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Позволила си е волности срещу господарите от запада! Вероятно докато е правила това срещу сънародниците си никой даже устна забележка не и е правил! Защото българите са роби. С французи и други западняци така не може!