КС реши: Тръгва дело заради парите на Темида

Докладчик по делото е съдия Пламен Киров
16 апр 2015 20:52,
6
КС реши: Тръгва дело заради парите на Темида
Снимка: архив Булфото

Конституционният съд образува дело по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за обявяване на противоконституционни текстове от Бюджет 2015 в частта за съдебната власт. Докладчик по делото е съдия Пламен Киров, съобщиха от КС.

Още по темата

Цацаров оспори разпоредбите в бюджета заради текст, според който, ако приходите на съдебната власт не бъдат изпъленни, те няма да се покриват с допълнителна субсидия от централния бюджет, както е било преди години.

Главният прокурор атакува разпоредбата с аргумента, че според Конституцията съдебната власт трябва да е със самостоятелен бюджет, който не зависи от другите институции в държавата. Обвинител №1 смята, че с текстът от бюджета за съдебната власт е нарушен основен принцип – този за разделението на властите в правовата държава.

Преди два месеца магистрати поиска увеличение на заплатите чрез редовна индексация, както това става с надниците на министрите и депутатите. Вместо това обаче финансовият министър Владислав Горанов се обяви за промяна в начина на формиране на възнагражденията на премиер, президент, министри, депутати и др, с която да отпадне индексацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров е доволен,че сае пуснали чаналова.Ако бяхае задържали под стража,няма6е дае доволен.Закона за съдебната власт,първо трябва дасе измете Цацаров.Президента да има право по всяко време да отстранява гл Прокорор,и да го назначава.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EDIN MAGISTRAT MOGE DA RABOTI I BEZ ZAPLATA--VSICKI ZNAEM ZASHTO.SAMO AKO SE IZSLEDVAT IMOTITE I LUKSA NA EDIN RABOTESHT V SADEBNATA VLAST S DEST G. STAGSTE VIDIM CE EDIN BIZNESMEN S DVADESET G. BIZNES DEINOST NE MOGE DA MU SE HVANE NA MALKIAT PRAST.
1
0
 
5
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?