Пуснаха Румяна Ченалова от ареста срещу 8 000 лева

След петчасово среднощно заседание СГС отказа да я остави зад решетките
Обновена: 17 апр 2015 15:22 | 17 апр 2015 07:25, Камелия Цветанова
49
Пуснаха Румяна Ченалова от ареста срещу 8 000 лева
Снимка: Булфото

Съдия Румяна Ченалова напуска ареста. След петчасово среднощно заседание Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянния й арест и я освободи срещу парична гаранция от 8 хиляди лева. Ченалова има три дни, за да внесе сумата, предаде БНР.

Още по темата
Съдия Веселина Ставрева видя в събраните дотук доказателства данни за документно, но не и за престъпление по служба. Според нея обаче в свидетелските показания се съдържали и твърдения за взет от Ченалова подкуп,  които разследващите не са изследвали.

Прокуратурата може да протестира решението пред Софийския апелативен съд.

Съдебното заседание протече при засилени мерки за сигурност. Деветнайсет тома са събраните доказателства по делото срещу Ченалова. Заради запознаването с тях, първо от съдията по делото Веселина Ставрева, а после и от доскорошната й колежка Румяна Ченалова, заседанието на съда започна със закъснение около 20.30 часа.

Ченалова е разследвана, заради длъжностно и документно престъпление. Тя беше задържана след няколко неуспешни опита да бъде призована, за да й бъде повдигнато официално обвинение. Прокуратурата, каквато е обичайната й практика напоследък, представи в началото на заседанието нови доказателства, както и справки за водени срещу Ченалова други разследвания и нейни криминални регистрации. Подробности не бяха дадени.

Нейни адвокати са брат й Станимир Ченалов и Огнян Митев. Обвиняемата съдийка обаче активно участва в защитата си.

Двамата прокурори отстояваха тезата си, че заради високата обществена опасност на  извършеното от Ченалова престъпление тя трябва да остане в ареста.

Беше представена и жалба от Ченалова срещу "незаконното" й, по нейните думи, задържане.

Един от прокурорите разказа и подробности около едно от обвиненията срещу съдия Ченалова, като каза, че според свидетели тя е договаряла цена за свое решение по определено търговско дело, както и че за да се стигне до това решение, е накарала един от съдебните секретари да запише факти по делото, които всъщност не са били произнасяни по време на съдебното заседание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До калиабсолютно съм съгласен с Вас. Никой ама абсолютно никой в България няма да злоупотреби с служебното си положение.Всички са отдадени на работата си и служат всеотдаино само и само на народа! Блажени са верующите дядо попе.........
39
1
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
За мен лично е недопустимо да се осъждат българските граждани . Особено висши държавни служители . Никой не би злоупотребил с държавният си пост и служба .
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Белене и Скравена !
37
0
 
0
 
! Отговори
стоян преди 9 години
да и ядете ***.то бива мърсотия ама прекалявате.ченалова минава през съда за да се узаконят някои нейни постъпки.няма защо да ходи в тюрмата.мислех я за по млада,ако е вярна снимката й.прилича ми на наборка около 50
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така е ще я пуснат защото Българите сте пумияри.Защо народа не застана зад прокурорите?Нещастници шайка престъпници ви окрадоха Държавата , а вие все още очаквате някой да ви помогне.Знаете ли защо никой не уважава Българите в Чужбина?- вие самите не се уважавате.Пазволявате да ви ограбват шайка престъпници.Уморих се с трепет да учаквам да поемете съдбата си .
35
0
 
1
 
! Отговори
bbb преди 9 години
Поръчката е да се пусне зада не се стигне до дело, че тогава може много наши другари да лъснат сега или бегом на вън или в дупката ДЕЛО НЯМА И НЯМА ДА ИМА!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще я осьдят? Тогава следващите ще са и те,,,
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров е доволен,че сае пуснали чаналова.Ако бяхае задържали под стража,няма6е дае доволен.Закона за съдебната власт,първо трябва дасе измете Цацаров.Президента да има право по всяко време да отстранява гл Прокорор,и да го назначава.
32
0
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Вариянтите бяха два, или си плаща и е пускат, или е убиват и и "затварят" устата завинаги, не става да е осъдят защото мръсните им игри ще им станат достояние на всички (не, че не ги знаем де) Но тък като живеем в "демокрация" избраха първият, по-демократичен начин. И Е ПУСНАХА. ЗАКРИВАЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ, БАХТИИИ И ДЪРЖАВАТА.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата на вечно учудените, уплашените и нерешителни хора. Обичаме да ни гледат нагло и с присмех.
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера в сутрешния блок на една телевизия гледах някаква чиновничка как се гърчи и обяснява че да изливаш бетон на пясъка на 50 метра от морето било законно ...щото така се бил произнесъл -цитирам-"компетентния съд" ...!? Колко е бил компетентен този съд всеки който не е сляп може да прецени сам -и бас държа че компетентните съдии са били като тази особа на снимката !!!!
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България още няма и няма да се намери съдя ,който да осъди друг съдя ... един вид застраховка ...щото не знае след време дали няма и той да седна на подсъдимата скамейка !!!!!
28
0
 
11
 
! Отговори
Льольо преди 9 години
Ай стига ве.... *** държавата *** съдебната система. Убийци и корумпирани на свобода.....ай стига ве, докога??????
27
0
 
10
 
! Отговори
Йк преди 9 години
Пълен цирк! Защо въобще ги задържат, само да симулират дейност, при положение, че си знаят, че няма да повдигнат обвинения така или иначе? Не реформи трябват, а следващото в съдебната система!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвет към Бойко , сменявай по -често , лицата на отговорни постове, защото се окопават ,като свински черва и така няма никакъв напредък, даже е по- зле от развития социализъм.А като ги смениш , следващите ще им изкарват кирливите ризи и т. н.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще стане у нас ,като в Румъния?Защо Бойко пак ще толерира кметовете стари ,пак за нови ,преди да ги провери за корупция ?Бокич ,ако заради теб се изберат престъпници със доказване в съда ,ти си виновен ,че ни си гледаш работата ....А много хора гласуваха за ГЕРБ, заради твоя имндж
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак много висока гаранция са и определили , защото прокуратурата явно за пореден път не е била подготвена с доказателства ! Не били разследвали свидетелствата за подкуп , че нали в тоя подкуп е заровено кучето ? Иначе какво ще излезе ,ако се докаже изготвяне документи с невярно съдържание , че от някаква писателска страст си е дописвала факти !
23
0
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Те пак като не са и дали 8 000 лв за из пътьом ..............Всички за които си давате жалкото гласче са мафиотска организация .......не разбирам само защо продължавате да им крепите м*дете след като виждате как България потъва от дъното по надолу !
22
0
 
21
 
! Отговори
1111 преди 9 години
Е това е България,и искаме да влезем в шенген,и как да стане това......
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА НЕ БИ ДА СИ МИСЛЕХТЕ ДРУГО??? ХА ХА ХА ХА КОЛКО СТЕ МИ НАИВНИЧКИ!! ТОВА ДА НЕ ВИЕ РУМЪНИЯ КЪДЕТО ВКРАХА МИНИСТРИ В ЗАТВОРА??? ТУКА В БУЛГАРИЯ ВСИЧКИ СЕЛЯНЧЕТА СЕ ПОДЪРЖАТ. КАКТО СА КАЗАЛИ УМНИТЕ ХОРА. ГАРВАН НА ГАРВАН ОКО НЕ ВАДИ.