ВКС казва до месец ще влезе ли Цветанов в затвора за 6-те "Не"-та

Адвокатът му поиска делото да се върне на първа инстанция
Обновена: 17 апр 2015 12:31 | 17 апр 2015 11:05, Веселина Йорданова
113
ВКС казва до месец ще влезе ли Цветанов в затвора за 6-те "Не"-та
Цветан Цветанов. Снимка: архив, БулФото

Върховният касационен съд ще се произнесе до месец по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за шестте "Не"-та.

Още по темата
Той вече беше осъден на две инстанции на 4 години затвор за това, че е осуетил разследване срещу бившия началник на Регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и още няколко души, отказвайки използването на СРС-та срещу тях.

Защитникът му Менко Менков поиска бившият министър да бъде оправдан напълно и отбеляза, че той е изпълнил законовото си правомощие да отказва СРС, както са правили много министри преди него.

Той добави, че на Цветанов не е бил осигурен безпристрастен процес и алтернативно поиска делото да бъде върнато на първа инстанция, предаде БТА.

Според прокуратурата задълженията на бившия министър в този случай имат само императивен характер и законът не му дава право да отказва прилагането на СРС. Обвинението определи действията на Цветанов като недопустима намеса на органите на изпълнителната власт.

Пред съда бившият министър заяви, че е убеден, че ще възтържествува справедливостта и добави, че днес застава пред върховните съдии като знак на уважение към тях.

Макар да не е задължен да се яви пред Върховния касационен съд, Цветанов дойде тази сутрин в Съдебната палата с всичките си упълномощени адвокати, сред които е и германският депутат Ханс-Петер Ул.

Първата осъдителна присъда на Софийския градски съд, потвърдена изцяло от Софийския апелативен съд, беше съпътствана от мотиви, които аргументираха тежестта на наказанието с високия пост на Цветан Цветанов и засиленото обществено очакване именно вътрешният министър да действа законосъобразно, което в случая не било така.

По искане на медиите новият председател на ВКС Лозан Панов допусна журналистите при избора на ключовия съдебен състав, от който ще зависи ще влезе ли Цветанов в затвора, или присъдата му ще стане условна или оправдателна, или пък казусът ще бъде върнат за ново разглеждане.

На случаен принцип бяха определени съдиите Татяна Кънчева, Жанина Начева и Бисер Троянов, който, като бивш член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, си направи отвод. На негово място влезе върховният съдия Биляна Чочева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Цветан Цветановвкс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ако влезе в затвора,лично ще поздравя г-н Премиера ,за старанието му за промяна на съдебната система,и за промяна в конституцията,но това едва ли ще стане.
80
0
 
0
 
! Отговори
Четинка преди 8 години
Тая пърчовина по-добре да си седи там където е
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дано да влезеш в затвора и затова ,че номинира за втори мандат на Благоевград, един дървосекач...
78
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на бас,че няма да влезе.Щом ГЕРБ са на власт,никой техен човек няма да влезе в затвора.Забравете за независимо правосъдие.
77
0
 
6
 
! Отговори
do 96 преди 8 години
Ako prorokuvach kagi koga BB che ni osvobodi ot sebe si i Grob?
76
1
 
6
 
! Отговори
стоян преди 8 години
много страшна статия.цветанов в затвора.идиотизми на ента скепен.бива ненормални от всякъде хора ама по-вече не бива. .ще му се извинят за причинените неудобства и някой маломощен бушон ще изгори/от съдебната система/.по скоро слънцето от запад ще почне да изгрява,ама цветанов ще бъде оправдан.бил слагал "не"-та на разрешителните.-ами каква е тази съдиийка дето ги разрешава.никаква.добре че е бил кой та да въведе ред
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До A-haок
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Тиневтъка
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименвярно
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименсигурно
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименутре
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АНКЕТАок
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АНКЕТАсупер
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПИНО4ЕТ111111111
67
0
 
4
 
! Отговори
ПИНО4ЕТ преди 8 години
всички от това ВКС направо без присъда да си отидат дороволно в затвора МОЖЕ И ПРОМОЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАДИОН.
66
0
 
11
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Социалния на АБВ / Калфин / посегна на ИНВАЛИДИТЕ. " ЧЕСТНИЯТ" Цветанов пледира за Невинност.А на БАС.........понятието ЧЕСТНОСТ познато ли е на: ГЕРБ, АБВ и......
65
1
 
6
 
! Отговори
POP преди 8 години
ЩЕ КАЖАТ НЕ , ВЛАСТА ИМ ТРЯБВАШЕ И ЗА ТОВА , НО ТЪПОТИЯТА НИ НАДДЕЛЯ
64
4
 
29
 
! Отговори
АНКЕТА преди 8 години
Дайте да си претнем една анкетка пичове, който смята, че Ушев Цецо трябва да опърди кочана в Централния Софийски да ми сложи "+" , а който смята, че Цецо апартаменто не заслужава да пръснат пърдялника, нега гласува с "-"
63
3
 
19
 
! Отговори
....... преди 8 години
Какво толкова го усукват и увъртат ако беше някои от народа до сега да лежи вече!!!!!!!!! Да влиза в затвора тоя престъпник!!! Да не гледат че и други правили така като него...разминало им се и сега хоп всеки може вече така да прескача закона.....мършава държава....срам и позор
62
1
 
22
 
! Отговори
последна дума преди 8 години
Съдията към Цецо: Господин Цветанов, имате право на последна дума!Цецо: сто хиляди!