КТБ е в несъстоятелност с отнемането на лиценза й от БНБ

Банката е в неплатежоспособността от 6 ноември 2014 г., реши СГС
22 апр 2015 20:08, Екип на Investor.bg
2
КТБ е в несъстоятелност с отнемането на лиценза й от БНБ
Снимка: Ройтерс, архив

Корпоративна търговска банка (КТБ) е изпаднала в състояние на несъстоятелност от момента, в който Българската народна банка (БНБ) отне лиценза й на 6 ноември миналата година.

Това обяви в сряда Софийски градски съд (СГС) в последния ден от 7-дневния срок, в който трябваше да се произнесе по производството за фалита на частната банка, възобновено, след като Върховният административен съд (ВАС) окончателно остави без разглеждане жалбите на акционерите срещу решението на БНБ.

В решението се определя и началната дата на неплатежоспособността - 6 ноември 2014 г., което се приема за най-късната възможна дата за това. Тогава и беше отнет лицензът на КТБ.

С решението на съда всички прехващания, направени между 20 юни, когато банката беше поставена под специален надзор, и отнемането на лиценза й през ноември, остават в сила. БНБ искаше съдът да определи за начална датата на неплатежоспособността 30 септември 2014 г., когато излезе одитният доклад. В него се констатира, че КТБ е с отрицателен капитал.

В решението си съдия Иво Дачев се е мотивирал, че "докато банката се намира под особен надзор, тя все още не е изпаднала в състояние на неплатежоспособност и това е така, защото по дефиниция това финансово-икономическо състояние се характеризира с "опасност" от изпадане в несъстоятелност, т.е. съставлява един предходен спрямо неплатежоспособността период.

С решението се открива и производството по несъстоятелност на банката.

Решението на съда следва да се впише в Търговския регистър и може да се обжалва в седемдневен срок след връчването на препис на страните.

КТБ бе поставена  под специален надзор на 20 юни 2014 г., след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

На 6-и ноември 2014 г. БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

Още по темата за КТБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: БНБсгсКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
?!? преди 8 години
С това решение с което на практика се легализират всички цесии, Съдията спечели джакпота един милион, къща, и спортна кола. С това решение се увреждат законн права на кредиторите, като едните получават предимство пред други. А по лошото е, че тези с големи кредити от КТБ са фирмите приближени на собствениците на КТБ, който с изгодни цесии ще си върнат кредитите на 50 % от стойността им. Така пладнешкия обир се затваря. Честито.
1
0
 
0
 
! Отговори
Lili преди 8 години
Kakvo Stana s Tapite schweizarzi uj mnogo kompetentno proveravat bk Ja da si sedat Po selata v ch ne ni trabvat v bG Po rusnazite da proveravat a ne ch