Потоци пари през сметките на Бисеров – 7 млн. лева

Няма обаче нито един документ за произхода им. Търсят
29 апр 2015 09:00,
88
Потоци пари през сметките на Бисеров – 7 млн. лева
Снимка: архив, Булфото

7 милиона лева са преминали през банковите сметки на екс депутата от ДПС Христо Бисеров и на неговия доведен син Ивайло Главинков.

"За тези пари няма документи за произход", обяви пред Нова телевизия Пламен Георгиев, шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Той допълни, че става дума за период от около 10 години, в които Бисеров е подавал декларации като депутат.

"Изискваме справки от НОИ, данъчните органи, КАТ, Гранична полиция – абсолютно всичко се проверява. Изисквали сме справки и за движението по сметките му в чужбина", поясни Георгиев.

Още по темата

Шефът на КОНПИ даде пример за къща, за която е декларирано, че мястото, което е купено за построяването й, струва 145 000 лева. След това с 300 000 лева е извършено самото строителство.

"Откъде обаче идват тези пари? Взел е кредит, но той е предсрочно погасен само една година след взимането му", зачуди се Георгиев. Съмненията на Комисията за отнемане на имуществото са за пране на пари, чрез фирми, в които участва Главинков.

Само преди два дни съдът запорира сметки и имоти на Бисеров и Главинков за общо 1,5 млн. лв.  Двамата обаче имат срок от 3 месеца, в който могат да докажат произхода на средствата си. Ако не го направят, срещу тях ще бъде внесен иск в съда.

Днес Пламен Георгиев сравни практиката на Христо Бисеров с тази на Братя Галеви, където също са засечени преводи от България към чужди фирми и обратно.

Според него, само подадени от прокуратурата данни могат да задействат проверка на КОНПИ и само за лица с повдигнато обвинение.

"Конституционният съд ни забрани да правим проверки по сигнали на граждани с мотива че трябва да има филтър на тези проверки", уточни Георгиев.

"Получаваме информация, че има лице, което притежава скъп диамант, но не можем да започнем проверка", каза още шефът на комисията, като причината отново е решението на КС.

Според него, въведения праг за разследване на лица с недоказани доходи от 200 000 лева е доста висок и автоматично прекратява разследванията за хора с доходи до тази сума.

Въпреки това за 2014 година комисията е отнела имущество за 13 милиона лева, въпреки умишленото връзване на ръцете им със закона и решението на Коституционния съд.

"Предлагаме да се редуцира броят на престъпленията, по които работим, защото в момента проверяваме много маловажни случаи. Например, за притежание на минимално количество наркотично вещество – за една цигара марихуана", коментира той.

Пламен Георгиев обясни още, че не са започнали проверка на имотите на пазарджишкия кмет Тодор Попов, които очевадно се разминават с доходите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
13
 
0
 
! Отговори
oт Сидни Ав$тралия преди 8 години
май ти си с нулева търговска култура. Фирма Бисеров и Син е напълно легално. Ако ще и с баба си може да има контрагент. Дори може и като тръст да си го регистрирати наистина не си в час с елементарни търговски закони, земи се ограмоти или помоли Бисеров да ти даде няколко часни урокаи между другото аз имам 1 такъв тръст. С мен и един роднина и кво? Напълно легално ако ще и с комшията мога да регистрирам проперти лимитед компания
30
11
 
3
 
! Отговори
oт Сидни Ав$тралия преди 8 години
Докато не покажеш доказателство че са крадени, човека сам по себе си доказва че е "много умен и успял" както ти го каза.За другото не се притеснявай а чети просто "преводи от България към чужди фирми и обратно"човека има фирми в чужбина, има тръстове, има дялове, най вероятно е в борда на много такива фирми в чужбинаТака че земи се успокой не е ходил по улиците да краде какво си седнал да обвиняваш човека.Платил си е данъци в Монако, Доменикана и където си поиска. Парите са си негови
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7 милиона, ми той човека защо е станал депутат:) няма там да си играе с някакви си жълти стотинки я!
28
1
 
4
 
! Отговори
ха ха ! преди 8 години
Дпс разумът побеждава..
27
0
 
10
 
! Отговори
проверки преди 8 години
Проверяват се само сметките кокошкарите и се окошарват при нередност.Другите,големите сметки са маловажни и не представляват интерес.България е малко изключение от другите страни в ЕС.
26
1
 
5
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Да де, ама запознат ли си дали става въпрос за фирма, за частно лице, за какво?Нито си запознат с детайли, нито нищо, но автоматично го обявяваме бисеров за много умен и успял, щото имал пари?А ако се окаже, че са крадени? Ще дойдеш ли тук да напишеш, че си *** ***, дпс ***?
25
1
 
7
 
! Отговори
citizen преди 8 години
За какво юридическо лице говорим тук? Фирма БисеровСин? Човек, като си се изложил, земи млъкни и се скрии в някоя дупка.
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите са от Русия - заплащане на ***, депесари, Атака и червените макаци!Търсете руската връзка!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Uvajaema komisiq,a koi shte se zanimava s dohodite na plovdivskiq kmet-mafiota Totev-i toi e neshto podobno na Biserov,no e ot Gerb........?!
22
0
 
5
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Данъка не се плаща на регионален принцип. Такова понятие няма. Има единствено спогодби против двойно данъчно облагане. Това няма нищо общо със укриването на данъци. А глупостите, че ако не си обявил нещо не му дължиш данък са *ти бисера.
21
3
 
3
 
! Отговори
иванов32 преди 8 години
До Анонимен Значи има ... откъде как и защо. Не е важно. Може да е очистил 5 *** като теб и да е прибра парите. Консултирай ФБР, те ще ти отговорят изчерпателно. Или и ти си от "занаята".
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До FBIТодор Живков е политикът, който за годините си упралвение е откраднал по-малко от който и да е министър председател на прехода.
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се премахне престъпната партия ДПС която ограбва държавата
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доган и Местан са големи разбойници
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бисеров от СДС отиде да си прави далаверите при разбойниците от ДПС и направи милиони покрай Доган и Местан които също ограбиха държавата
16
2
 
8
 
! Отговори
работник преди 8 години
Човекът е бил на гурбет и са му изпращали заплатата по тези сметки..Не пране на пари,вервайте!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на чингелааа.времето е подходящо,ще изсъхне бързо
14
6
 
6
 
! Отговори
citizen преди 8 години
В много държави може да не се облагат печалбите от хазарт, но в Бълагрия се!А като не си обявил доходи, дефакто си ги укрил, което автоматично значи, че си укрил данъци което е престъпление.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде идват парите ли - нарко трафик и проституция
12
0
 
14
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 8 години
А яхтите на ДОГАН с какви пари са купени, а?