Потоци пари през сметките на Бисеров – 7 млн. лева

Няма обаче нито един документ за произхода им. Търсят
29 апр 2015 09:00,
88
Потоци пари през сметките на Бисеров – 7 млн. лева
Снимка: архив, Булфото

7 милиона лева са преминали през банковите сметки на екс депутата от ДПС Христо Бисеров и на неговия доведен син Ивайло Главинков.

"За тези пари няма документи за произход", обяви пред Нова телевизия Пламен Георгиев, шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Той допълни, че става дума за период от около 10 години, в които Бисеров е подавал декларации като депутат.

"Изискваме справки от НОИ, данъчните органи, КАТ, Гранична полиция – абсолютно всичко се проверява. Изисквали сме справки и за движението по сметките му в чужбина", поясни Георгиев.

Още по темата

Шефът на КОНПИ даде пример за къща, за която е декларирано, че мястото, което е купено за построяването й, струва 145 000 лева. След това с 300 000 лева е извършено самото строителство.

"Откъде обаче идват тези пари? Взел е кредит, но той е предсрочно погасен само една година след взимането му", зачуди се Георгиев. Съмненията на Комисията за отнемане на имуществото са за пране на пари, чрез фирми, в които участва Главинков.

Само преди два дни съдът запорира сметки и имоти на Бисеров и Главинков за общо 1,5 млн. лв.  Двамата обаче имат срок от 3 месеца, в който могат да докажат произхода на средствата си. Ако не го направят, срещу тях ще бъде внесен иск в съда.

Днес Пламен Георгиев сравни практиката на Христо Бисеров с тази на Братя Галеви, където също са засечени преводи от България към чужди фирми и обратно.

Според него, само подадени от прокуратурата данни могат да задействат проверка на КОНПИ и само за лица с повдигнато обвинение.

"Конституционният съд ни забрани да правим проверки по сигнали на граждани с мотива че трябва да има филтър на тези проверки", уточни Георгиев.

"Получаваме информация, че има лице, което притежава скъп диамант, но не можем да започнем проверка", каза още шефът на комисията, като причината отново е решението на КС.

Според него, въведения праг за разследване на лица с недоказани доходи от 200 000 лева е доста висок и автоматично прекратява разследванията за хора с доходи до тази сума.

Въпреки това за 2014 година комисията е отнела имущество за 13 милиона лева, въпреки умишленото връзване на ръцете им със закона и решението на Коституционния съд.

"Предлагаме да се редуцира броят на престъпленията, по които работим, защото в момента проверяваме много маловажни случаи. Например, за притежание на минимално количество наркотично вещество – за една цигара марихуана", коментира той.

Пламен Георгиев обясни още, че не са започнали проверка на имотите на пазарджишкия кмет Тодор Попов, които очевадно се разминават с доходите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
citizen преди 8 години
"това че не е обявил нещо не е престъпление и не прави по малко правото да си ги има."Напротив, престъпление е. Най-малкото не е платил данъци за тях.
10
0
 
10
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
За тези преводи има изпращач и получател, ......и те ли не се знаят
9
0
 
4
 
! Отговори
CIA преди 8 години
Тодор Живков:През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 год. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн.
8
3
 
8
 
! Отговори
GNUSEN BOKLUK преди 8 години
BKLUK.KAK VIKASHE V PARLAMENTA BOLI LI ,BOLI.
7
9
 
3
 
! Отговори
FBI преди 8 години
7 милиона лева Тодор Живков трябваше да върне на Държавата но не ги върна , ДАНС да се върне и започне от Тодор Живков
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с тоя поглед , сигурно не е знаел , че е имал такива потоци на пари , а доганчо , ще го пипнете ли , Бисеров е делил с някой , а щом е бил втори човек , логично е да е делил с първия човек тогава в дпс
5
1
 
14
 
! Отговори
ЦИОН преди 8 години
КВИ ДОКУМЕНТИ ТЪРСИТЕ БЕ.ЦВ.ЙОВЧЕВ БЕШЕ "поканен"В ИЗРАЕЛ НА ЕДНОДНЕВНО ПОСЕЩЕНИЕ.И НА ДР.ДЕН ТОО ХОСКОВСКИ ГРЪМНА.ОБЯСНИХА ЧЕ ПРЕЗ НЕГО И ПРЕЗ ДПС МИНАВАТ ИСЛЯМСКИ ПАРИ.АКО НЕ ГО БЯХА МАХНАЛИ ЩЯХА ДА ГО ИЗЛЕКУВАТ
4
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Няма как да е виновен. В нашата държава няма виновни за нищо.
3
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
пак стигаме до кс до 200 000 лв да не те проверяват ами може да излязатоще певече при проверка това е съдебната власт покрива законово кражбитекоито си разхвърлял по родата
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По едно левче от всеки гражданин - така ги е събрал.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има ли тъща? Сигурно са от нея.