Задкулисието в Темида посочвало "правилните кандидати"

Шефът на Етичната комисия на ВСС: Нещата се дирижират!
4 май 2015 12:50, Анисия Иванова
4
Задкулисието в Темида посочвало "правилните кандидати"
Архив: Булфото

Председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров смята, че задкулисието в съдебната система е свързано с дейност на една фондация. Пред bTV той разказа, че тя стои зад голяма част от решенията в съдената система.

Още по темата

"Има фондация, която щедро финансира определени медии и неправителствени организации... Финансира щедро и доста неправителствени организации – Български институт за правни инициативи и Съюза на съдиите(...) Този кръг си позволява в своите медии преди важни избори в съдебната система да посочва кой е правилният кандидат. Обработва общественото мнение много от рано, настройва общественото мнение срещу определени кандидати, очерня ги, очерня членовете на ВСС, които са го подкрепили", разказа той по повод проваления за трети път избор на председател на Софийския апелативен съд.

Миналата седмица съдия Нели Куцкова не събра необходимия брой гласове, за да стане председател на Апелативния съд в София. Членовете на Висшият съдебен съвет гласува с 9 гласа "За", 4 гласа "Против" и 6 гласа "Въздържал се".

Тодоров определи думите си като един от мотивите да не подкрепи кандидатурата на съдия Нели Куцкова. По думите му представители на посочените медии и организации са били в САЩ по покана на тази организация за две седмици, в което нямало нищо лошо.

По думите му кандидатурата на Куцкова няма да обедини гилдията, а точно обратното – с  привързаността си към Съюза на съдиите тя няма да бъде приета от останалата част от съдиите.

Тодоров каза още, че съдебната система не работи по най-добрия начин през последните 25 години, в което имала участие и Куцкова: „Вижте биографията на съдия Нели Куцкова – тя е част от това статукво в съдебната система, което е изградило този имидж”.

Той смята, че нейната кандидатура има политическа окраска и не е добра за самата съдийска гилдия.

"Всеки път когато не се сбъдне някое кадрово желание на този политико-икономически медиен кръг, ВСС е обвиняван във всички земни грехове”, допълни той и отрече да е участник в задкулисие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
ДАН преди 8 години
До Даааа-----------МУШМУРОЦИ.........КРИЯТ СИ ИМЕНАТА.........ПРЕСТЪПНО ЛИ Е???.....НЕ ИСКАТ РЕФОРМА
2
0
 
8
 
! Отговори
Даааа преди 8 години
Целия ВСС да се премахне. Почти всички са корумпирани. На всички е ясно. Какво се чака още. Нов избор на нови хора. Мандатност 3 години и само по един път. Промяна на закона отгоре. Те сами няма да си го променят. Лежпери . НЯКОЙ НЯМА ЛИ ДА ИМ ПРОВЕРИ ДАНЪЧНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ И ИМОТНОТО СЪСТОЯНИЕ?
1
0
 
6
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
О да ,наистина е така ,фондация ,америка за българия' действа наширок фронт ,купува медии ,социологически агенции ит. н.А съдебната ни с-*** е врата у поле .