Между 10 и 15 хил. лева струват платените свидетели в съда

Цената става двойна, ако показанията трябва да се оттеглят
11 май 2015 07:00, Анисия Иванова
8
Между 10 и 15 хил. лева струват платените свидетели в съда
Снимка: архив Reuters

Между 10 и 15 хил. лева струват едни платени показания на свидетел в съда по наказателно дело. Срещу тази сума той трябва да оневини виновен или обратното - да обвини невинен. Сумата е определена от ромски бос, живеещ в близък град до София. Той е превърнал намирането на кoшаревски свидетели в доходоносен бизнес, разказаха разследващи пред “Монитор”, чиито дела са били провалени от платените свидетели.

“Въпросното лице взима пари от обвиняемия и му намира човек, който да свидетелства в негова полза. След време обаче иска още пари, за да продължи да лъже пред съда. Ако обвиняемият откаже, то свидетелят си променя показанията. Тогава цената е двойна, за да си ги оттегли”, обясниха схемата представители на държавното обвинение. По време на дела те са пращали копие от протоколите на компетентните органи, но до присъди за лъжесвидетелстване така и не се стигало. В най-лошия случай се налагал повторен разпит на свидетеля.

Според запознати голяма част от очевидците по тежки наказателни дела срещу големи организирани престъпни групи са облагодетелствани по един или друг начин от показанията си.

“Част от тях са от престъпния контингент и го правят, за да им се размине някое наказание, други го правят за пари, а трети от страх. Дори обаче да се ползват с някакви протекции от държавата, ако не са в специална програма, то те са изложени на голяма опасност”, обясниха запознати.

В края на миналата година прокурорски свидетел срещу кървавата банда на Йосиф Йосифов-Йоско Костибродския бе разстрелян в столичния квартал “Банишора”.

53-годишният Хрисим Хрисимов е втората жертва, накарана да замълчи с дъжд от куршуми, след като през май 2014 година в Своге бе убит Красимир Гочев-Шмид.

Стрелбата срещу Хрисимов отекнала между блоковете на ул. “Ген. Иван Чернаев” късно - около 22 часа вечерта. На атентата не е имало преки очевидци. По делото “Килърите 5” Хрисимов е бил разпитан като свидетел на 19 ноември 2014 г. в спецсъда. Преди това е давал показания срещу същата група и по делото за отвличането на шефа на “Руен” Стефко Колев. По него Йоско и хората му бяха оправдани. През лятото на 2003 г. след убийството на Филип Найденов-Фатик Хрисим също давал показания. Тогава полицията стигна до него и той се съгласи да свидетелства срещу групата на Йоско Костинбродския. Беше разказал, че са му платили като подставено лице да наеме къща в Банкя.

В договора като наемател записал измислени имена - Васил Илиев. В гаража на къщата бе открит джип “Мерцедес” с автомат “Калашников”, с който се предполагаше, че е стреляно по Фатик.

Първият свидетел срещу Йоско Костинбродския - Красимир Гочев-Шмид, пък бе разстрелян на 20 май миналата година. 34-годишният мъж бе покосен от изстрели от автомат “Калашников” малко след 22 часа пред дома си в Своге.

4 месеца след убийството бе задържан Михаил Туцов-Вандала. Той е обвинен, че разстрелял Шмид по поръчка на криминална структура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: съдсвидетели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако някои тарси готов да преговарям за цената
5
5
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
е нали искате да сме като белите държави, там е така, какво не сте доволни.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На магистратите никой не посяга, защото са дупе и *** с престъпниците. Даже съдиите при нас си се мутреят.....
3
1
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Ebati biznesa... Edin svidetel moje samo vednuj da se qvi tui kato shte bude razkrit, i vtoro nqkoi koito ma 10-15hil napravo shte si vzeme ili mnogo dobur advokat ili ako ima oshte 20 hilki sudq... Sushto Romite ne sa pleme koeto moje da misli i da pravi biznes, tehniqt biznes e da se pravqt na smeshnici i da ti prodavat carevica na plaj za 5lv koqto sa vzeli za 50st i da te balamosvvat che carevicata idva ot Franciq, Pulni *** koito ne se useshtat kolko sa smeshni.
2
1
 
24
 
! Отговори
сигурно преди 8 години
A платените магистрати ,струват 10 пъти повече !!!
1
1
 
29
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
ЗАЩОТО СЪДА И МАГИСТРАТИТЕ СА НИ НАЙ-КОРУМПИРАНИ В СВЕТА !!