Цацаров не ще НС да сменя обвинител №1

"Едва ли някой ще погледне с добро око на смяна като в балкански страни"
Обновена: 14 май 2015 20:29 | 14 май 2015 20:16, Веселина Йорданова
16
Цацаров не ще НС да сменя обвинител №1
Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров не подкрепи идеята на Реформаторския блок с три четвърти съгласие на депутати да бъдат сменяни обвинител №1, както и шефовете на Върховния административен и Върховния касационен съд.

"Едва ли някой ще погледне добре на това главният прокурор и председателите на върховните съдилища да могат да се сменят като в някои наши близки балкански страни", коментира Цацаров.

Още по темата
Той посочи, че проблемът не е в това дали три четвърти от депутатите ще могат да свалят главния прокурор, а доколко този поход към овладяване на прокуратурата ще бъде реализиран.

С уговорката, че към момента вижда „само словоизлияния, абстрактни политически идеи, които се опитват да добият юридически привкус”, главният прокурор припомни, че за освобождаването на главния прокурор от парламента има решение на Конституционния съд.

Цацаров добави, че проблемът не е персонален, а става въпрос за прокуратурата и съдебната власт като цяло.

Той призова да се вслушаме в думите на Европейската комисия: "Някак си тези критики, които ги чух тук или ги чувам тук ежедневно от реформатори, псевдореформатори, нереформатори и т.н., не, че прокуратурата работи перфектно, но никой не ми ги каза в Брюксел".

Днес партиите в управляващата коалиция обсъждаха как и в каква степен да ремонтират Конституцията. Юристи от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, заедно с правосъдния минисър Христо Иванов и вицепремиера Кунева, преговаряха повече от два часа в парламента, но до съгласие не се стигна и разговорите ще продължат.

Засега е ясно, че ГЕРБ искат единствено да разделят ВСС на две. Реформаторите обаче настояват за по-съществени промени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: вксвасСотир Цацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
До 10, като гледам какви тълпи се редят в САЩ за помощи си викам, май е по-добре да прочетем Библията.Или Винету- например. От Карл Май. Само да тренираме да не сме забравили буквите.Щото...нашия премиер малко тренира.
10
0
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Време е Цацаров да се обвини сам. (Ако иска да му повярват хората де )
9
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
при положение,че 1700 осъдени престъпници са на свобода,този сам трябва ако има някъкво достойнство,човешко да се махне и да дойде някой къдърен,защото просто прокуратурата продължава да бездейства или както беше казъл един от действащите прокурори,100не работят а други 50 им помагът,при тази статистика направена от човек от тяхната система,коментара е излишен.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми говорете за скъпо и евтино когато стане дума за правата на народа.Между другото прочетете Конституцията на САЩ.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само господ е несменяем.Всеки от трите власти да е с чисто минало и ясно имотно състояние.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки Българин след като изкара едно военно обучение и няма проблеми със закона да може да си купи оръжие.Ето този въпрос да се постави на гласуване чрез РЕФЕРЕНДУМ.И да се запише в новата Конституция че този параграф от основния закон не може да се променя от когото и да било ! ГЛАСУВАЙТЕ БРАТЯ и СЕСТРИ БЪЛГАРИ.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ccarov edin vypros kym teb dai mi otgovor , V koia druga dyrjava ot evropeiskia sayz ima etni4eska partia? tova mi e vyprosa
4
0
 
12
 
! Отговори
ан преди 8 години
аз съм за и не само тойшеф на бнб същокакви сах тези независими властиписна нитрябва все пак да се отчитат пре избраниците на народа а референдумите са хубави но скъпичкине сме дораслии въведете това електронно и задължително гласувяаненима купуването на гласове е по малкото престъпление и обязателно мандатност и то един не дваоядени властолюбцихаресва им да обират хората
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нов бардак със стар персонал не се прай!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласен съм с коментара по-долу.Истинската демокрация е точно това.Иначе огромното делегиране на права към разни там,ни е докара до това положение.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да може да се сваля с рефетендум!Изобщо, нека повече неща да може да се решават с референдуми и нека да се облекчи процедурата по провеждането им.В началото народът ще прави грешки! Ще взима глупави, популистки решения, неизбежно е. Но не виждам нищо страшно в това, с времето ще се научи! А тези, които сега се раждат, ще израстнат в такава система и като порастнат, ще са безпогрешни!