Грохнал "ЖУК", играещи деца, "отвличане", дело...

...и физик, оправдан за отвличане, с иск за над 1,8 млн.
24 юни 2015 19:00,
17
Грохнал "ЖУК", играещи деца, "отвличане", дело...
Снимка: flickr

Рекорден иск за над 1,8 милиона лв. за причинени вреди и пропуснати ползи, гледа Окръжния съд във Велико Търново.

Делото по Закона за отговорността на държавата е заведено от 60-годишен атомен физик от Русе, който преди 2 години бе арестуван и съден за отвличане на невръстно дете заради повреден стар кемпер "ЖУК".

Соцвозилото от години стояло пред блока неизползвано, а собственикът му подавал десетки сигнали до прокуратурата, че невръстни вандали са го изпочупили. От полицията обаче не направили нищо, защото извършителите били малолетни и не можели да бъдат подведени под отговорност.

Екшънът се разиграл на 17 май 2013 г. - група деца играели волейбол пред блока, където бил паркиран разнебитения кемпер. Топката се изтъркулила под "ЖУК"-а и 10-годишно момиченце се навело да я вземе, пише "24 часа".

В това време обаче вманиаченият собственик надзърнал през терасата и видял, че детето се хванало за регистрационната табела. Изтичал разярен пред входа, сграбчил момичето за ръката и го завлякъл в жилището си пред очите на приятелчетата му и десетки събрали се съседи, докато то пищяло да извикат майка му.

Щом "арестувал" злосторничката, мъжът повикал полиция. Униформените обаче отвели него в ареста, затова че противозаконно е лишил от свобода невръстното дете. Физикът се сдобил с обвинение, а две съдебни инстанции в Русе и Велико Търново му лепнали условна присъда. ВКС обаче я отменил заради малозначителността на деянието.

Тогава русенецът решил да търси компенсации. Твърдял, че със задържането му под стража и от цялото наказателно производство са му причинени силен стрес, пренапрежение, притеснения, душевни терзания, страх от затвор и нарушаване правото му на свободен избор какво да върши, в това число пропускане на прякото излъчване по телевизията на финала по тенис в Рим.

В съдебно заседание ищецът поискал 500 001 лв. за причинените страдания. Отделно изчислил и 652 800 евро пропуснати ползи. Твърдял, че по време на наказателното преследване не могъл да работи по специалността си.

Съдът е признал обаче само 1000 лв. неимуществени вреди в следствие на поддържаното обвинение. Прокуратурата трябва да плати и около 58 лв. разходи за пътуване и съдебни разноски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 15Хайде само за Германия да не даваме примери. Че там във всяка къща живее по един тих психопат. И като пренавият пружините и почват да "приземяват" самолети. Лубиц е типичен пример на германското "спокойствие" и възпитание.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие четете ли изобщо?!?! Детето е момиченце!!! Кви табели, кви кемпери, кви дела, кви пет лева?!?Навело се да си вземе топката и тоя кукундрел я похитил!!! Че и дело завел!Между веждите.... И ТОЧКА!
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Липсата на оценка за поведението доведе до тук, както и метода Монтесори, който ограничените родители го разбират като пълна пасивност, ако ще детето да се из*ере по средата на трамвая. В Германия се гледа с лошо око това да си шамаросаш детето, но е факт, че са адски възпитани въпреки това. А нашите си личат от 100км - пресен пример от днес- на летището в Мюнхен единственото дете, което крещеше, бъркаше си в носа и си биеше само шамари, беше българче.
12
0
 
6
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Прокуратурата е рядко некадърна.
11
0
 
4
 
! Отговори
Кемпер преди 8 години
А кой *** реши, че Жукът ми е братчед?
10
2
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
До6 А ти сам ли избра къде да бъдеш роден кратуно празна?
9
2
 
6
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Mimosa, ако бях аз физика, и ти и фамилията ти нямаше да можете да коментирате :)
8
15
 
2
 
! Отговори
СЕЛО преди 8 години
ЕДНА ТУХЛА ЗАВЪРЗАНА ЗА ВРАТА , И В ДУНАВА ! ФАЙДА ОТ ТОЗИ ФИЗИК-0 !!
7
5
 
4
 
! Отговори
руска техника преди 8 години
Ама хора Вие чувате ли се какви ги приказвате, атомен физик и Жук, просто няма такава комбинация.
6
7
 
17
 
! Отговори
КуРти преди 8 години
Значи нямам нищо против селяните, имам протви тези на които им личи от километър, че са от там! Първо думата дъвчИ се пише с Е накрая, знам че селяците, както разговорно мьекати, така и пишити, но това не е толкова важно, важното е, че си и безгранично неграмотна дума презумпция има даже и спелчека на сайта ще ти го подскаже, но кой да те светне на сьело за тез рабути.......... и такова като теб възпитава дете............
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И дума " презумПция" не съществува!
4
20
 
5
 
! Отговори
Mimoza преди 8 години
Е не ми казвай как да си възпитавам детето.Тоя дърт мухъл ше го науча да дъвчи и преглъща ламарините от таралясника му, ако ми вземе детето, че си е играло с топка....
3
1
 
32
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
навремето при подобни недоразумения ти се разминаваше с два шамара : един от "потърпевшия" физик и един от баща ти задето по твоя вина го занимават с глупости
2
9
 
29
 
! Отговори
КуРти преди 8 години
До MimozaВие първо си възпитавайте децата, като хората, а не с презумпцията, че всичко им е позволено и някой им е длъжен за всичко, че да не те вземе и теб някой покрай детето ти. На много хора им се размиват границите между свобода и свободия.
1
20
 
18
 
! Отговори
Mimoza преди 8 години
Е тоя, ако беше "взел" моето дете, сега нямаше да чака дело...