Съдията по делото срещу Ахмед Муса с отвод

Ивета Парпулова е осъдила имама по предишните две дела
3
Съдията по делото срещу Ахмед Муса с отвод
Снимка: Булфото, архив

Съдия Ивета Парпулова, която беше разпределена за докладчик по наказателното дело срещу 14 подсъдими, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война в Пазарджик, е подала отвод от разглеждането на делото.

Сред тях е и небезизвестния Ахмед Муса, чиято предишна присъда преди броени дни беше увеличена от Апелативния съд в Пловдив от една на две години.

Още по темата

Като мотив Парпулова е посочила, че не би желала да възникне съмнение в обществото, че подсъдимият Ахмед Муса Ахмед няма да получи правосъдие от независим и безпристрастен съд, съобщиха от пресцентъра на съда.

Парпулова беше съдия при разглеждането на две предишни дела срещу Ахмед, по които той бе признат за виновен. След повторно разпределение новият докладчик е съдия Кристина Пунтева.

Срещу Ахмед Муса е повдигнато обвинение за издаването и разпространяването на книгата „Науакиду’л Ислям” (Вероотстъпване), както и заради това, че на 25 ноември 2014 г. в Пазарджик, чрез слово в джамията „Абу Бакр” и посредством профила си във Facebook чрез снимка на фона на знамето на „Ислямска държава”, е пропагандирал за война.

Александрина Ангелова е обвинена за разпространяването на същата книга, както и заради това, че в село Старцево е поставила знаме с логото на „Ислямска държава”  в помещение към джамията.

На съд са предадени и Ангел Симов (Айри), Стефан Александров (Сюлейман), Светослав Манчев (Зекерия), Ерджан Смаил, Стефан Димитров (Тафик), Йосиф Минчев (Юсню), Рангел Илиев (Малкият Ремзи), Александър Иванов (Банго), Орхан Бързак (Мазгала), Райко Карталов (Ремзи), Ненко Щерев, Веселин Стефанов (Вайдин).

Обвинителният акт е от 134 страници с допълнителни приложения, разпитани са 48 свидетели, в това число и такива със скрита самоличност, по досъдебното производство са извършени множество експертизи, сред които в областта на политологията, социологията, историко-лексикологочина и компютърни експертизи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ПРИ БАЙ ТОШО НЕМАШЕ ТАКИВА --ОНАКИВА----РЕД И СИГУРНОСТ---СЕГА НИТО РЕД НИТО СИГУРНОСТ
1
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
съдията трябва да бъде с охрана постоянно