Разделянето на ВСС – знакът, че се върви към промяна

Шефът на Съюза на съдиите оптимистичен за реформите
20 юли 2015 13:00,
1
Разделянето на ВСС – знакът, че се върви към промяна
Снимка: Архив БТА

Председателят на Съюза на съдиите Борислав Белазелков е оптимистичен, че реформите в съдебната власт ще се случат.

"Аз се надявам, че компромисът няма да има цена. Надявам се да настъпят такива промени, които да направят съдебната система да работи по-добре и да вдъхва по-голямо доверие. Предложението е едно, но в хода на обсъждането може да стане още по-добро", обясни Белазелков в ефира на България Он Ер.

Според експерта разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари е стъпката, която ще покаже, че се върви към промяна. Той е съгласен, че ако кадровото израстване се решава от общия пленум, това разделяне ще се обезсмисли. Но по думите му това ще бъде началото и след промените ще могат да се направят различни варианти, които са полезни за обществото.

Борислав Белазелков смята, че в момента се проявява разум и има шанс промените да се случат, въпреки че той отбеляза, че "томахавките могат да се заравят и отравят".

Той коментира, че политиците имат нужда да вземат решение, визирайки предстоящите срещи на премиера Бойко Борисов с лидерите на партиите.

"Въпросът е нещата да започнат, а след това и експертите ще могат да се намесят. Ще може да се говори в дълбочина. Докато политиците не постигнат съгласие, няма как да се направят промените", уточни той.

Белазелков коментира и промяна в дейността на прокуратурата и главния прокурор. Тези евентуални промени ще бъдат уредени в Закона за съдебната власт.

"По отношение на прокуратурата посоката трябва да бъде към децентрализация. А по отношение на всички органи на съдебната власт, трябва да се върви към подобряване на отношенията между тях, т.е. да става все по-ясно какво е значението на следствието, на прокуратурата, на съда, за да има справедливо правосъдие", обясни той.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари