Решението с корупцията – в ръцете на всеки

Юристи срещу узаконяване на "провокацията към подкуп"
5 авг 2015 18:11,
6
Решението с корупцията – в ръцете на всеки
Снимка: bgonair.bg

Предложението да се узакони "провокацията към подкуп" притеснява юристите. Юристът Марин Божков обясни, че е скептик към идеята това престъпление да се декриминализира в ефира на България Он Ер.
Поправката е заложена в Наказателния кодекс от депутати от Реформаторския блок. Според тях това ще бъде законно средство за разкриване на корупция.

"Това предложение не е съобразено със Закона за нормативните актове, към него не е приложена социология, която да покаже какви са тенденциите, и какво може да се промени с новата регулация", заяви Божков и отбеляза, че броят на предложителите е твърде малък - четирима души, от които един лекар, двама икономисти и само един юрист, който е "твърде млад".

"Приложените примери са твърде хаотични. Да се сравнява българската система с американската е толкова различно, като да сравняваме кораб и влак, защото са различни видове транспорт", критукува юристът.

Божков уточни, че предлагането на подкуп може да бъде извършено и от двете страни.

"Подкуп може да предложи подкупващият, подкуп може да си поиска и подкупваният. Кое да декриминализираме? Като да декриминализираме подбутителството към убийство, за да видим кой е склонен да убива. Той ще убие двама-трима, но ние ще го хванем", даде ироничен пример той.

Според него корупцията е еднакво опасна независимо дали е на битово ниво, или по високите етажи на властта.

"Корупцията руши устоите на обществото, тя разрушава чувството на сигурност между гражданите и администрацията. Ако отношенията се превърнат в едно надлъгване, държавният механизъм се разпада", обясни Божков.

Юристът очерта и тенденцията, че младите хора са по-нетолерантни към корупцията, спрямо по-възрастните. Обществото винаги е възмутено от тези порочни практики, но много хора са готови да прибегнат до подкуп на битово ниво.

Най-ефективната борба с корупцията би била, ако се оказва обществен натиск, твърди юристът.

"Ако активните малцинства окажат натиск, както се противопоставиха на кабинета "Орешарски" и назначаването на крайно неподходящи личности на висши държавни постове, би могла да произтече реална промяна. Решението е в ръцете на всеки един отделен човек на улицата", обобщи Марин Божков.

Специалистът призова и подобни предложения да правят грамотно, а не само на състезателен принцип.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Злокуче преди 8 години
Тези мантри, за особения характер на българските корупционни практики е едно към едно защита на корумпираните политици, магистрати, чиновници....мафията. Само приемането на декриминализацията е достатъчно за да се получи веднага силен превантивен ефект. Най-малкото ще принуди наглите корумпирани особи да се крият по кюшетата, а да не ни навират наглостта си в лицата. Това е единствената решителна мярка, наред с освобождаването на прокурори, следователи и съдии от партийни и други зависимости.
4
0
 
7
 
! Отговори
тт преди 8 години
Провокацията към подкуп трябва да се декриминализира и тази провокация следва да се използва само за да бъдат разобличени лицата, които са склонни към корупцията , едно че ефекта от тази мярка ще доведе до неминуеми резултати, второ че ще има превантивен ефект .
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМО 25 ГОДИНИ СЛУШАМЕ ЕДНО И СЪЩО ОТ ЕДНИ И СЪЩИ ХИЕНИ. КОРУПЦИЯ КОРУПЦИЯ КОРУПЦИЯ. САМО ЗА 24 ЧАСА АКО ИМАМ ВЛАСТ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ И КОРУПЦИЯ И МУТРИ И ПРЕСТЪПНОСТ И ВСИЧКО ЗА КОЕТО САМО СИ ЧЕШЕТЕ ЕЗИЦИТЕ И СИ ВЗИМАТЕ ХИЛЯДАРКИТЕ. НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ИЗЧЕЗНЕ НИТО КОРУПЦИЯТА НИТО ПРЕСТЪПНОСТА НИТО ДАЛАВЕРКИТЕ. ЗАЩОТО АКО НЯКОЙ ИСКАШЕ ТОВА МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ САМО ЗА ЧАСОВЕ.САМО ЧЕ ТОЗИ НЯКОЙ ОЩЕ НЕ СЕ Е РОДИЛ ЩЕ ГО ЧАКАТЕ СЛЕД 100 ГОДИНИ МИНИМУМ.
2
1
 
11
 
! Отговори
Ето ви начина: преди 8 години
ПУБЛИКУВАЙТЕ ВСИЧКИ ДОГОВОРИ НА НЕК И ЛУКОЙЛ С АНЕКСИТЕ КЪМ ТЯХ---ЗА ОРГАНИЗИРАНОТО ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!АКО НЕ ГО НАПРАВИТЕ---ЩЕ ГИ ПУБЛИКУВАМЕ В НЕТА , ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е една от малкото добри идеи,но веднага хиените на мафията,корупцията и статуквото надават вои. Дсега корумпираните чиновници се чустват сигурни когато вземат парите,защото ако кажем,че са ни изнудвали за пари и са ни принудили да им дадем ще лежим в затвора заедно с тях . А СЕГА СЕ ПРЕДЛАГА ДА ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА САМО ТЕ,КАКТО ВЪВ ВСИЧКИ БЕЛИ ДЪРЖАВИ. НО ГЕРБ И ДПС НЯМА ДА ГО ДОПУСНАТ,-ГЛЕДАЙТЕ.