Шест присъди, но условни, за козирката-убиец във Варна

Делото за убитата студентка завърши с окончателно решение на ВКС
12 авг 2015 13:37,
21
Шест присъди, но условни, за козирката-убиец във Варна
Козирката-убиец. Снимка: архив Булфото

Делото за козирката, паднала и убила 22-годишна студентка на централна улица във Варна, приключи.

След три протеста, оправдателни присъди, обжалвания, отмяна на присъди и други, в крайна сметка Върховният касационен съд реши да наложи шест присъди за трагедията. Те обаче са условни и свързани със забрана за упражняване на професията на подсъдимите за различен период.

Още по темата

Делото бе образувано в Окръжната прокуратура във Варна през 2008 г. Тогава на 2 януари след силна снежна виелица рухна козирката на банковия офис на Първа инвестиционна банка, който се намира на централния бул. "Осми приморски полк" 80 – 82.

Руините на стоманобетонната козирка затрупваха 22-годишната Гергана, която в този момент била пред банкомата на сградата. Тялото й бе открито два дни по-късно при разчистване на отломките, минути преди баща й да я обяви за издирване.

Решението на Върховния касационен съд от 27 юли тази година не подлежи на обжалване. Двама от общо осемте подсъдими бяха оправдани. Шестима подсъдими са признати за виновни за причиняване на смъртта на студентката поради немарливо изпълнение на занятие.

Само един от подсъдимите – Татяна Николчева, управител на фирма "Валда 90", наета като подизпълнител на строителния обект на офиса на банката, се призна за виновна и сключи споразумение с Окръжна прокуратура във Варна. Тя беше осъдена на една година затвор с три години изпитателен срок и бе лишена от права да упражнява професия и дейност, свързани със строителство, за срок от 3 години още на първата инстанция.

Обвинителният акт бе внесен срещу Васка Рачева, главен проектант на архитектурната част на проекта за промяна на предназначението на част от магазин в банков офис, проектанта Владимир Рачев, изготвил техническата част на проекта, Кирил Видолов - проектант на конструктивната част, Живко Николов, упражняващ технически контрол по конструктивната част, участъковия архитект на район "Одесос" във Варна, Станка Калчева - управител на "Гарант консулт" ЕООД, осъществяваща строителен надзор, Паско Ташков - инженер-конструктор, в качеството му на консултант по строителния надзор към "Гарант консулт" ЕООД, и Татяна Николчева, управител на "Валда 90" ЕООД, в качеството на подизпълнител на банковия офис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
............ преди 8 години
Колкото и грозно да звучи,е крайно време да вземеме нещата в свои ръце.Когато няма справедливост и когато виновните не понасят никакви дори и минимални последствия от действията си и когато закона и държавата очевидно не се справят с функциите си.....трябва да действаме ние.Нека никое добро да не бъде забравено и Нека никое зло да не остане НЕНАКАЗАНО! По един или друг начин!
11
0
 
4
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
WTF??????? A wchera osydili nqkakyw kokoshkar na 5 meseca zashtoto otkradnal epilatorWTF??????
10
0
 
3
 
! Отговори
До преди 8 години
Анонимен 11 не давай пример с Хамерика !!! Виж какво става - милиционера стреля по ***. Ей това е демокрацията. А тук май няма подкупи със сегашното менте остъкляване на балкони, събаряне на стени може да се случи по всяко време и пак ще е трудно да се ИЗМИСЛИ виновника
9
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Когато се прибират пари веригата е дъъъълга,когато ще се наказваме няма никой,дори и наказанията да са смешни
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неизвестен извършител, глоба, подпис, мярка "задържане под стража" 24 часа, 200 версии, самоубити... това е правосъдната система у Бантустана.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Относно съотношението престъпление/присъда ги признавам американците (пък и руснаците донякъде). За подобна "злополука" в САЩ ще има ефективни присъди от шефчето до работника и то минимимум 10-15 години без никакви обжалвания, проточвания на дела, заболявания, амнезии, обяснение. Гаранция.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията се ползва за други цели в бг
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата на невинните.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Теоест , ако убият още една студентка ще влязат в затвора ? Как са им имената и къде са им физиономиите , къде е съдията ? Личица ?
3
0
 
6
 
! Отговори
M преди 8 години
Абе нема такава държава и както се очертава, нема и да има....
2
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
СРАМОТА !
1
1
 
20
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
а за кражба на епилатор 5 месеца зад решетки