Сянката на ДС: Проверяват кандидат-инспектори към ВСС

Депутатите ще имат само 17 дни за номинации
Обновена: 18 сеп 2015 10:43 | 18 сеп 2015 10:24, Камелия Цветанова
1
Сянката на ДС: Проверяват кандидат-инспектори към ВСС
Снимка: архив, Ройтерс

Дори и при приемането на процедурните правила за избор на инспектори към ВСС изплува сянката на структурите на Държавна сигурност от времето на комунистическия режим, който приключи в края на 1989 г.

По настояване на Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов от РБ кандидатите ще бъдат проверявани от Комисията по досиетата, която ще трябва да предостави информация за всеки един претендент за инспектор на депутатите.

"Това са хора, които ще правят проверки и трябва да сме сигурни, че няма да имат зависимости и че нямат принадлежност към тайни масонски организации“, мотивира се Методи Андреев.

Според реформатора Мартин Димитров би било много глупаво парламентът да избере един кандидат и утре депутатите да разберат, че има принадлежност към ДС.

"Това би било неинформиран избор. Може утре да се окаже, че хората, за които сме гласували, не са тези, за които сме ги мислили. Това е важно обстоятелство за кандидатите – какви са те, какво са правили, доколко може да се разчита на тях“, отсече той.

Право да предлагат кандидати за инспектори имат народните представители. Вместо десет дни, каквото беше първоначалното предложение, те си дадоха срок за това от 17 дни.

Предложението дойде от Данаил Кирилов от ГЕРБ, който оглавява правната комисия в НС. За по-дълъг срок се обявиха и от БСП и РБ.

Причината е, че депутатите искат да чуят мнението и на неправителствените организации за кандидатите.

Според Петър Славов очевидно е нужна помощта на неправителствения сектор, защото парламентът трябва да избере десет души, всеки от с мнозинство от две-трети, което не е лека задача.

Изборът на нови инспектори се налага, защото мандатът на настоящите изтече. През април с безпрецендентно мнозинство - 195 гласа за и 1 против, парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор и ръководният пост в Инспектората към ВСС най-накрая бе зает след два неуспешни опита в последните две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Народно събраниеВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
Tezi proverki i tazi komisiq/za prinadlejnost kam mrakobesnata DS,koqto "razbi" vsichko chitavo,koeto ochakvahme sled 10.11.89/sa mnogo neobhodimi,no kade ikakav e EFEKTA?O,O,O efekt.S toz' narod-TOLKOVA!