Ген. Шивиков се изправя пред Военния съд

Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу него
20
 Ген. Шивиков се изправя пред Военния съд
Снимка: Wikipedia

Военната прокуратура в София предаде на съд ген. Димитър Шивиков заради злоупотреба със служебно положение, информираха от прокуратурата.

Още по темата
Въпреки обвиненията Шивиков се кандидатира за кмет на Карлово, но загуби на балотаж.

Първоначално военната прокуратура обвини Шивиков, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират апартамента в София. Впоследствие обаче срещу него бяха повдигнати и други обвинения.

Според обвинителния акт на прокуратурата, внесен в съда, като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада Шивиков 13 пъти е злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта си.

Деянието е извършвано системно от началник към подчинени, като бригаден генерал Шивиков е действал с цел да набави за себе си и за Анелия Георгиева Гергова-Шивикова, община Карлово, община Клисура, община Калофер и Сдружение "Ловно-рибарско дружество" в Карлово имотна облага, на обща стойност 65 595,37 лева и да причини другиму вреда. От деянието са настъпили тежки последици.

Прокуратурата твърди, че са настъпили и имуществени последици на обща стойност 43 729,95 лева за Командването на Сухопътните войски.

Допуснати са отклонения в ежедневния ритъм на дейността на бригадата, намалена е бойната й готовност, нарушено е разпределението на служебното време на военнослужещите от състава й и още редица други нарушения

На Димитър Шивиков е наложена парична гаранция 1000 лева.

Предстои Военният съд в Пловдив да насрочи разглеждането на делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До неразбрал ...а за оръжието и боеприпасите за ИДИЛ ?
11
1
 
15
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Tova e paradox...tova e chovek,koito zaslujava uvajenie.Sus sigurnost tova e mrusna dolna polit poruchka na bsp i dps pa i ataka.Otvratitelno e...Po takuv nachin nakarahte golemi bivshi voenni i policai da stanat golemi prestupnici,poradi NE BLAGODARNOST I OTHVURLENOST OT SISTEMATA NA SIGURNOSTTA!!!!!!!
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политическа държава..... няма нищо по-различно от комунистическия строй......удрят неудобните, амо че сега го правят основно за лични изгоди
9
3
 
34
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Ген.Стоян Тонев за присвояване на милиони получи мъмрене пред строя.
8
1
 
31
 
! Отговори
Масларка преди 8 години
Така и не се научиха хората. Крадеш няколко милиона и заделяш 1 от тях за подкупи. Така винаги си невинен.
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да, в района подчинените му разправят, че е изключително разбран, човечен и справедлив.Значи трябва да бъде отстранен!Като за нашите ширини - нормално.
6
2
 
45
 
! Отговори
Офицер от резерва преди 8 години
Активно мероприятие срещу неудобен генерал, който не иска да си ходи, за да сложат техен човек на неговото място. Генерал с политически убеждения различни от тези на управляващите. Генерал, който искаха да го пратят предсрочно в пенсия, но който не пожела, защото има какво да даде още на армията. Обезкръвиха е тази армия и е направиха едно послушно нищо. Една кръгла нула. МО трябва да бъде закрито, защото нито имаме армия, нито отбрана. Няма държава в света, където полицията да е х2 на армията
5
2
 
23
 
! Отговори
тя преди 8 години
Едни крадци да оправдава , а други да съди - кой е този съд?
4
2
 
41
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Скалъпено дело,дело съшито с...бели конци с цел да оправдае заплатите на стотина военни прокурори и съдии.Армия не остана,но тези си седят по местата и получават тлъсти заплати за да скалъпват поръчкови процеси.Кой ги...поръчва;този който сега ги назначава и който явно се бои от авторитета на един достоен български генерал;ясно кой.
3
1
 
43
 
! Отговори
Ме преди 8 години
А тези, които го съдят колко са откраднали... Нямам думи. Маслирова я оправдаха, Цецко и него бай ти Доган и той и кой ли не. Сега се захванали с военните, не че са цвете за мирисане, но определено не са по-зле от посочените по-горе... Нема такава държава... Сега ще изскочат и още и още обвинения сигурно...
2
5
 
18
 
! Отговори
тя преди 8 години
При толкова много злоупотреби , защо чак сега го разследват? Повечето заемащи държавни постове вършат нарушения и какво от това? Затова българите ще бъдем най- бедни , защото кражбите продължават и продължават...За да се озапти крадливото българско племе трябват само Крумовски закони!
1
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смях в залата.Какво мислят войниците ,някой сети ли се да ги попита?