Масови арести за пране на пари: Теглят се милиони от банки

Дружества в чужбина пращали пари у нас по несъществуващи договори
Обновена: 7 яну 2016 12:23 | 7 яну 2016 12:22,
24
Масови арести за пране на пари: Теглят се милиони от банки
Снимка: архив Булфото

Прокуратурата провежда мащабна специализирана операция срещу изпиране на пари. До момента са арестувани 9 души, които са изтеглили над 2 милиона евро от банки в страната. Предотвратено е изтеглянето на други 5 милиона евро.

Разследването се води от Окръжна прокуратура-Пловдив. То е за извършено тежко умишлено престъпление против финансовата система – изпиране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. В разследването участват МВР и ДАНС, като съдействие се оказва и от правоохранителни органи на европейски държави.

От доказателствата по делото, до момента, е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари. Над 2-та милиона евро са изтеглени от клонове на различни банки.

Тези суми са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави.

По този начин са били ощетени множество търговски дружества в шест държави, в част от които вече се провеждат разследвания за банкови измами.

Измамата в чужбина е била извършвана по следния начин: от имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговските дружества, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано "търговски взаимоотношения", за удостоверяване на които били прилагани неистински договори между чуждестранните и българските дружества.

След като доверените служители на чуждестранните дружества са били въведени в заблуждение, че нарежданията са били изпратени от техните ръководители, от своя страна, те са отправяли нареждания към обслужващите дружествата банки за извършване на преводите към посочените в договорите български търговци. Така преведените в България суми са били теглени в брой от български граждани. Тегленото е станало между октомври и 30 декември  от повече от десет банкови клона.

Последните тегления са били заявени /предвидени/ за 30 декември 2015 г. и 04 януари.

Главният прокурор е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи с схемата. До момента е установено, че са извършени над 25 финансови операции и са изтеглени над 2 милиона евро.

В резултат на проведената на 30 декември спецоперация и съдействието, оказано на българските правоохранителни органи от партньорски служби на държави-членки на ЕС, е предотвратено изтеглянето на още 5 милиона евро

Привлечени като обвиняеми са 9 лица, спрямо 3 от които Пловдивският окръжен съд е определил мярка за неотклонение "задържане под стража", а спрямо останалите задържани при проведената мащабна специализирана операция на прокуратурата, МВР и ДАНС наблюдаващият прокурор е постановил задържане за 72 часа.

Уведомени са дипломатическите представителства на засегнатите държави по линия на международния обмен и Националното бюро на България в Евроджъст е регистрирало казуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименMILICIONERI dolni KUDE sa cifrite ot *** be GOVEDA KRADCITE SA boiko borisov ,dogan i drugi BOKLUCI MILICONERSKI toja TUP narod njama li da se osuznae dokoga ste turpi toja MILICIONER ministur-PREDATELJA
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че пак са им се обадили от западните служби, че и бг прокуратурата да отчетат малко работа.Някой вярва ли, че нашата прокуратура, изобщо прави подобни разследвания?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четири милиарда изчезнаха ,да не са се върнали?Онова пълното да не се раздвижило в покупките,не вярвам някой да пита?
12
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
E da de, ama nali nashite banki sa rabotili s tezi pari. Togava im beshe hubavo kato im gi vnasiaha,a sega kato gi tegliat,ne gi davat. kogato vzemat e dobre,kogato davat-zle.hich da ne se uslushvat,ami da vrashtat chujdite pari,che da ne se razpraviat s mafiiata.kazah !
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прокуратурата и ДАНС - много чавръсти, а за 6те милиарда на КТБ-меланхолични!Тия служби не само че спът, ами ихъркат! Явно са намазали и те нещо т милиардите?
10
2
 
2
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
...Eh-h-h komuneta , komuneta-milichki,kamatni,krasavchiki,nenaglqdnie...i t.n. i t. n. ...Ivanushki,Ivanushki,chestit imen den...i da pocherpite po vodochke,po malenkoi...nalei, nalei, nalei...
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов стои зад Доган и Пеевски.Борисов се възползва от мнoгoто му избиратели.Мислисе за винаги да там.Незабавно трябва дасе арестува гн Премиера,със неговата чета.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не виждам измама. Доган има косултански договор. Изпълнява го и му превеждат 2000000. Къде е измамата?
7
1
 
15
 
! Отговори
Емил преди 8 години
Бе какво пране на пари ?Това си е жива измама.Явно пак няма да ги осъдят с такова обвинение.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данс и прокуратурата имат ли обяснение, как Пеевски от притежател на един Опел 99-*** година, изведнъж стана мултимилионер?!?
5
1
 
12
 
! Отговори
mic6 преди 8 години
тва е минало покрай пране на пари, ***
4
3
 
6
 
! Отговори
ХМ преди 8 години
Пропуснали са да напишат само, че има и български фирми изгорели и то с доста парички
3
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прокуратурата обаче спи относно над 4 милиарда от КТБ. Защо ли ?!?
2
3
 
16
 
! Отговори
Бай Миле преди 8 години
Ами те от Икономическа и ДАНС повече от обикновена измама не могат да разберат. Единствените хора, които бяха компетентни да се занимават с това бяха от Инспектората на НАП, който бе съкратен /неслучайно/ в края на 2010-та!
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои са тези ЕС страни и толкова ли са *** да ги мамят по тази схема?!