Зам.-министър Русева: Даваме на бизнеса втори шанс

Правосъдното министерство готви промени в няколко закона
Обновена: 11 яну 2016 22:08 | 11 яну 2016 20:18, Анисия Иванова
8
Зам.-министър Русева: Даваме на бизнеса втори шанс
Снимка: Bulgaria On Air

Нов пакет от мерки, включващ промени в закона за малките и средни предприятия, както и в детското правораздаване, предвижда министерството на правосъдието тази година. За това съобщи зам.-министърът на правосъдието Вергиния Русева пред телевизия Bulgaria ON AIR. Русева беше част от екипа на подалия оставка Христо Иванов.

"Решаваме да продължаваме безотказно и възможно най-бързо започнатата съдебна реформа. Подаването на моята оставка беше естествен процес след напускането на министъра. Аз съм в неговия екип, а целият му екип следва да подаде оставка, за да може да се улесни избора за екип на следващия министър", поясни тя. По думите ѝ Русева получила покана от сегашния правосъден министър Екатерина Захариева.

Тя уточни, че също не е била съгласна с парламентарното решение за закона за съдебната власт и по този начин изразила протеста си. Важността на присъствието си в новия екип на Захариева зам.-министърът подчерта с аргументите, че през изминалата година министерството е подготвило няколко значими проекти, които предстояли да бъдат внесени в Народното събрание.

"Не трябва да забравяме малкия и среден бизнес. Искаме да направим изменения в Търговския закон, Закона за особените залози и Закона за търговския регистър. Да облекчим бизнеса и да му дадем втори шанс, особено на добросъвестните търговци, които изпиват някои затруднения", поясни Русева.

Министерството щяло да внесе специално ново производство, съществувало преди 1943 г. - т.н. "предпазен конкордат", който сега ще се казва "Производство по стабилизация на фирмите". То ще бъде част от търговския закон и ще предхожда търговската несъстоятелност, в която също има много несъвършенства, добави Русева. "През януари чакаме доклада на Световната банка, за да можем да направим и там съответните корекции", обясни тя.

По думите ѝ законът за фирмите се явява една от основните направления на работа на министерството, тъй като "бързото съдебно производство е изключително важно за чуждите инвеститори".

Тя не пожела да даде конкретна прогноза за това кога ще бъде осъществена съдебната реформа, но поясни, че новите предложения предстоят да бъдат изработени до края на февруари.

"Какви ще бъдат конкретните изменения в закона за съдебната власт - ще видим. Много рано да се каже сега, защото това не е едноличен акт на министъра на правосъдието и неговия екип. Много широка общност от хора ще бъдат събрани, за да предложат изменения в закона за съдебната власт".

Значителни промени ще бъдат внесени и в наказателно-процесуалния кодекс, касаещи се до престъпления, извършени от непълнолетни, посочи тя.

Челият разговор чуйте във Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглост! какъв втори шанс ще давате вие които съсипвате бизнеса бе кранто.
3
0
 
0
 
! Отговори
Mersi преди 8 години
*:-)
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NA TAZI MARSHA BIZNESA I PLASHTA ZAPLATATA-ZASHTO TYA TRIABVA DA MU DAVA ,,SHANS"?
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсурдистан!! И от такива парцали зависи съдбата на малкия бизнес. Ако спра рекета за 3 месеца, Винету ще се похвали не с 4 а с 8%.