Мъж опита да продаде антични монети

Прокуратурата в Смолян внесе обвинителен акт срещу иманяря
15 яну 2016 21:15,
6
Мъж опита да продаде антични монети
Снимка: Архив Булфото

Окръжната прокуратура в Смолян внесе обвинителен акт за иманярство срещу 35-годишния Борислав К. от с. Ерма река, съобщиха от прокуратурата.

Обвинението е за три антични монети, които Борислав открил и опитал да продаде.

Иманярят е разкрит при опит да пласира антиките през август 2015 г. Мъжът открил находките с металотърсач, с който обикалял в района на с. Ерма река.

Според експертиза от музейни специалисти двете намерени сребърни монети са сечени по времето на Октавиан Август и Марк Антоний, а третата е месингова тракийска. Експертите ги оценят на обща стойност 1350 лв. Иманярят се опитал да ги продаде за 8 000 лв.

Борислав К. е безработен, купил си металотърсача чрез поръчка по интернет, уточняват от прокуратурата. Предполага се, че монетите с археологична стойност са открити в местността "Манастирище" край с. Ерма река.

Предстои Окръжният съд в Смолян да насрочи дата за разглеждане на делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия монети ще бъдат конфискувани,ще постъпят в някой музей,ще им направят копие и ще бъдат изнесени и продаени навън.От В.Търновския музей нали откраднаха хиляди монети.А как станаха колекционери тия с антики за милиони.Нима са наследствени от баба им?
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казват,че всичко под земята е собственост на държавата.Ми те и трезорите на банките бяха под земята,но ги ограбиха по Виденово време,и настъпи хиперинфлация.Къде са делата за пладнешкият обир на държавата и народа?
1
0
 
17
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Трябва държавата да изкупува такива находки, защото следващият ще ги претопи.