По 200 души на съд годишно за ментета

Повечето обаче признават и си намаляват наказанията
Обновена: 15 яну 2016 07:08 | 15 яну 2016 07:08, Веселина Йорданова
9
По 200 души на съд годишно за ментета
Снимка: архив, БулФото

Около 200 души всяка година отиват на съд заради производството на ментета. Те отговарят пред Темида за престъпления против авторските права.

Голяма част от тях обаче признават вината си, сочи статистиката на Върховната касационна прокуратура, предоставена на "Монитор".

Тези закононарушения са регламентирани в два члена в Наказателния кодекс – 172а и 172 б, в които са включени продажбата на стоки с търговска марка без съгласието на притежателя й, както и промишлен дизайн, сортове растения или порода животни.

Законът предвижда наказание и за записването, възпроизвеждането, разпространението и излъчването на чужди обекти на авторско право (най вече музикални произведения) без съгласието на носителя на това право.

Според разследващи най-честото нарушение е продажбата на дрехи и обувки, които копират световноизвестни марки.

Има обаче и доста дела за имитации на дизайн, като на готовия продукт е поставено логото на друга фирма.

Статистиката на прокуратурата сочи, че разследванията на незаконно записване и разпространение на чужди песни и видеоклипове са малка част от общия брой на престъпленията против интелектуалната собственост.


9
Още по темата: фалшиви стоки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с предварителното признание ми звучи като предварително нагласена присъда. Ако е 5-15 и съдията е решил да са 10г. примерно, ако си признае пак ще са 10/от 15/! Работата на разследващите е да докажат престъплението!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бреййй много богати сме били бе - 200 души x 600лв на месец издръжка затворник...а останалите?!