Големият удар или как се хаква тотото за 60 секунди...

Момчетата, "спечелили" джакпота, се изправят пред съда
18 яну 2016 17:07,
133
Големият удар или как се хаква тотото за 60 секунди...
Снимка: архив Булфото

Само за 60 секунди 19-годишният първокурсник във Висшето военноморско училище във Варна и отличник от местната математическа гимназия Николай Маринов успява да хакне системата на спортния тотализатор, да нанесе печелившите числа от играта 6 от 49 в свой фиш, за да прибере джакпот от 5 026 320, 60 лв.

На 26 юни 2014 г. младежът и първият му братовчед Продан Маринов, второкурсник също във военноморското училище, са на път да осъществят една от най-големите измами в игрите на щастието у нас. Планът, който е добре замислен, обаче не успява и 40 дни по-късно курсантите са разкрити и арестувани.

Днес младежите застават пред съдия Николай Младенов от Софийския градски съд по обвинение в измама в особено големи размери. Според прокуратурата извършителят е Продан, а Николай, който всъщност е мозъкът на операцията - помагач. Той има и обвинение за компютърно престъпление.

Още по темата

Историята на един от най-големите удари по тотото у нас разказва "24 часа".

В края на юни 2014 г. стортният тотализатор натрупва впечатляващ джакпот в играта 6 от 49 - повече от 5 млн. лв. Истерията е повсеместна. Печелившата комбинация във второ теглене на играта 6 от 49 е уцелена от варненец, купил един фиш, и то само за 70 стотинки.

Според прокуратурата братовчедите Николай и Продан, които са и много близки приятели, подготвят големия си удар 6 месеца.

През това време Николай успява да научи IP адресите и паролите на тотализатора и на фирма "Декарт", дружеството, което поддържа комютърната му система и чрез тях да стигне до компютърните данни.

Разследването не успява да установи как Николай е достигнал до паролите и IP адресите.

Пробивът става през потребителското име на Виктор Стефанов, шеф на дирекция "Интеграция" във фирма "Декарт". Тя пое модернизацията на тотото през януари 2012 г. и изгражда нова система на защита.

По време на разпитите в полицията Стефанов е категоричен, че не е давал данните си на когото и да било. Заради опасност от хакерски атаки фишовете с числата се въвеждат на три места.

Преди тегленето на всеки тираж те се архивират на дискове. Единият диск се заключвал в трезора на тотото, а другият - в кабинета на шефа на тотализатора. След тегленето на тиража се сравняват данните в сървъра и в дисковете.

На 26 юни, часове преди тегленето, Продан купува фиш за 51-ия тираж на тотото от пункт във Варна. В 19:33 ч от компютър с IP адрес, регистриран на името на бащата на Николай - Ивайло Маринов, отличникът математик прониква от IP адреса на фирма "Декарт" в системата на тотализатора. Той успява да промени числовата комбинация във фиша, купен от братовчед му, на печелившата.

Служителите на тотото твърдят, че разбрали за пробив в системата на 4-ата минута. Разследването установява, че хакерите са в сървъра между 19:33 и 19:42 ч, когато се теглят числата и системата посочва, че има печеливш фиш. Официално обаче е обявено, че има спечелил от Варна, но за заблуда.

Междувременно служителите на тотото сравняват фишовете в системата и в дисковете. Така откриват, че при един има разминаване в числата.

На 30 юни в централата на тотото се появява Продан. Той подава написана от него молба в свободен текст, че иска да му се изплати джакпотът, защото е притежателят на печелившия фиш.

Младежът носи парченце от скъсан фиш без числа, но със сериен номер. Към молбата прилага и ксерокопие на скъсаната част от квитанцията.

Продан обяснява, че при тегленето на тиража бил с приятел, който му поискал половината от парите. Твърди, че двамата се скарали и докато дърпали ценното листче, го скъсали. Служителите на тотализатора му снимат личната карта.

В следващите три дни между младежа и служителите на тотализатора вървят усилени разговори по телефона и електронната поща, при която уточняват подробности как ще стане изплащането на парите.

Междувременно трима служители, сред които и шефът на информационната систтема на "Декарт", започват проверка.

От тотализатора подават сигнал в полицията още на 1 юли. Един месец криминалистите изясняват как е проникнато в системата. Включват и СРС-та.

Лично тогавашният шеф на тотото Белчо Иванов, който сега е член на Управителния съвет, дава съгласие за използването на бръмбарите.

Самият Продан започнал да се държи странно пред приятелите си, разказват те пред разследващите. Според тях второкурсникът се тревожел, че може да го следят. Започнал да се оглежда, станал внимателен. Момчето постоянно сменяло симкартите на телефона си.

На 1 август братовчедите отново пристигат в София и Продан се среща с шефа на тотализатора Белчо Иванов и главния счетоводител Бояна Георгиева. Той отново разказва версията за приятеля, който му скъсал от яд квитанцията.

Попълва образците на тотализатора и дава банкова сметка, на която да му бъдат преведени парите.

Междувременно полицаите вече са по петите на момчетата и на 7 август те са задържани от Икономическа полиция във Варна. Приятелите на Продан казват пред полицаите, че той няма умения да хакне сървъра на тотото. Такива способности обаче има братовчед му - впечатляващ с математическите и компютърните си умения.

Слабичкото момче завършва през 2014 г. елитната математическа гимназия "Д-р Петър Берон" в града с успех 5,62. Николай няма никакви проблеми с учители и съученици, не е имал и неизвинени отсъствия или някакви наказания.

Приемат го веднага и във военноморското училище, където братовчед му Продан е второкурсник.

Продължаването на обучението е един от основните мотиви момчетата да искат да излязат от ареста. Те остават зад решетките до октомври 2014 г., когато са освободени срещу по 2 000 лв. гаранция. По време на разпитите не дават обяснения.

Дали ще проговорят, за да обяснят кога и точно как са успели да проникнат в айпи адреса на фирма "Декарт", а оттам да хакнат сървъра на тотото, ще стане ясно днес в Софийския градски съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
23
 
! Отговори
head hunter преди 8 години
Тия от тотото трябва веднага да го наемат на работа срещу 100 000 лв заплата :) Другия път някой абитуриент може и да успее :)
13
2
 
44
 
! Отговори
Големи специалисти преди 8 години
Големи специалисти. Не им дошло на ума да минат през едно прокси, а така директно от компътъра на тати.А шефа на Декарт дето му откраднали паролата и той голям специалист. Сигурно е имал Ексел файл със всичките си пароли на десктопа за по лесно.Каквот ни всичкото, такива ни и секюрити експертите, такива ни и хакерите.
12
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега умни деца, умни са, ама нещо елементарно не са съобразили - то се знае предварително ще пада ли днес джакпота или няма...
11
6
 
27
 
! Отговори
Йордан преди 8 години
Кажете после, че българите нямаме огромен потенциал и остър ум. Дай Боже, потенциалът на тези две момчета да се доразвие в правилната насока и да бъде използвам за добро! Дай Боже, присъдата им да не е саморазправа с тяхната дарба, а да им даде шанс за развитие на огромния им потенциал и в България, а и по света. Дай Боже, неграмотните и бездарни оператори и директори, които са позволили пробива да бъдат изобличени. Дай Боже всичко най-добро и светло бъдеще за тези момчета! Амин
10
2
 
43
 
! Отговори
ддд преди 8 години
Никога от личния компютър бе деца!:)
9
4
 
25
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Eгати и системата дето се влиза ей така отвън без vpn или каквато и да била защита ... просто с една парола. Че тото-то е пълна измама се знае отдавна - справка рожденната дата на Тато, но да измамиш измамника е трудно :)
8
3
 
24
 
! Отговори
r преди 8 години
Това пълното момченце нямам представа как е успяло да влезе в Военноморското училище. там има физически изпити.... набирания лицеви
7
6
 
5
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Big deal, pratili sa mu na tozi nqkoi phisihng email s "xxx" link, i tozi e kliknal. Sigurno e polzwal i PC s versiq na flasha ot 2010 ...
6
3
 
46
 
! Отговори
Лафчо преди 8 години
По телевизията върви *** реклама на тото играта на Националната лотария (Пеевски). Там един младеж обяснява на дядо си, как в тяхната игра шанса бил много по-голям от традиционното тото (майката на Пеевски). И какво излиза сега? Че където и да отидете да играете, все ще бъдете измамени. БСТ и всички лотариини игри са огромна манипулация. Всеки се реди на лафката да търка билетчета, обаче когато трябва да се подпише за референдум и да гласува - "нищо нямал да промени".
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яд ги е, че не са споделили краднатото.Да си спомним едно време как тото-то пускаше еднакви числа в поредни тотализатори ;)
4
1
 
47
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
***, умни, и същевтеменно наивни деца, те не знаят ли кой има право да ги прави тези неща в България, и как са мислели да минат с тези обяснения за разминаването на цифрите, много, ама много найвно са постъпили. Но ашколсун за куража.
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така ми се струва, или това момче вдясно на снимката със синята дреха се усмихва лукаво ?!
2
6
 
5
 
! Отговори
цък преди 8 години
Чакайте, бе!!!!Пуснете мъ да си поговоря с момчетата насаме поне за Пет минути! Е, па ние, като не сме депутати и министри, не сме ли хора????
1
3
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не вкарате и кръстева у ареста? Толкова години е крала от тотото?