Големият удар или как се хаква тотото за 60 секунди...

Момчетата, "спечелили" джакпота, се изправят пред съда
18 яну 2016 17:07,
133
Големият удар или как се хаква тотото за 60 секунди...
Снимка: архив Булфото

Само за 60 секунди 19-годишният първокурсник във Висшето военноморско училище във Варна и отличник от местната математическа гимназия Николай Маринов успява да хакне системата на спортния тотализатор, да нанесе печелившите числа от играта 6 от 49 в свой фиш, за да прибере джакпот от 5 026 320, 60 лв.

На 26 юни 2014 г. младежът и първият му братовчед Продан Маринов, второкурсник също във военноморското училище, са на път да осъществят една от най-големите измами в игрите на щастието у нас. Планът, който е добре замислен, обаче не успява и 40 дни по-късно курсантите са разкрити и арестувани.

Днес младежите застават пред съдия Николай Младенов от Софийския градски съд по обвинение в измама в особено големи размери. Според прокуратурата извършителят е Продан, а Николай, който всъщност е мозъкът на операцията - помагач. Той има и обвинение за компютърно престъпление.

Още по темата

Историята на един от най-големите удари по тотото у нас разказва "24 часа".

В края на юни 2014 г. стортният тотализатор натрупва впечатляващ джакпот в играта 6 от 49 - повече от 5 млн. лв. Истерията е повсеместна. Печелившата комбинация във второ теглене на играта 6 от 49 е уцелена от варненец, купил един фиш, и то само за 70 стотинки.

Според прокуратурата братовчедите Николай и Продан, които са и много близки приятели, подготвят големия си удар 6 месеца.

През това време Николай успява да научи IP адресите и паролите на тотализатора и на фирма "Декарт", дружеството, което поддържа комютърната му система и чрез тях да стигне до компютърните данни.

Разследването не успява да установи как Николай е достигнал до паролите и IP адресите.

Пробивът става през потребителското име на Виктор Стефанов, шеф на дирекция "Интеграция" във фирма "Декарт". Тя пое модернизацията на тотото през януари 2012 г. и изгражда нова система на защита.

По време на разпитите в полицията Стефанов е категоричен, че не е давал данните си на когото и да било. Заради опасност от хакерски атаки фишовете с числата се въвеждат на три места.

Преди тегленето на всеки тираж те се архивират на дискове. Единият диск се заключвал в трезора на тотото, а другият - в кабинета на шефа на тотализатора. След тегленето на тиража се сравняват данните в сървъра и в дисковете.

На 26 юни, часове преди тегленето, Продан купува фиш за 51-ия тираж на тотото от пункт във Варна. В 19:33 ч от компютър с IP адрес, регистриран на името на бащата на Николай - Ивайло Маринов, отличникът математик прониква от IP адреса на фирма "Декарт" в системата на тотализатора. Той успява да промени числовата комбинация във фиша, купен от братовчед му, на печелившата.

Служителите на тотото твърдят, че разбрали за пробив в системата на 4-ата минута. Разследването установява, че хакерите са в сървъра между 19:33 и 19:42 ч, когато се теглят числата и системата посочва, че има печеливш фиш. Официално обаче е обявено, че има спечелил от Варна, но за заблуда.

Междувременно служителите на тотото сравняват фишовете в системата и в дисковете. Така откриват, че при един има разминаване в числата.

На 30 юни в централата на тотото се появява Продан. Той подава написана от него молба в свободен текст, че иска да му се изплати джакпотът, защото е притежателят на печелившия фиш.

Младежът носи парченце от скъсан фиш без числа, но със сериен номер. Към молбата прилага и ксерокопие на скъсаната част от квитанцията.

Продан обяснява, че при тегленето на тиража бил с приятел, който му поискал половината от парите. Твърди, че двамата се скарали и докато дърпали ценното листче, го скъсали. Служителите на тотализатора му снимат личната карта.

В следващите три дни между младежа и служителите на тотализатора вървят усилени разговори по телефона и електронната поща, при която уточняват подробности как ще стане изплащането на парите.

Междувременно трима служители, сред които и шефът на информационната систтема на "Декарт", започват проверка.

От тотализатора подават сигнал в полицията още на 1 юли. Един месец криминалистите изясняват как е проникнато в системата. Включват и СРС-та.

Лично тогавашният шеф на тотото Белчо Иванов, който сега е член на Управителния съвет, дава съгласие за използването на бръмбарите.

Самият Продан започнал да се държи странно пред приятелите си, разказват те пред разследващите. Според тях второкурсникът се тревожел, че може да го следят. Започнал да се оглежда, станал внимателен. Момчето постоянно сменяло симкартите на телефона си.

На 1 август братовчедите отново пристигат в София и Продан се среща с шефа на тотализатора Белчо Иванов и главния счетоводител Бояна Георгиева. Той отново разказва версията за приятеля, който му скъсал от яд квитанцията.

Попълва образците на тотализатора и дава банкова сметка, на която да му бъдат преведени парите.

Междувременно полицаите вече са по петите на момчетата и на 7 август те са задържани от Икономическа полиция във Варна. Приятелите на Продан казват пред полицаите, че той няма умения да хакне сървъра на тотото. Такива способности обаче има братовчед му - впечатляващ с математическите и компютърните си умения.

Слабичкото момче завършва през 2014 г. елитната математическа гимназия "Д-р Петър Берон" в града с успех 5,62. Николай няма никакви проблеми с учители и съученици, не е имал и неизвинени отсъствия или някакви наказания.

Приемат го веднага и във военноморското училище, където братовчед му Продан е второкурсник.

Продължаването на обучението е един от основните мотиви момчетата да искат да излязат от ареста. Те остават зад решетките до октомври 2014 г., когато са освободени срещу по 2 000 лв. гаранция. По време на разпитите не дават обяснения.

Дали ще проговорят, за да обяснят кога и точно как са успели да проникнат в айпи адреса на фирма "Декарт", а оттам да хакнат сървъра на тотото, ще стане ясно днес в Софийския градски съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
10
 
! Отговори
Alivetokill преди 8 години
Това ще е най честната печалба в сравнение с другите възможни,браво !!! Do it again atm
93
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 8 години
" Крадецът вика - дръжте крадеца .... " B| Жалко , че ги хванаха ...
92
0
 
0
 
! Отговори
azbe преди 8 години
blija 6i6arki
91
0
 
3
 
! Отговори
няма значение преди 8 години
С nmap и стандартни пароли на мрежови device-и до Цариград се стига...
90
0
 
42
 
! Отговори
Korean soup преди 8 години
От тотото са се усъмнили веднага, защото явно за тази седмица не са предвидили да падне печалбата. Камо ли пък да я спечели *** и пульо. Толкоз много пари няма да отидат зян просто ей така. Освен това се теглят предварително, така че да няма изненади. Тези младежи са бръкнали в канчето на тотомафията и сега ще страдат.
89
0
 
35
 
! Отговори
някой преди 8 години
ХАХАНА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ФАЛШИВОТО ТОТО С ФАЛШИВИТЕ ФИРМИ ВЗЕМАЩИ БОЛ ПАРИ ЗА ЗАЩИТА НЕКАДЪРНИЦИ И СЕГА ВКАРВАМЕ ДВЕ ДЕЦА В ПАНДИЗА ЩОТ СА ПО УМНИ ТАКА ЛИ ? И ДРУГИЯ ПЪТ КАТО ПУСКАТЕ ТОТО ПОМНЕТЕ ЧЕ ЧИСЛАТА СЕ ИЗБИРАТ ОТ КОМПЮТЪР ДЕМЕК НЯМА ДА СА ВАШИТЕ НИКОГА ХАХАХАХАХАХАХ
88
0
 
6
 
! Отговори
MAC преди 8 години
До Martin как подяволите се приниква в мак адрес, ти въобще имаш ли идея какво е това и има ли почва у нас?
87
0
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
Не могат да им докажат манипулацията. Имат някво ИП и това е!
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 111,То като погледнеш и работата на институциите пък и на където и да се обърнеш е явно, че половината мислят и работят като тукашните коментатори.
85
4
 
2
 
! Отговори
Martin преди 8 години
Е как проникнаха в IP адреса тея младежи? А успяли ли са проникнат в MAC адреса и други абревиатури съответстващи на числа?
84
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо са си за награда момчетата, да ги вземат във фирма Декарт на работа
83
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така случайно се научава парола на един от шефовете? Замислете се. Май трябва да има разследване за съучастничество.
82
1
 
45
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
А, вярвате ли още в тотото.?
81
17
 
14
 
! Отговори
Марио Петров преди 8 години
В каква държава живеем , какви коментари само !!! Щом за престъпление от особено големи размери повечето коментари са "евала" и" дано им се размине" това означава , че имаме проблем с ценностната ни система. Дали тези коментари биха били същите ако тези момчета бяха хакнали банковите сметки на тези коментатори ?
80
4
 
12
 
! Отговори
Живко преди 8 години
Умни момчета ама сега ще гният в затвора и там ще ги хакват отзад. Можеха да спечелят тези пари с ума си и работа, че те са на 20,закаде са се забързали толкова
79
0
 
60
 
! Отговори
Fan преди 8 години
Хакер, хакващ от вкъщи, с IP адрес на бащата....невероятен идиотизъм
78
0
 
10
 
! Отговори
До 63 преди 8 години
Колега,тегленето е на живо.Участвал съм в това и знам.Въпросът не е в това,а как може да се излъже компютъра и да се вкарат числата,които вече са изтеглени.И после е лесно да се подмени диска със залозите.
77
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най0добре знае как се хаква тото-то майката на Делян Пеевски-Ирена Кръстева.Милионите,които спечели като шефка на тото-то вече ги е изпрала и препрала чрез вестници и сайтове хиляди пъти.А това,че никой не я е питал откъде са и парите е проблем не само на държавата,а и наш проблем,защото това са крадени пари и от нашия джоб.
76
5
 
62
 
! Отговори
Генадий преди 8 години
Не заслужават съд, а награда. Това не са игри на щастието а измами. Браво на момчетата, че не са овце,а имат ум и го използват!
75
1
 
38
 
! Отговори
-- преди 8 години
Трудно ще измамиш най-големите мошеници - шефовете на тотото. Примерно - колко години трябва да лежи бившата шефка на тотото Ирена Кръстева (майка на Делян Пеевски), за десетките милиони с които закупи много медии и фирми?