Край на сагата "Цветанов" – невинен и за шестте "Не"-та

Шефът на депутатите на ГЕРБ е оправдан по всички обвинения
42
Край на сагата "Цветанов" – невинен и за шестте "Не"-та
Снимка: Булфото, архив

ВКС потвърди оправдателната присъда на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за отказаните СРС срещу бившия директор на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Още по темата

Решението е окончателно.

Според обвинението обаче Цветан Цветанов е сложил чадър над Тодоров. Защитата му твърди, че е отказал подслушването заради опасност от разкриване на оперативните способи, т. е., защото съществува риск прилагането на специални разузнавателни средства да стане достояние на трети лица и така да бъде провалена оперативната разработка.

Процесът за шестте "Не" -та с три удивителни, които Цветанов пише под разрешени от съдия специални разузнавателни средства по отношение на бившия великотърновски антимафиот, претърпя доста промени.

В началото Софийският градски съд осъди Цветанов на 4 години затвор. Апелативният не просто потвърди присъдата, но и коментара на реализираните СРС-та като част от цялостното му поведение като вътрешен министър.

В тези мотиви първият състав на Върховния касационен съд видя нарушение на правата му, защото не получил справедлив процес от безпристрастен съд и делото се върна отново в апелативния съд. Тогава Цветанов бе оправдан.

Според съдебния състав депутатът от ГЕРБ не може да носи отговорност за престъпление срещу правосъдието, защото в качеството си на вътрешен министър не е бил орган на наказателното производство, каквито са само съдии, съдебни заседатели, прокурори и разследващите органи.

След това делото отново се озова във Върховния касационен съд по протест на прокуратурата, който пък го оправда.

Това е последното от трите дела срещу шефа на парламентарната група на ГЕРБ. И по другите две той бе оправдан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
40
 
! Отговори
Симо преди 8 години
Е то със съдии назначени от Бойко и Пеевски друго не се е очаквало!Жалко....цялата политическа *** съсипа и унищожи страхотна страна като нашата!А иначе ни говорят как нещата се подобряват....нещастници такива, имате ли представа колко съдби и мечти на милиони хора разбихте?!
7
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изненадани няма. Интересен е фактът, че всички оправдателни присъди започнаха след като ГЕРБ се върна на власт... Иначе съдът бил независим...
6
3
 
44
 
! Отговори
Теодор преди 8 години
Някой да се учудва?
5
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После да не се чудите защо сме девета глуха на Европа.
4
5
 
37
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Разбира се че невинен ...както и Бойо и Пеевски и Доган и Бисеров и Костов и Царя ................сега е време да покажете истинския комунизъм на партията и да вкарате Сидеров в затвора за дето влезе в НАТФИЗ и за дето се изплю на публично място един път като се разхождал по улицата ! Бати диктатурата в тая държава ! И за какво беше онова гласуване ЗА или ПРОТИВ електронното гласуване ? Народа гласува ЗА ...Герб казаха НЕ ? Пълна диктатура !
3
5
 
36
 
! Отговори
бравос преди 8 години
Следващият оправдан, ще е Евстатиев от Стрелча.
2
4
 
55
 
! Отговори
:) преди 8 години
Има ли изненадани?
1
6
 
46
 
! Отговори
бай Ставри преди 8 години
Цецко, рано или късно ще ми кацнеш.