Отпечатък от ляв показалец праща Атанаска доживот

Обвиняемата не спира да твърди, че не е убила детето
26 яну 2016 09:22,
32
Отпечатък от ляв показалец праща Атанаска доживот
Снимка: Булфото, ахрив

Ще остане ли до края на живота си в затвора Атанаска Гергиева, обвинена за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие? Това ще стане ясно от решението на Върховния касационен съд.

Делото обаче все още не е стигнало дотам, защото тече срок за обжалване и протест от страните. Засега постановената с решение от 12 януари доживотна присъда от Бургаския апелативен съд, е обжалвана само от адвоката на Атанаска, пише "Стандарт".

Апелативният съд в Бургас потвърди доживотно наказание на Атанаска Георгиева за убийството на малката Алекс и измени присъдата в гражданската й част. Съдът е определил първоначален специален режим за изтърпяване на наказанието.

По 180 хиляди лева кръвнина за всеки от почернените родители на Алекс постанови съдът. Първоначално Веселин и Евалина Тодорови поискаха по 200 хиляди лева обезщетение за всеки от тях. Окръжният съд смъкна сумата на по 130 хиляди лева. Новата присъда обаче определи кръвнината да е по 180 хиляди лева.

"Първата инстанция не е отчела в достатъчна степен изпитваните от родителите сега и до края на живота им силни негативни чувства и дълбока скръб по повод непрежалимата загуба на невръстното им дете. Не е дооценила обстоятелството, че и двамата родители са останали завинаги без малката си дъщеричка, която била само на осем години, в началото на своя съзнателен живот, много талантливо, любознателно и лъчезарно дете, като доставяла гордост на майка си и баща си с музикалния си талант, била тяхна настояща радост, голяма надежда и морална опора за в бъдеще, което придава на загубата му изключително висока стойност", твърдят от съда в решението си.

Отчитайки тези обстоятелства, както и много добрите и хармонични взаимоотношения между родителите и тяхното дете, които са били изпълнени с много обич, топлина и разбирателство, Апелативният съд е преценил, че определеното от първата инстанция обезщетение 130 000 лева, е неоправдано ниско по размер.

То е и "недостатъчно да възмезди значителните морални болки и душевни терзания на майката и бащата по повод внезапната и тежка загуба на тяхното дете, имащо обещаващи заложби за прекрасна перспектива и реализация", твърдят магистратите.

"Няма да плащаме за нещо, което Атанаска не е извършила. Надявахме се да се стигне до оправдателна присъда, а вместо това увеличиха кръвнината!", категорични са пък близките на Атанаска.

Осемгодишната Александра Тодорова изчезна следобед на 10 април 2014 г. Сутринта майката на детето, Евелина Тодорова, я изпратила на училище. Там момиченцето било до около 16 часа, когато се обадило на майка си и казало, че се прибира.

Според официалната версия пред входа на жилищния блок детето срещнало Атанаска Георгиева. Разговаряли и се качили в квартирата на жената, която Александра добре познавала. Тя почерпила Алекс с плодове и лакомства, пуснала й телевизора, за да гледа детски предавания. Според обвинителния акт момиченцето било на гости около 1 час в апартамента на Атанаска, преди тя да й посегне.

В квартирата детето погледнало снимката на синовете на Атанаска и ги нарекло грозни. Смята се, че именно тези думи са провокирали Георгиева. Подсъдимата е обвинена, че умишлено е умъртвила малолетното момиче, като поставила на главата му две полиетиленови торбички и го задушила. Съдът прие, че Александра е умъртвена по особено мъчителен начин.

Съдебният лекар уточни, че след като е сложила найлонова торбичка върху главата на Алекс, извършителката я омотала с широко тиксо. Именно върху лепкавата страна на тиксото експертите са успели да намерят отпечатък от ляв показалец на Атанаска Георгиева, както и да изолират ДНК от епителна тъкан.

ДНК от смес от клетъчен материал е установена и около яката на палтото на момиченцето, което е иззето по-късно от квартирата на жената. Според адвоката на Атанаска - Калин Янев, обаче липсват убедителни доказателства за авторството на убийството, както и за мотива за извършването му.

"Много съжалявам за смъртта на Алекс. Тя беше едно прекрасно дете, малко я познавах, но съм останала с добри впечатления", заяви пред апелативния съд Атанаска Георгиева.

Тогава тя за първи път от началото на процеса се обърна към родителите на детето. През октомври Атанаска заяви пред журналисти, че ще бори "със зъби и нокти", за да бъде оправдана. Тя отново каза, че не е убила детето и е с чиста съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Какво трябва да значи "била тяхна настояща радост"?Съдията руснак ли е? Това е на смесен българо-руски език.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само се питам, кой й плаща адвокатите на тази вещица? Вероятно ние с данъците си, затова ще влачат делото по де що има инстанции, вместо да я пъхнат на топло.
26
4
 
5
 
! Отговори
иво преди 8 години
Доколкото помня бащата на детето беше убил баба и внуче на пешеходна пътека 1992 г. Жалко за детето, но както се казва, всичко се връща
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** и грозната жена, тая как някой изобщо я е взел и я е таковал, за да му роди ***?!? светът е пълен с ***...
24
0
 
9
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Значи не знам дали жената е виновна или не, но:1. в затвора всички са невинни, не знаете ли? ;)2. гледайки Атанаска, човек може да направи обосновано предположение, че синовете й наистина са грозни. Детенцето пък е било малко, те са откровени и честни до болка. Т.е твърде е възможно точно така да са се случили нещата.Пак казвам, не знам виновна или не е Атанаска. Дано българския съд в случая не греши!
23
3
 
2
 
! Отговори
рускиня преди 8 години
Само да спомена,че в САЩ има статистика - от началото на изпълнение на смъртно наказание - 173 човека бяха пратени на електрически стол по-погрешка. Всичко сочеше към тях,но след годините се разбра,че съдиите грешаха.
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нужно да има пръстов отпечатък,само по физиономията на снимката може да я пратиш доживот.
21
2
 
5
 
! Отговори
ДА НА СМЪРТНОТО!!!!! преди 8 години
ВИЖТЕ КВО!!!!!!!!!ЖЕНАТА СЕ УРЕДИ СПРЯМО МИЗЕРНИЯ ЖИВОТ КОЙТО Е ВОДЕЛА И СЕ Е МЪЧЕЛА!!!!!!!!!СЕГА ЩЕ ПОЛУЧИ ДОЖИВОТНО ГЛЕДАНЕ БЕЗПЛАТНО!!!!!!!!!!!!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
КОМЕНТАРИТЕ ОТДОЛУ преди 8 години
ТОВА НЕ СА НЕАНДЕРТАЛСКИ А КРОМАНЬОНСКИ ЧЕРТИ ДА СИ ИМАМЕ УВАЖЕНИЕТО :D
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАРПИЯДА УБИЕШ 5 ГОДИШНО, ЧЕ ПЛЕШЕЛО ГЛУПОСТИ !!!!!!!!!!!!!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понякога една дума може да отключи страшни неща, както е и станало. Жалкото е, че ако се абстрахираме от случая българинът е човек, който постоянно коментира, обсъжда... и създава невероятни битови скандали.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тая само като и видиш муцуната можеш и да не водиш следствие.
16
0
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Кръвнината се изчислява на база имотно и финансово състояние.Доходи от бизнес ,ренти и прочее.След като съда е определил такава кръвнина значи най-малко има някой друг имот!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Петър Лихваря ще ги търси от децата и.
14
0
 
15
 
! Отговори
Х преди 8 години
Лихваря гушил разследващите,сега те гушат него.Ако ми обяснят как четирима полицаи и полицейско куче при първия обиск не намерили тялото на момичето а при втория го намерили тогава ще повярвам.Номера с хремавото куче не минава.Тази таванска стая не е зала Арена Армеец.
13
0
 
10
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Тези пари, за кръвнината, може да ги плати само ако и се вземат органите за трансплантация.Някой може ли наистина да обясни как на такива "бедни въшки" им зимат кръвнината? Някакви наследствени имоти ли прихващат ?!?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази е като от някой филм на ужасите "Грешен завой" примерно
11
1
 
6
 
! Отговори
deval преди 8 години
towa ne e chovek , towa e *** , gadna twar ,koiato ako ne ja osudiat dojiwot shte bade nakazana podobawashto....
10
0
 
2
 
! Отговори
qi преди 8 години
До Анонименеии прав си,в такъв случай аз съм съгласен с тебем убийството и е заслужено
9
2
 
9
 
! Отговори
IDEL преди 8 години
До АнонименТогава щеше да е едно лицемерно дете. Децата просто са откровенни и това е най-хубавото. За съжаление, откровенноста на Алекс й е коствала живота. Мир на праха й.