Прокуратура ви е много централизирана!

Да се промени начинът на избора на ВСС, препоръча Ксавие дьо Кабан
Обновена: 30 яну 2016 11:46 | 30 яну 2016 11:36, Анисия Иванова
64
Прокуратура ви е много централизирана!
Снимка: архив Булфото

Българската прокуратура е много централизирана и йерархична. Всички хора там зависят само от един човек – главния прокурор, каза френският посланик Ксавие дьо Кабан.

Даже няма Главна прокуратура, има само главен прокурор като че ли, изтъкна той пред bTV. Според него фактът, че прокуратурата е централизирана, може да е опасен и това се е видяло по време на мандата на Никола Филчев.

Още по темата

По думите му докладът на ЕК за България показва, че не е имало достатъчно политическа воля в различните институции – парламент, правителство, ВСС, съдебна система, прокуратура, препоръките от миналата година да бъдат изпълнени.

От 1 година насам работата е малко и затова докладът не е толкова позитивен, е мнението на посланика.

Кабан припомни, че премиерът Бойко Борисов е предложил на Комисията държавите-членки да изпратят експерти да помагат и наблюдават. Според дипломата това е добра идея.

Той отбеляза, че страните от ЕС съдебните системи са различни, така че експертите ще могат да разберат какви са особеностите на българската правосъдна система, какви са трудностите, проблемите в прокуратурата и ВСС и след това да отправят независими препоръки.

Ксавие дьо Кабан не приема упрека на Румяна Ченалова, че се е намесил по недопустим начин по делото "Белведере”.

"Нямаше да се меся в това дело, ако нямаше толкова явно незаконно решение от нейна страна. Нямах друг избор”, изтъкна посланикът, който припомни, че Софийският апелативен съд е отсъдил, че решението на Ченалова на първа инстанция е абсолютно незаконно.

Той не приема и обвиненията на Ченалова, че някой му е платил, за да я атакува.

„Има хора, които не могат да разберат, че има други хора, които могат да работят само за заплатата си, за честта, за факта, че защитават интересите на държавата си. За мен това е най-голямото удоволствие в моята работа”, подчерта посланикът.

Във връзка с призива за оставки на ГЕРБ и РБ към ВСС посланикът отбеляза, че трябва да бъде приет законът за съдебната власт, който ще промени начина на избирането на членовете на ВСС. По думите му това е първата стъпка.

Той припомни също, че парламентът е решил този състав на кадровия орган да продължи до края на мандата си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
*** суверенната държава сме щом все още не'кви посланици ни коментират и дават съвети!Може нищо да не ни е у ред тук, но е абсурдно посланик да ни се меси във вътрешните дела все едно сме някаква колония на Франция :(Срамно е че никой официално не му търси обяснения за това!Суверенитет означава ненамеса във вътрешни работи! Нашия посланик в Париж дали им дава акъл че не могат да се оправят с техните проблеми, които са толкова много че не мога да ги ошиша с 200 символа... :(
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали го е казал франсето или друг-това е истината.Прокуратурата ни е едно към едно със съветската.Впрочем,защо главния прокурор да не се нарича Главен обвинител?
15
1
 
8
 
! Отговори
Пурко преди 8 години
Не му е работа да се меси г-н Глиган ( както правилно го е нарекъл Ханко - превена фамилията му от руски) още повече, че в нито има тези задачи като посланик, а още по-малко защитава някакви национални интереси. Трябва да е ясно, че ние не сме френска колония за да позволяваме подобни съвети от посланика на Франция. Още по-малко да се прави на много умен и знаеш по bTV давайки оценки на съдебна система, премиер и бизнес.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Всеки като теб може да говори каквото си иска в селската кръчма от където си и ти но когато си на дипломатически пост и особено посланник НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИШ каквото си искаш.Ето аз казвам че ти си *** ела да ме осъдиш!
13
2
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
до 21 Без Достойнство са само тези, които са прегърнали евроатлантическите скъпоценности...
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ксавие, виж там първо да се оправите с корупцията у вас, че голям резил с детенцето на мосю Фабиюс. ;)
11
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Пост 19 се отнася и до пост 18!
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са хора без достойнство и такива като това франсе ви показват този ФАКТ every day.
9
0
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До САВсичкия ви патос и плам да ни ограмотите и очовечите, отива в свирката, като ви кажа, че същия продукт на евроатлантическите скъпоценности и сред тези които прегръщат Пазвантин 1 на Републиката и го крепят във властта. А Прокурор 1 на Републиката и избран лично то Пазвантин 1 на Републиката... Схващате ли противоречието... Хайде сега, пуснете мосюто по една еко патек до картофените ниви на Кутловица, белким се намери някой да го научи на такт и елементарно благоприличие!!!!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СА 10Този казва това което му кажат да казва!!Като слушаш франсето все едно слушаш Прокопиев.А Прокопиев е ДОКАЗАН крадец и измамник който е на хранилката на американците.Но за такива НЕРАЗБРАЛИ профани като теб земята е все още плоска и Борисов е професор.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Негово Превъзходителство не счита ли,че е време да отвори Виенската конвенция от 1961 г.,допълнена през 1965 г. и до си припомни зодълженията на акредитираните в дадена страна дипломати.Това,че България няма външно министерство,което да го обяви persona non grata не е причина за разпасаното му поведение на дипломат.
6
2
 
13
 
! Отговори
Ханко от с Осеня преди 8 години
Ооооо, ето го бе... Тъкмо се бях затъжил за г-н Ксавие дьо Глиган и той не изневери, изквича познато... Мерси боку, мосю, ама вие си гледайте абдесламите там, а нас оставете нашата държава. Виж ако имате пари е друга работа, ние останалото си го имаме. Компрьоне?
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малийййй, и тук са полуделите Хуни от ГЕРБ и БСП !???
4
11
 
6
 
! Отговори
СА преди 8 години
Като чета коментарите си мисля,че всички са доволни от правораздавателната ни система!!Човека казва как е по света отпреди 50 години,че и повече,ама бай *** си харесва начина на живот и това е!Турско да беше по-хубаво щеше да е!!
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как чакам момента когато български посланник във Франция ще дава акъл на франсетатакак да си управляват държавата.П.П.Ако имаше правителство в Бг този трябваше да го отзоват НЕЗАБАВНО.Но нямааааа а има само едни селски бек начело.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цацаров трябваше отдавна да глоби Кабан за обида на прокурорите и ВСС.
1
7
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Айде, чиба, твар мерзка! Тук да не ти Мали!?? Ходи из Африка да даваш акъли...