България гони Захра – иранката, която замени Аллах с Христос

22-годишното момиче иска закрила, в Иран може би я грози смърт
11 фев 2016 17:52,
146
България гони Захра – иранката, която замени Аллах с Христос
Снимка: flickr

В Административен съд - Бургас е образувано дело по жалбата на Захра Шахсавани, гражданка на Иран, която оспорва отхвърлената й молба за предоставяне на международна закрила у нас.

Това е втората по ред молба на младото момиче. Още през 2014-а Захра иска да й бъде предоставен статут на бежанец с хуманитарен статус, но молбата й е отхвърлена.

В края на 2015 г. Шахсавани отново се обръща за помощ към Регистрационно-приемателен център за бежанци в село Баня. Тогава Захра разказала, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена, заради религията, която е приела.

Момичето е на 22 години, а причината, поради която животът й в Иран е заплашен е, че преди години тя приема християнството и оставя исляма зад гърба си.

В ислямската република на преминаването от Аллах към Христос не се гледа с добро око. Хората, направили това, често са съдени за вероотстъпничество. Ако някой бъде признат за виновен, присъдата може да бъде дори смърт.

Младата жена говори перфектен български език. Казва, че е напуснала Иран заедно със сестра си още през 2013 г., тъй като там животът бил много тежък.

Преследвали семейството й, защото опитали да развиват частен бизнес. Майка й и сестра й дори са били арестувани.

"Вкъщи имахме Библия. Започнах да я чета и като видях чудесата в нея, повярвах! Обичам България и искам да остана тук", разказва момичето пред бургаския "Флагман".

Захра се установява в Несебър през септември 2014 г. Повече от година работи във фризьорски салон в морския град, където и живее. Кръстена е, а на врата си носи златен кръст – един от най-важните християнски символи. Редовно ходи на църква и дори помага във всички мероприятия. За това свидетелства и пастор Христо Якимов.

"Запознахме се с нея през 2013 г. Тогава дойде в църквата. Направи ни впечатление, че седеше най-отзад и плачеше неутешимо. Опитахме се да направим връзка с нея, но беше трудно, тъй като не говореше български, а само малко английски. По начина на кръстене разбрахме, че е християнка. Посещава редовно богослужения, а вече говори и пише перфектно на български", разказва пастор Якимов в съдебната зала.

Той добавя, че няколко семейства искали да осиновят Захра и с това да се решат проблемите й. Но у нас подобно нещо е невъзможно, защото вече е навършила пълнолетие.

"За мен България е моята държава! Не мога да си представя живота извън нея, без приятелите ми и без вярата", казва младата жена в съдебната зала. Нейната сестра също е християнка и живее със съпруга си в Швеция. Но Захра отказва да напусне България, въпреки че ще има много по-уреден и спокоен живот в скандинавската държава.

Молбата на Захра е отхвърлена по съображения, че "чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Спрямо нея не са налице основанията за предоставяне на хуманитарен статут".

В решението административният орган се е позовал на справка от Дирекция "Международна дейност", според която за молителката не съществува реална опасност от тежки посегателства, няма въоръжени конфликти на територията на Иран, решението на Шахсавани да напусне държавата не е продиктувано от тежки заплахи за живота и или личността й като цивилно лице.

Делото бе отложено за 2 март за представяне на допълнителни доказателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
10
 
! Отговори
Поли преди 8 години
СРАМ! Половин България избяга, а това момиче иска да живее в такава държава, чиито граждани бягат от нея и ние не искаме да я приемем, а ще я пратим на сигурна смърт!!! Колко евреи сме спасили навремето, а сега едно-единствено момиче не може да спасим. Толкова ли няма място в обезлюдяла България. ... дори има теория, че прабългарите дошли от Персия /днешен Иран/
75
0
 
5
 
! Отговори
Вяра преди 8 години
До ЩомМомичето е протестантка, а там не си сменят имената.
74
0
 
2
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Успех на делото на 2.3.2016!
73
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Пълно безумие е да лишим Захра, приела Христос като Бог и Спасител, от убежище!Това значи, че я пращаме на сигурна смърт.Иран е шариатска държава, което ще рече, че държавното право съвпада с ислямското религиозно право.А според шариата (ислямския религиозен закон) за вероотстъпничество от исляма наказанието е смърт!!
72
0
 
12
 
! Отговори
Захарий преди 8 години
Абе я оправете документите на момичето и й дайте статут на бежанец, че ще влезем пак в световните медии с поредната срамота! Самият факт, че досега не е потърсила фиктивен брак, за да остане, означава, че иска да спазва всички закони в България (жалко, че не знае колко порблематично е това)! А тия чиновници от с. Баня, Нова Загора или където и да е, да вземем да ги пратим тях в Иран да видят какво е, а?
71
5
 
34
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Оставете я в България, за разлика от ислямистките диваци идващи на тълпи момичето не представлява опасност и е станала християнка. Ако се върне в Иран могат да я убият затова, че е оставила исляма. В подобни случаи трябва да сме милостиви към такива хора.
70
1
 
11
 
! Отговори
0 преди 8 години
До НиколаНай-вероятно другаде е зарито кучето. Това е само една статия във вестник, казва ли ти някой какво става.
69
3
 
27
 
! Отговори
Никола преди 8 години
Направо не мога да ги разбера, тука пристигнаха хиляди бандюги, ислямисти, муджахидини, терористи и друга всякаква *** и им правим поклони, а тея *** от една банкрутирала институция, поклонници на финикийски знаци и на едни източни *** им пречи едно момиче. Може би съдиите не знаят, че в Иран има шариатско правосъдие, по което за вероотстъпничество се налага смъртно наказание и то по един брутален начин. Да си пуснат клипчета в НЕТА да видят как постъпват в Иран с прелюбодейките, бе
68
18
 
5
 
! Отговори
Щом преди 8 години
като е приела християнството как и е името?Християнка не се връзва със Захра Шахсавани.
67
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***.и. мръсни! Значи на 20 годишни изнасилвачи даваме статут, ама на на 22 годишно момиче-християнче- не даваме! Каква е тази държава, бе, ние християни ли сме, какви сме!Как да помогнем на момичето? Подписка няма ли, протест, ако я върнат в Иран ще я убият 100%. Тя е истински бежанец, на който да дадем закрила, а не останалите, които ни домъкват тук. Хора, кажете как да помогнем? Сериозно
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви данни бе?На нашето туркоманско правителство християни и българи не му трябват.Я си помислете колко време и какви документи се изискват от българите от Украйна,Молдова и Македония.
65
4
 
37
 
! Отговори
Duhku4e преди 8 години
Какви са тез простотии бре бургаски прости съдии,приемаме всякакви муджахидини,а не искаме да приемем едно Християнско дете,аман от дебелогъзие и овчедушие,поогледайте се ве мърди,не останаха Християни в Бг.Ибрици мръсни,ако беше някое турче веднага щяхте да му дадете гражданство....Анатема!
64
9
 
27
 
! Отговори
салих преди 8 години
Тя е християнка. това е достатъчно за да и дадат статут.Сигурно искат подкуп.Друго обяснение нямам.Разбирам да се спазваха законите в България и да се прилагаха от магистратите , но понеже това не е съвсем така, може да се направи нещо за това момиче.
63
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бургаските съдии я изпращат на сигурна смърт , църквата си кара Мерцедесите ... а преди да ни обездушат комунистическите гад.ове и техните синчета , хората , заедно с църквата , спряха вагоните с 50 000 български евреи ! Дано все пак хората , които я познават да се застъпят за нея , това е абсолютна лудост , при положение , че пускаме хиляди *** ..терористи какви ли не ! ЛУДОСТ , всичко е наобратно тук !
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно същите тъмни сили който днес се опитват да внушат на Българина че тябва да бъде съпричастен и състрадателен.същите тъмни сили подкрепят емогрантската инвазия в Европа. Гражданската война между Културоте и гените е неизбежна !!!
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така Петре, толератноста ще погуби западна Европа
60
2
 
24
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Толератноста е погубила много цивилизаций преди нас, няма да ни подмине и нас.
59
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема на иранката е много сериозен, първо не е руска *** за да и дадат веднага гражданство и второ не си е платила където трябва.
58
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Определено на тая и шума който се вдига около екстрадацията и. има нещо гнило. Има тъмни сили сомат за тая Пропаганда !!!
57
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се върне там от където са и корените и гените.И нека спомогне за изграждането и възраждането на своя народ.