България гони Захра – иранката, която замени Аллах с Христос

22-годишното момиче иска закрила, в Иран може би я грози смърт
11 фев 2016 17:52,
146
България гони Захра – иранката, която замени Аллах с Христос
Снимка: flickr

В Административен съд - Бургас е образувано дело по жалбата на Захра Шахсавани, гражданка на Иран, която оспорва отхвърлената й молба за предоставяне на международна закрила у нас.

Това е втората по ред молба на младото момиче. Още през 2014-а Захра иска да й бъде предоставен статут на бежанец с хуманитарен статус, но молбата й е отхвърлена.

В края на 2015 г. Шахсавани отново се обръща за помощ към Регистрационно-приемателен център за бежанци в село Баня. Тогава Захра разказала, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена, заради религията, която е приела.

Момичето е на 22 години, а причината, поради която животът й в Иран е заплашен е, че преди години тя приема християнството и оставя исляма зад гърба си.

В ислямската република на преминаването от Аллах към Христос не се гледа с добро око. Хората, направили това, често са съдени за вероотстъпничество. Ако някой бъде признат за виновен, присъдата може да бъде дори смърт.

Младата жена говори перфектен български език. Казва, че е напуснала Иран заедно със сестра си още през 2013 г., тъй като там животът бил много тежък.

Преследвали семейството й, защото опитали да развиват частен бизнес. Майка й и сестра й дори са били арестувани.

"Вкъщи имахме Библия. Започнах да я чета и като видях чудесата в нея, повярвах! Обичам България и искам да остана тук", разказва момичето пред бургаския "Флагман".

Захра се установява в Несебър през септември 2014 г. Повече от година работи във фризьорски салон в морския град, където и живее. Кръстена е, а на врата си носи златен кръст – един от най-важните християнски символи. Редовно ходи на църква и дори помага във всички мероприятия. За това свидетелства и пастор Христо Якимов.

"Запознахме се с нея през 2013 г. Тогава дойде в църквата. Направи ни впечатление, че седеше най-отзад и плачеше неутешимо. Опитахме се да направим връзка с нея, но беше трудно, тъй като не говореше български, а само малко английски. По начина на кръстене разбрахме, че е християнка. Посещава редовно богослужения, а вече говори и пише перфектно на български", разказва пастор Якимов в съдебната зала.

Той добавя, че няколко семейства искали да осиновят Захра и с това да се решат проблемите й. Но у нас подобно нещо е невъзможно, защото вече е навършила пълнолетие.

"За мен България е моята държава! Не мога да си представя живота извън нея, без приятелите ми и без вярата", казва младата жена в съдебната зала. Нейната сестра също е християнка и живее със съпруга си в Швеция. Но Захра отказва да напусне България, въпреки че ще има много по-уреден и спокоен живот в скандинавската държава.

Молбата на Захра е отхвърлена по съображения, че "чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Спрямо нея не са налице основанията за предоставяне на хуманитарен статут".

В решението административният орган се е позовал на справка от Дирекция "Международна дейност", според която за молителката не съществува реална опасност от тежки посегателства, няма въоръжени конфликти на територията на Иран, решението на Шахсавани да напусне държавата не е продиктувано от тежки заплахи за живота и или личността й като цивилно лице.

Делото бе отложено за 2 март за представяне на допълнителни доказателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Македонците получават български паспорти без да се водят бежанци."---Те са си българи, само дето живеят зад границата, в изкуственото образувание "Македония".По същия начин, по който Западна Германия (ГФР) считаше немците от ГДР за свои граждани, живеещи по силата на историческите обстоятелства в изкуствената държава "ГДР" и им даваше паспорти веднага, щом се измъкнеха и стъпваха на територията на ГФР.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но реално институцията която може да направи нещо в този случаи не е точно съда и те могат да решат казуса, но те по принцип са много зле камо в този случай,а е българската църква те имат и тази власт.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всеки му е ясно че върне ли се там ,особено ако е покръстена в България смъртното наказание е Факт.
53
3
 
19
 
! Отговори
Giovanni преди 8 години
Не знам защо е това джавкане в коментарите.По добре помислете как да се помогне на момичето защото върне ли се го очаква смърт.Работил съм една година в Иран и знам че това е истината.Който е на повече години помни комунизма и липсите на свобода от това време.Както и забраната на религията. Има много християни осъдени и в България.А в Иран е още по строго. Въпреки че повече от хората са готини.И там се ръсят вицове - т.н политически. И там се пазят от "ушенца". Но смъртното наказание е факт.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но българката патриаршия няма влияние на иранска територия.Незнам откъде ви е информацията че има там влияние.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българската православна църква Българска патриаршия е независима, и каква мислите че и ролята ,само да има къде да си запалите свещичка когато решите ,Тя има и едни куп други функции.И една от тях е защита на православните християни.
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако е покръстена от българската църва наистина я чака смърно наказание.Ако е католическа малко по различно стоят нещата поради силното влияние на Папата.Но също не се приема добре.Тука изпукате едно нещо Българката Църва не може да си позволи такива компромиси,Ако я върнат обратно Българката Църва обезсмисля функциите си .Така че е почти сигурно е те наблюдават събитието внимателно и ако трябва ще се намесят.
49
0
 
4
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До АнонименДано те хванат в Турция за да промениш мирогледа си.
48
3
 
16
 
! Отговори
българин християнин преди 8 години
не България а някой безбожници антихристи комунисти гонят новопокръстената иранка българин християнин никога няма да направи това безчинство
47
0
 
1
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До АнонименЗаблуден.
46
1
 
17
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Това е чиста гавра. Президентската институция трябва да се закрие, явно помака работи за ИДИЛ.
45
11
 
2
 
! Отговори
pasha преди 8 години
isliama e religia koqto ne moje dase zameni za nishto na sveta !!!
44
0
 
4
 
! Отговори
ууу преди 8 години
До АнонименИ свинята не става човек. Написаното от теб е доказателство.
43
1
 
11
 
! Отговори
nina преди 8 години
#79Вие можете да си казвате каквото си искате.Но ако са ваши коментарите,които опровергавам,то тогава казаното от вас са неверни неща.В Иран има християнско малцинство,което не е подложено на наказание или преследване от шериата.Но отказването от ислямската религия и приемането на християнството се преследва според шариата,които е религиозния закон в Иран.Другото невярно-Иран не е светска държава,Иран е ислямска република,където шериата е върховния закон.А относно това момиче-дори и да не бъде осъдена на смърт,тя със сигурност ще влезе в затвора там.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е *** сме! Човек които се е интеригрилал перфектно!
41
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MUSULMANI,NOVI HRISTIANI NE NI TRIABVAT-TOVA E DELO NA LUKAVIA.OVZA SVINIA NE STAVA.
40
3
 
7
 
! Отговори
nina преди 8 години
До до 58Кога тези половин милион иранци са приели християнството-преди или след Ислямската раволюция?
39
3
 
13
 
! Отговори
nina преди 8 години
#55Като арабист,изучавал Ислям,малко трудно мога да говоря глупости по темата.Относно вероотсъпничеството в Исляма-наказанието днес варира от екзекуция,затвор до липса на такова.Но според шарията е невъзможно да се сключи брак с вероотстъпник,както и се губят правата на децата,наследство и тнт.1985-2006 година има 6 изпълънени смъртни наказания за вероотсъпничество в ислямски държави.Колкото до Иран,то вероотстъпничеството се наказва със закон и той е смърт-това можете да прочетете в документа за Човешките права в Иран-на английски.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македонци, българи от Западните покрайнини, молдовци и др. с български корени доказват с документи /и с много подкупи/ българските си корени и получават гражданство по произход. Тази жена не може да получи гражданство по произход. Може да се омъжи и ще й дадат след време гражданство по натурализация. Или може да инвестира мисля, че 1 млн. лева беше в България със откриване на работни места и ще й дадат веднага гражданство /демек да си го купи/. Това са вариантите.
37
25
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Колко трогателна история.трябва да я съжаляваме ли,хитър ход,идва в Европа сменя исляма с християнството и забравя за родния Иран,там вече е опасно за живота и,и няма връщане назад.Да ама не нито една европейска страна не дава обежище въз основа на това ,че някой си е сменил религията.И ако това умряло куче не бъде изхвърлено от БГ ще дойдат още много кандидат християни.