България гони Захра – иранката, която замени Аллах с Христос

22-годишното момиче иска закрила, в Иран може би я грози смърт
11 фев 2016 17:52,
146
България гони Захра – иранката, която замени Аллах с Христос
Снимка: flickr

В Административен съд - Бургас е образувано дело по жалбата на Захра Шахсавани, гражданка на Иран, която оспорва отхвърлената й молба за предоставяне на международна закрила у нас.

Това е втората по ред молба на младото момиче. Още през 2014-а Захра иска да й бъде предоставен статут на бежанец с хуманитарен статус, но молбата й е отхвърлена.

В края на 2015 г. Шахсавани отново се обръща за помощ към Регистрационно-приемателен център за бежанци в село Баня. Тогава Захра разказала, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена, заради религията, която е приела.

Момичето е на 22 години, а причината, поради която животът й в Иран е заплашен е, че преди години тя приема християнството и оставя исляма зад гърба си.

В ислямската република на преминаването от Аллах към Христос не се гледа с добро око. Хората, направили това, често са съдени за вероотстъпничество. Ако някой бъде признат за виновен, присъдата може да бъде дори смърт.

Младата жена говори перфектен български език. Казва, че е напуснала Иран заедно със сестра си още през 2013 г., тъй като там животът бил много тежък.

Преследвали семейството й, защото опитали да развиват частен бизнес. Майка й и сестра й дори са били арестувани.

"Вкъщи имахме Библия. Започнах да я чета и като видях чудесата в нея, повярвах! Обичам България и искам да остана тук", разказва момичето пред бургаския "Флагман".

Захра се установява в Несебър през септември 2014 г. Повече от година работи във фризьорски салон в морския град, където и живее. Кръстена е, а на врата си носи златен кръст – един от най-важните християнски символи. Редовно ходи на църква и дори помага във всички мероприятия. За това свидетелства и пастор Христо Якимов.

"Запознахме се с нея през 2013 г. Тогава дойде в църквата. Направи ни впечатление, че седеше най-отзад и плачеше неутешимо. Опитахме се да направим връзка с нея, но беше трудно, тъй като не говореше български, а само малко английски. По начина на кръстене разбрахме, че е християнка. Посещава редовно богослужения, а вече говори и пише перфектно на български", разказва пастор Якимов в съдебната зала.

Той добавя, че няколко семейства искали да осиновят Захра и с това да се решат проблемите й. Но у нас подобно нещо е невъзможно, защото вече е навършила пълнолетие.

"За мен България е моята държава! Не мога да си представя живота извън нея, без приятелите ми и без вярата", казва младата жена в съдебната зала. Нейната сестра също е християнка и живее със съпруга си в Швеция. Но Захра отказва да напусне България, въпреки че ще има много по-уреден и спокоен живот в скандинавската държава.

Молбата на Захра е отхвърлена по съображения, че "чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Спрямо нея не са налице основанията за предоставяне на хуманитарен статут".

В решението административният орган се е позовал на справка от Дирекция "Международна дейност", според която за молителката не съществува реална опасност от тежки посегателства, няма въоръжени конфликти на територията на Иран, решението на Шахсавани да напусне държавата не е продиктувано от тежки заплахи за живота и или личността й като цивилно лице.

Делото бе отложено за 2 март за представяне на допълнителни доказателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По начина на кръстене разбрахме, че е християнка."---Дн.ес.бг, много усмивки предизвиквате понякога. Да сте чували мюсюлмани или будисти или от други религии да се кръстят.
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми супер на снимките изглежда хубавка.Защо не се залюби с някой брат от църквата и да си направят семейство?В Иран е ясно,че ще я обесят.Добре де може да не я обесят а просто да я набутат в някой затвор заедно с десетки загорели изверга.Както беше вицът- смърт или бонго-бонго?
34
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
очевидно е разузнавачкащом е предала родината си ще предаде и новия си приемники Ви баламосват с религия
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 57Няма как да станеш български гражданин без да си имал статут преди това. Едната стъпка не може без другата, защото преди гражданството трябва да си пребивал тук законно.
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей тъпан ти стани мюсюлманин пък нии ще знаем че си християнин
31
30
 
7
 
! Отговори
българин преди 8 години
Ни и вярвайте на тази иранка.Привидно е приела християнството,но вътре,в себе си,е останала мюсюлманка.Ако ситуацията наложи,и три кръста ще обеси на врата,но пак ще си остане мюсюлманка.Това е залегнало в корана,като поведение на мюсюлманина в критична ситуация.Да я гонят.А,като чета коментарите,виждам,че е пълно с наивни ***.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бутни пари на адвокат-той на съдията и готово
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 55В закона може да няма наказание за това, но в Корана има и ще бъде линчувана от хората.
28
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма значение дали е християнка или мюсулманка! Щом говори български, иска да остане тук и си е намерила работа и си плаща данъците то тя е интегрирана и може да остане тук. България има нужда от хора, които уважават тази страна, искат да работят тук и са съвестни, какво значение има откъде е ...ако ще и от Марс да е.
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България гони иранка... Тя България и българите гони! Иранката поне има варианти къде да отиде, има си сестра в Швеция, ами ние накъде да бягаме?!
26
3
 
24
 
! Отговори
nina преди 8 години
#49,50Момичето е била мюсулманка преди да приеме християнството..четете преди да пишете.За вероотсъпниците в Корана си има предписание,така че е истина,че животът и там е в опасност.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
както винаги от това сайтче ни гъбаркатИран е демократична свободна странападането на санкциите го потвърждаватимаме достатъчно двукраки...аман от чужди проблемиа за нас на чиито плещи е легнанала държавата.... кога?
24
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе нека си остане в България, айде сега, напускахме какви ли не лъжци без документи, лъжещи, че бягат от войни и лежат сега на издръжка на държавата, а това младо момиче дори и работа си намерило и се издържа само, че и доброволно станало християнка! Заслужава да й се направи компромис, дори и да няма захлаха за нея, ако я върнат в Иран.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Naistina se radvam za takiva svidetelstva...edinstveniyat nachin e da se omuji za bulgarin.
22
1
 
8
 
! Отговори
+++ преди 8 години
Да подаде молба за гражданство?!?- абе вие всичките освен акъл да давате за нещо друго ставате ли? Вие живеете в България а не в някоя нормална държава. Хора къде са израснали тук, прекарали целия си живот не могат да вземат гражданство само защото не са родени тук заради *** ни законо те я пращат нея къде е от 2г ... Мислете малко преди да пишете глупости.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 39.Християнството не е забранено. Приемането на Христянството от Мюсулмани е забраненои се наказва със смърт.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 36.Да в Иран има църкви. Но те са само за потомствени Християни.Вземи да прочетеш корана преди да говориш глупости.Наказанието за приемане на Християнството е Смърт.
19
1
 
17
 
! Отговори
акуд преди 8 години
кой е тоя дето отхвърля молбята а се дават статут на индианци
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много просто - записва се в някой университет и получава студентска виза. Тъкмо и нормална професия ще има. После с трудов договор ще има и работна виза. Какъв е проблемът?
17
6
 
8
 
! Отговори
"разревах се&qu преди 8 години
На всяка историйка в сайт ли трябва да кълвем? Може да отиде в Швеция при сестра си но...избрала България. За година и половина "перфектен" български...пък България е "нейната" държава....