Велосипедист на съд за съборена пешеходка

Тя пресичала на зелено, а той минал на червен светофар
14 фев 2016 16:32,
14
Велосипедист на съд за съборена пешеходка
Снимка: Архив Bulphoto

Велосипедист от Шумен беше осъден да плати 4000 лева обезщетение на пешеходка, която блъснал, докато тя пресичала на зелен светофар. Сумата е за причинени неимуществени вреди. Това реши окончателно състав на Шуменския окръжен съд по гражданско дело, заведено от 21-годишна пешеходка срещу 36-годишния велосипедист, пише"24 часа". С това окръжните магистрати потвърдиха решението на Районния съд в Шумен от октомври 2015г., което е било обжалвано от велосипедиста. Той ще трябва да плати и около 800 лева направените по делото разноски от ищцата.

До гражданското дело се е стигнало, след като прокуратурата е отказала да образува наказателно с мотив, че на пешеходката е била причинена лека телесна повреда. По закон при такива инциденти държавата не завежда дело, но всеки пострадал може да си търси правата по частен път. Така е направила и младата шуменка.

Инцидентът е станал на 19 август 2014 г. около 18 часа. Момичето пресичало на пешеходна пътека и на зелен светофар, но била ударена от велосипедиста, който пък от своя страна е преминал на червен светофар. Момичето дори е постъпило в болница, макар и без опасност за живота.

За станалото ПТП е съставен протокол от КАТ. Контролните органи констатирали нарушение на правилата за движение по пътищата, на нарушителя е написан акт и му наложено административно наказание глоба от 100 лв. Държавата била до тук. Шуменската районна прокуратура отказала да заведе дело, т.к. нараняванията на момичето били леки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
1
 
! Отговори
Див Петел преди 8 години
Моооо ги мразим велосипедистчетата. Бутат се навсякъде и на тротоари и на платното. За тях само опънати стоманени въжета между дърветата....
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко му е взела. Едно велосипедистче се опита да ме удари на незаконната велоалея на борис и като се сетя как се изплущя след подложения прът, май цял живот ще помни гадта.
4
2
 
10
 
! Отговори
пешо преди 8 години
до 3 и 4 - в моето село, софия, е адски невероятно да имаш познат който да те разпознае баш в такава ситуация. велосипедиста, колкото и да е паднал и гледан - ако просто си беше отпрашил нищо нямаше да се случи. но той е сглупил да остане и да си даде данните на жената. не го защитавам, тъпо е да се пресича на червено и да се блъскат хора, ама тая *** да му вземе 4 бона за нищо... е малко е прекалено. дето викате, с кола да я беше блъснал, по-евтино щеше да мине.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше с кола велосипедиста сега ще ше да е само условно - 4000лева
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1, а може би и той е паднал и е нямало как да стане бързо, а е имало и повечко свидетели?
1
23
 
28
 
! Отговори
пешо преди 8 години
4000 лева, а той, за да бъде съден, явно е останал да й помогне. можел е просто да си изчезне и оная да остане с пръст в уста.