Прокуратурата – най-контролираната институция

Политиците подчиняват съдебната власт, заяви проф. Никола Филчев
Обновена: 29 фев 2016 12:03 | 29 фев 2016 10:05,
5
Прокуратурата – най-контролираната институция
Снимка: Архив Булфото

Бившият главен прокурор Никола Филчев обяви пред Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR, че се надява реформите в съдебната ни система да бъдат доведени до край, за да има така желаната справедливост в обществото

“Трябва да сме наясно – да поставим диагнозата на съдебната система – решенията се вземат под давление на външни фактори. Ефективността на наказателното правосъдие зависи от три неща – независимост, справедливост и бързина. Политиците все говорят за независимост на съдебната система, но постоянно се опитват да я подчинят“, настоя той.

По думите му няма по-контролирана институция от прокуратурата.

„Главният прокурор всяка година се отчита пред парламента, всички назначения и финансови разходи се отчитат пред ВСС“, поясни той.

Проф. Филчев обяви, че зад хубавите думи се крият лоши намерения.

„Прокуратурата е на предния фронт на борбата с престъпността, решенията не се взимат независимо, те се взимат под влияние на външни фактори – на управляващата политическа класа, или под въздействие на парите на олигарсите“, отговори той на въпроса дали има голям натиск върху главния прокурор.

Според него същинската прокурорска работа изисква спазването на закона, „другата половина е да устояваш на натиска от външни фактори“, отбеляза бившият Обвинител №1 в държавата.

„Сега разцъфтя корупцията. Тя не е нещо, което не ни е чуждо, тя е стремежът да имаш повече. Корупцията е използване на служебното положение, за да придобиеш. Корупцията винаги е дейност на властимащите и те я използват, за да забогатеят незаконно, корупцията не е дейност на бедните и социалнослабите хора“, категоричен бе той.

По думите му през тези 26 години на демокрация България се е превърнала в най-бедната, болната и корумпирана страна, „защото преходът се оказа неуспешен“, настоя Никола Филчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
ВАРНЕНЕЦ преди 8 години
Филчев е отличен юрист и голям човек. Най-добрият съдия по наказателни дела във Върховния съд. Професор по наказателно право. Като Главен прокурор той бранеше правата на гражданите и от престъпния свят и от злоупотребите на администрацията. Той направи добрини на много хора в рамките на закона. Думата му струва колкото подписа му. На никого шапка не сваля. Браво Филчев. Евалла. Голям пич си. Шапка ти свалям.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешници! Как ще контролирате прокуратурата когато тя чете библията като Дявола!