BG прокуратурата се занимавала с най-много неща в ЕС

Ясен Тодоров: У нас прокурорът е навсякъде и за всичко!
Обновена: 2 мар 2016 13:41 | 2 мар 2016 13:37, Анисия Иванова
14
BG прокуратурата се занимавала с най-много неща в ЕС
Снимка: Bulgaria On Air

В измененията на Конституцията влязоха нови моменти, който касаят прокуратурата и които ги нямаше в първоначалното предложение. Това заяви в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Ясен Тодоров, председател на етичната комисия във ВСС.

Това са по-голяма отчетност на главния прокурор, избор на членовете на ВСС от парламентарната квота с две трети, разделяне на ВСС на прокурорско-следователска и съдийска колегия, назначаване и освобождаване на магистрати и налагане на дисциплинарни наказания, както и явното гласуване във ВСС.

"От януари месец всички решения вече се вземат така", обясни Тодоров.

Според него в родната прокуратура не е нужно да се учредява длъжност зам.-главен прокурор по корупцията, по примера на Румъния

За него северната ни съседка не е най-добрият пример за правосъдие. Тодоров припомни как са започнали там промените – с разстрел на бившия държавен глава Николае Чаушеско.

По думите му трябва много ясно разграничение с какво ще се занимава прокуратурата – само с най-тежките престъпления или с всички административни нарушения, "защото българската прокуратура е прокуратурата в Европа, която се занимава с най-много неща“.

"При специализираната прокуратура например упрекът е, че няма тежки присъди и много често се стига до споразумения, условни наказания. В много европейски държави прокурорите са по-малко, но работят с огромен екип. Докато у нас прокурорът е навсякъде и за всичко“, каза още той.
 
Според него в обществото се спекулира с въпроса за политизирането на съдебната система.

"Парламентарната квота не е нещо лошо във ВСС тя е инструмент срещу капсулирането на системата. Това е един вид представяне на гражданската квота, защото депутатите са избрани от народа", каза още Тодоров.

Той коментира твърденията на прокурор Бойко Атанасов според когото в Столичното следствие има наказателни бригади за политически поръчки. Атанасов обвини прокуратурата, че действа като "шпиц команда", така че да държи в подчинение със заведени уж срещу неизвестен извършител дела министри и депутати.

Тодорови заяви, че в понеделник Бойко Атанасов е поканен в Етичната комисия, за да представи вижданията си.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разстрела на Чаушеску, е добър пример как да се процедира с червената номенклатура.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ЗАЩО Е ТАКА - ПРОСТО ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА СЪОБРАЗНО ЗАКОНА ИЛИ Я ВЪРШИ ПО БЕЗОБРАЗЕН НАЧИН В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА... ИНСТИТУЦИИТЕ В БГ НЕ РАБОТЯТ - ЗАТОВА ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ВЪВ ВСИЧКО ДА СЕ НАМЕСВА
3
0
 
7
 
! Отговори
Китов преди 8 години
"За него северната ни съседка не е най-добрият пример за правосъдие. Тодоров припомни как са започнали там промените с разстрел на бившия държавен глава Николае Чаушеско."Тоя красавец сам си набива контра-аргументите. И тука май трябваше да разстрелят някои хора навремето, че да не им се даде възможност да обладаят цялата система.
2
1
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Отдавна нямаме държава. Това, което има днеска се казва ***, но на кирилица.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този има ли огледало?