Правораздаването – каквото политиката го направи

Бойко Найденов: Съдебната власт няма как да е вън от политиката
7 мар 2016 13:00,
6
Правораздаването – каквото политиката го направи
Снимка: Архив Булфото

Който твърди, че не е политизирана съдебната власт, би излъгал откровено. Но не може да бъде по-различно. Правораздаването не е вън от политиката. То е такова, каквото политиката го направи. Това заяви бившият главен прокурор Бойко Найденов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR и допълни, че все пак законите се приемат от политиците.

Бойко Найденов е на мнение и че проблемите в съдебната власт ще се решат по политически път.

"Когато хората узреят достатъчно и делегират правомощията на дадена партия да направи промени, тогава това ще се случи. Но това се отнася за всяка сфера на обществено политическия живот", допълни той.

Според него независимостта на съда е във вземането на решения по конкретния казус.

"Всеки един съдия или прокурор трябва да взима своето собствено решение на основата на закона без външно вмешателство", посочи Бойко Найденов.

Бившият главен прокурор коментира, че българските граждани на вярват в съдебната власт.

"Не трябва да живеем с чакането на някакъв доклад в началото на годината и след това да чакаме следващия. Не е работа на Брюксел да ни оправя вътрешните ни неща, не е работата на комисията да определя какво да се случи в България", заяви Найденов.

Той изрази и резерви към намесата на външни експерти в съдебната система.

"Когато дойде един външен експерт, ще му отнеме много време преди да вникне в проблемите в системата. Те се знаят най-добре от хората, които работят вътре в нея.

Бойко Найденов изрази мнение и че не е важно кой е главният прокурор, а дали върши добре работата си.

"Съмнявам се в Белгия или Австрия да знаят името на главния прокурор. Тоест, когато системата работи добре, не е важно дали котката е черна или бяла, а да лови мишки", обясни метафорично Найденов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Поканата на външини експерти е типчен пример за "тупане на топката", непрекъснато прилаган от ББ за да непоема отговорност. Следва доклад на експертите със съответни препоръки, прилагането на които обаче няма да е задължително. Съответно и нищо от него няма да се приложи.За това пък на експертите ще им се плати по западни цени за сметка на данъкоплатците! Това е поредната имитация на дейност! Управляващите реално нямат никакво намерение да се борят с корупцията в която тотално са затънали!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата не е наша, наша е България.
1
1
 
1
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Типични мафиотски рефлекси от типа:Тая държава си е наша! Ще си правим каквото си искаме... и не искаме да ни дишате във врата.Държавата, в която престъпниците се превърнаха във власт, а народът в престъпници....